Koko Suomen väestöstä 5–6 prosenttia on käyttänyt lääkkeitä väärin elämänsä aikana, selviää THL:n vuoden 2014 huumekyselystä, jolloin asiaa on viimeksi kysytty.
Jos lukua vertaa esimerkiksi kannabikseen, jäävät lääkkeet selvästi toiseksi.
– Kannabiksessa vastaava osuus on noin 19 prosenttia, THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen kertoo.
Lääkkeet ovat kuitenkin suositumpia kuin niin sanotusti koviksi huumeiksi mielletyt laittomat päihteet. Esimerkiksi amfetamiinia on koko väestöstä kokeillut kyselyn mukaan noin 3 prosenttia.
Yleisintä lääkkeiden väärinkäyttö on 25–34-vuotiaiden miesten keskuudessa, joista 13 prosenttia on joskus käyttänyt lääkkeitä ei-lääkinnällisiin tarkoituksiin. Sama ryhmä on yliedustettuna myös laittomien päihteiden käytössä.
– Samalla kun lääkkeiden väärinkäytön osuus väestön osalta on pysynyt lähes samana koko 2000-luvun, on tässä ryhmässä tapahtunut kasvua, Karjalainen kertoo.
Kyselyn tulokset eivät kuitenkaan kerro siitä, että yli viisi prosenttia väestöstä käyttäisi lääkkeitä jatkuvasti väärin.
Osuus tippuu jo merkittävästi, kun tarkastellaan viimeisen vuoden aikana lääkkeitä väärinkäyttäneitä. Heitä on Suomessa kyselyn tulosten perusteella yli 100 000.
– Vuonna 2014 neljä prosenttia nuorista aikuista miehistä oli käyttänyt lääkkeitä väärin viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana ja koko väestöstä kaksi prosenttia, Karjalainen sanoo.