Lähes 1 200 ihmistä, peruutuksia ja pelleilyilmoituksia – näin uusi translaki on vaikuttanut

trans
MTV/Adobe
Julkaistu 25.11.2023 07:33
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Yli 1 150 henkilön juridinen sukupuoli on vahvistettu niin sanotun translain tultua voimaan, selvää Digi- ja väestötietoviraston tiedoista.

On kulunut runsaat puoli vuotta siitä, että laki juridisen sukupuolen vahvistamisesta tuli voimaan. 

Tähän perjantaihin mennessä vireille oli tullut yli 1 790 hakemusta sukupuolen vahvistamisesta. Heistä 64 prosenttia on myös vahvistanut hakemuksensa, ja heidän sukupuoltaan koskeva tieto on korjattu väestötietojärjestelmään.

Sukupuolen vahvistamista koskevan hakemuksen tehneen henkilön pitää vahvistaa hakemuksensa puolen vuoden kuluessa tai se raukeaa. Tähän mennessä rauenneita hakemuksia on 280. Pieni osa niistä on peruttu, ja yksittäisiä on hylätty, koska sukupuolen vahvistamisen edellytykset eivät ole täyttyneet. 

Sukupuoli voidaan vahvistaa, jos henkilö esittää selvityksen siitä, että kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Henkilön tulee olla täysi-ikäinen ja olla Suomen kansalainen tai asua Suomessa.

– Muutama hakemus on joko annetun selvityksen tai vireilletulon jälkeen hakijan tekemän perumisen perusteella tunnistettu hakemuksiksi, jotka on tehty pelleilymielessä, henkikirjoittaja Kaisa Myrsky Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.

– Viranomaisena tehtävänämme on arvioida hakemuksia ainoastaan siitä näkökulmasta, täyttyvätkö sukupuolen vahvistamisen edellytykset. Jos hakemus on tehty selvästi pelleilymielessä, olemme varanneet hakijalle mahdollisuuden joko perua hakemuksensa tai antaa lisäselvitystä. Jos hakemusta ei peruta eikä lisäselvitystä toimiteta, hakemus raukeaa siinä vaiheessa, kun tulee puoli vuotta kuluneeksi hakemuksen vireilletulosta.

1:49img

Katso myös: Asianajaja oikoo vääriä käsityksiä uudesta translaista – "Mikään tutkimus ei tue sitä"

Lue lisää: Voisiko joku käyttää uuden translain muutoksia pahoihin tarkoitusperiin? Asianajaja tyrmää väitteet

Ei tietoa sukupuolensa vahvistaneista pukuhuonehäiriköistä

Lain uudistamisen yhteydessä esitettiin huolia siitä, että omalla ilmoituksella sukupuolen vahvistaminen voisi johtaa lain pahantahoiseen väärinkäyttöön. Viranomaisille esitettyjen tiedustelujen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät huolet ole toistaiseksi olleen aiheellisia.

Yksi esitetyistä huolista koski sitä, voivatko jotkut miehet vahvistaa sukupuolekseen naisen päästäkseen naisille tarkoitettuihin tiloihin, kuten pukuhuoneisiin, vilpillisin aikein.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, ettei ministeriön tietoon ole tullut kuvaillun kaltaisia ongelmia. Myös tasa-arvovaltuutetun toimistosta kerrotaan, että translain voimaantulon jälkeen sen selvitettäväksi ei ole tullut lain uudistamisesta johtuva naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tai häirintää.

Lue myös: Kolumnisti väitti miehen kylpeneen naisten saunassa uimahalleissa – uimahallit kiistävät ja kertovat vaihtoehdoista, joita transsukupuoliselle tarjotaan

– Tasa-arvovaltuutetulta pyydetään säännöllisesti ohjeistusta ja neuvontaa muun muassa sukupuolivähemmistöön kuuluvien henkilöiden huomioimisesta sukupuolen mukaan eriytetyissä tiloissa, kuten pukuhuoneisiin ja saniteettitiloihin liittyen, ylitarkastaja Päivi Lehto kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

– Tasa-arvolaki kieltää eriarvoisen kohtelun sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella – kaikilla, myös sukupuolivähemmistöön kuuluvilla, on yhtäläinen oikeus turvallisiin tiloihin ja palveluihin ilman pelkoa häirityksi tulemisesta, hän kertoo sähköpostitse. 

Hän kertoo, että valtuutetun kokemuksen mukaan palveluntarjoajat pyrkivät löytämään yhdenvertaisia ratkaisuja. Samalla hän muistuttaa, ettei sukupuolen mukaan eriytetyt tilat ovat harvoin säännelty lain tasolla.

– Tasa-arvovaltuutettu onkin suositellut eduskunnalle antamassaan kertomuksessa (K1/2022 vp), että lain tasolla pitäisi linjata, miten sukupuolen moninaisuus otetaan huomioon sukupuolen mukaan eriytetyissä tiloissa ja palveluissa. 

Lue myös: Keskustelu translaista käy kierroksilla – tältä se on tuntunut transmiehestä: "On ollut todella raskasta"

”Kauhukuvat eivät ole vankiloissa realisoituneet”

Hieman vastaava huoli koski sitä, voisivatko esimerkiksi seksuaalirikoksia tehneet vankimiehet vahvistaa sukupuolekseen naisen ja siirtyä naisvankilaan, aiheuttaen siellä mahdollisesti turvattomuutta tai jopa uusia seksuaalirikoksia.

Jo tuoreeltaan Rikosseuraamuslaitoksesta kerrottiin, että tällaisiin riskeihin on vanhastaan varustauduttu vankien sijoitusta koskevilla periaatteilla.

Lue myös: Voisiko Sarjakuristaja-Penttilä ilmoittaa olevansa nainen ja siirtyä naisvankilaan? "Sukupuolen mukaan sijoittamisesta voidaan poiketa"

Marraskuussa Rikosseuraamuslaitokselta kerrotaan, ettei missään Suomen 11 rikosseuraamuskeskuksesta ole ilmennyt ongelmia vankien sukupuolen vahvistamiseen liittyen. Yhtäkään vankia ei ole myöskään päätetty sijoittaa tämän vahvistetun sukupuolen vastaisesti.

– Lain säätämisvaiheen kauhukuvat eivät siis ole vankiloissa realisoituneet. Vankiloissa on aina ollut transihmisiä, ja on nytkin, eikä tilanne ole toistaiseksi mitenkään muuttunut hankalaksi, pääjohtaja Anna Arola-Järvi Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo sähköpostitse.

1:50img

Transpoliklinikat ovat ruuhkautuneet pahoin. Katso MTV:n uutisjuttu aiheesta.

Lue myös: Translaki voimaan – tätä se tarkoittaa

Sukupuoltaan korjaavien määrä 20-kertaistunut arvioidusta – korjausprosessi kestää resurssipulan takia vuosia: "Sinut laitetaan todistamaan itsesi uudestaan ja uudestaan"

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolivähemmistöt