Suomalaisten huumeiden käyttö ja kokeilu yleistyvät yhä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuonna kerätystä kyselystä.
Kyselyn perusteella lähes neljäsosa suomalaista on polttanut elämänsä aikana kannabista. Kasvua on myös aktiivisemmassa väestössä.
– Trendi on hyvin selvä, THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kertoo MTV Uutisille.
Nuorista aikuisista lähes puolet käyttänyt kannabista
Hakkaraisen mukaan useimmilla kannabiksen käyttö jää satunnaiseksi kokeiluksi, mutta kasvua näkyy myös aktiivisemmassa käytössä. Yleisintä kokeilut ovat nuorten aikuisten keskuudessa, joista 45 prosenttia on kokeillut kannabista elämänsä aikana.
Hakkaraisen mukaan tämä kertoo siitä, että nuoret ovat mieltäneet kannabista niin kiinnostavana asiana, että ovat halunneet kokeilla sitä sen laittomuudesta huolimatta.
Positiivinen havainto kuitenkin on, että 15–24-vuotiaiden keskuudessa huumeiden käyttö ei vaikuta kyselytutkimuksen perusteella yleistyneen.
Hakkarainen huomioi, että myös lähes kaikissa muissakin huumeissa käyttö on yleistynyt. Kasvua näkyy esimerkiksi ekstaasissa, amfetamiinissa ja kokaiinissa. Esimerkiksi kokaiinin kohdalla yleistyminen on ollut jo aiemmin nähtävissä jätevesitutkimuksissa, mutta kyselytutkimuksen mukaan se vaikuttaa koskevan vain pientä osuutta väestöstä.
Kannat rangaistavuuteen eivät juuri muuttuneet
Kyselyn perusteella 42 prosenttia suomalaisista ei rankaisisi kannabiksen polttamisesta. Luku on saman suuntainen kuin viime kyselyssä. Kaikkien huumausaineiden käytöstä rankaisemisesta luopuisi 20 prosenttia suomalaisista.
Pekka Hakkarainen on yhdessä THL:n tutkija Tuukka Tammen kanssa ottanut kantaa huumeiden rangaistuksista luopumisen puolesta. Hänen mukaansa tulokset kertovat siitä, että väestön on selkeästi vaikeampi mieltää kaikkien huumeiden käyttörangaistuksista luopumista samalla tavalla kuin vain kannabiksen osalta.
Hänen mukaansa käyttörangaistuksista luopuneessa Portugalissakin aihe herätti väestössä uudistuksen syntyaikoina epäluuloja. Portugali uudisti päihdepolitiikkansa vuonna 2001 luopuen huumeiden käytön rangaistavuudesta.
THL julkaisee kyselytuloksista myöhemmin kattavamman raportin, jossa käytön ja asenteiden muutoksia tarkastellaan tarkemmin.