Punkkihavaintoja raportoidaan enemmän kuin koskaan aiemmin –  maksuttoman "punkkirokotteen" saa vain rajallisilla alueilla

1:42imgKatso myös: Punkkien määrä on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana – puutiaishavaintoja on tehty jopa Lapissa
Julkaistu 04.09.2023 08:14

MTV UUTISET – STT

Punkkihavaintoja on tehty tänä vuonna Punkkilive-seurantapalvelussa jo yli 127 000, mikä on lähes 50 000 havaintoa enemmän kuin viime vuonna. "Punkkirokotteen" saa maksuttomasti toistaiseksi vain rajallisilla alueilla.

Havainnot antavat viitteitä, että punkkeja tavataan etenkin rannikkoalueilla ja Suomen eteläosissa. Punkkien levinneisyys on kuitenkin lähes koko Suomen laajuista.

THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen kertoo, että vaikka punkkeja on olemassa kaikkialla Suomessa, punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta (tick-borne encephalitis, TBE) on edelleen vain hyvin rajallisilla alueilla. Näillä riskialueillakin punkeista vain 1–2 prosenttia kantaa tautia mukanaan.

– Se menee todella usein ihmisillä sekaisin, koska Suomessa on paljon punkkeja, hän kertoo.

Lue myös: Punkkien levittämät taudit yleistyvät – näin ne leviävät: ”Citypunkkeja on joka paikka täynnä”

Punkit eli puutiaiset levittävät kahta tautia, puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia. Puutiaisaivotulehdus eli TBE on taudeista harvinaisempi mutta vaarallisempi.

Tänä vuonna TBE-tapauksia on raportoitu koko maassa 99, joista 42 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Vuonna 2021 TBE-tapauksia tuli ennätysmäärä. Viime vuonna tapauksia oli hieman vähemmän, ja tämän vuoden luvut asettunevat edellisvuoden tasolle.

Borrelioosia esiintyy Suomessa 50 kertaa puutiaisaivotulehdusta enemmän, tartuntoja on vuosittain noin 7 000.

Osa alueista voitaisiin poistaa

Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia vastaan ei pysty rokottautumaan, mutta TBE-tartuntoja vastaan on saatavilla "punkkirokote".

THL määrittää TBE-rokotteen eli punkkirokotteen alueellisesti kansalliseen rokotusohjelmaan vain, jos TBE-tapauksia on todettu alueella riittävästi.

– Tämän vuoden TBE-tartunnat esimerkiksi Hus-alueella ovat luultavasti tulleet pitkälti tunnetuilta tartunta-alueilta. Uusia alueita ei ole havainnoitu, ja sen vuoksi rokotusohjelmaan ei ole aiheutunut aluelaajennuksia.

Muhonen kertoo, että jokainen TBE-tartunnan saanut haastatellaan. Sitä kautta selviää, missä tartunta on todennäköisin. Siten riskialueet osataan tunnistaa ja tarvittaessa lisätä rokotusohjelmaan.

– On myös alueita, joilla on huomattu, ettei tapauksia enää ole. Turun saaristo oli aiemmin sellainen, jossa oli enemmän tapauksia, ja nyt ei ole ollut pitkään aikaan. Silloin alueen voisi poistaa suositusalueista.

TBE-tapausten ilmaantuvuus tulee olla 15 tapausta 100 000 asukasta kohden viiden vuoden ajan, jotta alue saavuttaa riskialueen statuksen. THL tekee tapauskohtaista harkintaa, mutta yksittäisestä tapauksesta ei alue vielä muutu riskialueeksi.

Suositelluilla rokotusalueilla punkkirokotteen saavat maksutta 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Maksuttoman rokotuksen saavat myös riskialueiden loma-asukkaat. Maksullisesti punkkirokote on saatavilla myös muilla alueilla.

Tapaukset vähenisivät rokottautumalla

Kuuden vuoden aikana vuosina 2017–2022 punkkirokotteen on saanut noin 170 000 ihmistä. Puolustusvoimille näistä rokotteista meni noin 50 000. Puolustusvoimat rokottaa riskialueilla varusmiespalvelun suorittavia.

Annettujen rokotteiden määrä riippuu Muhosen mukaan uusista aluelaajennuksista kansallisessa rokotusohjelmassa.

– Silloin kuin esimerkiksi Lohjaa ja Kirkkonummea lisättiin, tuli selvä kysyntäpiikki. Sen takia on parempi tarkastella vuosittaista keskiarvoa kuuden vuoden ajalta, joka on noin 20 000 rokoteannosta per vuosi.

Muhonen kertoo, että edelleen suuri osa TBE-tartunnoista tulee alueilta, joiden asukkaat olisivat oikeutettuja maksuttomaan rokotukseen, mutta rokotetta ei ole otettu.

– Jos saisimme rokotettua kaikki, jotka ovat siihen oikeutettuja, Suomen tapausmäärät olisivat varmasti vähäisemmät. Sen takia on tärkeää, että jokainen, joka siihen on oikeutettu, kävisi rokotteen ottamassa.

Muhonen muistuttaa, että oli kyseessä millainen punkkialue tahansa, edelleen on terveellisempää liikkua luonnossa kuin olla liikkumatta. Tärkeintä on suojautua peittävillä vaatteilla, jolloin sekä borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen riski vähenee.

– Borrelioosin ehkäisee tekemällä itselleen punkkitarkastuksen ulkoilun jälkeen, sillä borrelioositartuntariski kohoaa vasta lähempänä vuorokautta siitä, kun punkki on kiinnittynyt. Lisäksi jos on oikeutettu TBE-rokotteisiin, asukkaiden kannattaa ne hakea.

Lue myös: THL: Kaikkien turkistarhojen bioturvallisuustoimet eivät ole olleet riittäviä

THL suosittelee uutta koronarokotetta 65 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit