Israel todennäköisesti kostaa Iranin ohjushyökkäyksen, professori arvioi.
Israelin ja Iranin välillä on Iranin suuren ohjusiskun jälkeen "aseellinen konflikti", sanoo Helsingin yliopisto Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola MTV Uutisille.
Juusolan mukaan täysimittaisesta sodasta ei kuitenkaan voida puhua.
Iran hyökkäsi tiistai-iltana Israeliin lähes 200 ohjuksella, israelilaisviranomaiset sanoivat uutistoimisto Reutersille.
Todennäköisesti Israel kostaa Iranin ohjushyökkäyksen. Koston suuruus riippuu siitä, millaisia ihmismenetyksiä tai aineellisia vahinkoja Iranin ohjukset saivat aikaan, Juusola arvioi.
– Israelilla on kyky aiheuttaa suurta vahinkoa Iranissa. Israel pystyy tuhoamaan keskeistä infrastruktuuria ja iskemään Iranin ydinaseohjelmaa ja asejärjestelmiä vastaan aiheuttaen suurta vahinkoa, Juusola sanoo puhelimitse.
– Iranissa tiedetään, että Israelin mahdollisuudet tehdä luja kostoisku on suuri. Pahimmassa tapauksessa Yhdysvallat on mukana, jos suuri määrä israelilaisia saa surmansa, hän jatkaa.
Juusola antoi kommenttinsa MTV Uutisille Iranin hyökkäyksen juuri päättyessä. Haastattelun aikana ei tiedetty, kuinka suuria vaurioita Iranin isku mahdollisesti aiheutti.
Joitakin ohjuksia osui Keski- ja Etelä-Israeliin, Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoi New York Timesin mukaan. Israel torjui suurimman osan ohjuksista, tiedottaja lisäsi.
Iran väitti, että 80 prosenttia ohjuksista osui maaleihinsa. Väitettä ei ole vahvistettu, eikä Israel ole sitä kommentoinut.
Iranin vallankumouskaartin mukaan ohjusiskut olivat kosto Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin, Hizbollahin ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin ja iranilaiskenraali Abbas Nilforoushanin tappamisesta.
Iranin ohjuksia Israelin pääkaupungin Jerusalemin taivaalla tiistaina.AFP / Lehtikuva
Lue myös: Iran hyökännyt lähes 200 ohjuksella Israeliin: Kaupungeissa ja Jordanian taivaalla räjähdyksiä
Huhtikuussa Iran hyökkäsi Israeliin yli 300 ohjuksella ja lennokilla. Israelin kostoisku oli tuolloin mittakaavaltaan pieni, ikään kuin "varoitus, mihin Israel kykenee", Juusola sanoo.
Professori Juusola ei usko, että Iranin ohjusiskulla on suuria vaikutuksia Lähi-idän konfliktiin, joka äskettäin laajeni Israelin hyökkäyksen myötä Libanoniin.
Sotatoimet Gazassa ovat jatkuneet jo liki vuoden sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta.