Sukupuolen juridista korjaamista koskeva laki astui tänään 3. huhtikuuta voimaan.
Digi- ja väestötietovirasto oli saanut kello 16.15 mennessä 450 hakemusta sukupuolen juridisesta korjaamisesta, kertoo henkikirjoittaja Kaisa Myrsky Digi- ja väestötietovirastosta MTV Uutisille.
Hakemukset liittyvät siihen, että niin kutsuttu translaki astui tänään voimaan.
– Hakemuksia naisesta mieheksi on tullut jonkin verran enemmän kuin hakemuksia miehestä naiseksi, mutta lukumäärällisesti näyttävät olevan melkein samoissa luvuissa, Myrsky kirjoittaa sähköpostitse.
Lue lisää: Voisiko joku käyttää uuden translain muutoksia pahoihin tarkoitusperiin? Asianajaja tyrmää väitteet
Tästä laissa on kyse
Tuore laki määrittää, että ihminen voi vahvistaa juridisen sukupuolen oman selvityksen perusteella.
Samalla poistuu vaatimus siitä, että sukupuolta korjaavan tulee olla steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.
Uudessa laissa juridinen sukupuolen vahvistaminen erotetaan lääketieteellisistä hoidoista. Uudistus ei siis koske sukupuolen korjaamiseen liittyviä lääketieteellisiä toimenpiteitä.
Aiemmassa sukupuolen vahvistamista koskevassa laissa vahvistamisen edellytyksenä oli lääketieteellinen selvitys siitä, että henkilö kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää sen mukaisessa sukupuoliroolissa.
Uuden lain mukaan henkilö voidaan vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää oman selvityksen siitä, että hän kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen.
Lisäksi vaaditaan täysi-ikäisyys ja Suomen kansalaisuus tai asuinpaikka Suomessa.
Laki hyväksyttiin eduskunnassa helmikuussa äänin 113–69. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, ja äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa.
Korjaus 3.4. kello 17.57: Jutun toisessa virkkeessä puhuttiin Digi- ja väestövirastosta, oikea nimi on Digi- ja väestötietovirasto.
10:52