Mitä on taloudellinen väkivalta parisuhteessa? Pidä silmällä näitä hälytysmerkkejä

Millaista on taloudellinen väkivalta? Uutisaamussa vieraillut kirjailija, psykoterapeutti Tiina Pollari kertoi, miten rahaa voi käyttää vallankäytön välineenä.

Lähisuhdeväkivallasta ei ensimmäisenä tule mieleen raha, mutta rahakin on vallankäytön väline.

Taloudellisesta väkivallasta kertovan Raha ja rakkaus -kirjan kirjoittanut psykoterapeutti Tiina Pollari selittää, että tässä väkivallan muodossa rahalla pyritään tarkoituksellisesti vahingoittamaan kumppania.

Yllä olevalla videolla Pollari kertoo, miten taloudellinen väkivalta tyypillisesti suhteessa ilmenee.

Taloudellinen väkivalta voi muun lähisuhdeväkivallan tavoin aiheuttaa uhrilleen kauaskantoisia ongelmia. Uhri voi velkaantua, menettää luottotietonsa ja alkaa kärsiä sosiaalisista sekä masennuksen ja ahdistuksen kaltaisista terveydellisistä haasteista.

Myöskään pariskunnan mahdolliset lapset eivät ole suojassa taloudelliselta väkivallalta. Tekijä voi kontrolloida heidänkin rahankäyttöään tai sitä, mitä lapsille saa ostaa. Pollari on kuullut myös tapauksista, joissa vanhempi varastaa lasten säästöistä tai käyttää lasten pankkikorttia.

Taloudellista väkivaltaa on tutkittu vähän, minkä vuoksi sen yleisyyttä on vaikea arvioida tarkasti. Pollari arvioi, että kyseessä on melko yleinen ilmiö. Kodin seinien sisällä tapahtuva väkivalta jää monesti piiloon. On yleistä, että uhri tuntee häpeää, syyllisyyttä ja riippuvuuden tunnetta tekijästä.

– Usein läheiset ja sukulaisetkaan eivät tiedä tästä. Kyllä se on tosi häpeällistä ja vaiettua, Pollari sanoo.

Hälytysmerkit taloudellisen väkivallan uhasta

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Muun lähisuhdeväkivallan tavoin taloudellinen väkivalta kohdistuu useimmiten naisiin. Historiallinen käsitys miehestä perheen päänä ja rahakirstun vartijana, sukupuolten väliset tuloerot sekä vanhempainvapaiden epätasainen jakautuminen voivat selittää sukupuolittunutta ilmiötä, Pollari listaa. Toki on muistettava, että uhrien joukossa on myös miehiä.

Taloudelliselle väkivallalle altistavat Pollarin mukaan heikot taloustaidot ja riippuvuus muiden rahoista. Tekijän osalta päihde-, peli- ja ostosriippuvuuksien kaltaiset addiktiot lisäävät riskiä käyttää kumppaniin taloudellista väkivaltaa.

– Tapailuvaiheessa olisi hyvä tutustua toiseen ihmiseen myös rahankäyttäjänä, Pollari neuvoo.

Ainainen matti kukkarossa ja jatkuva lainojen anelu ovat hälytysmerkkejä taloudellisen väkivallan uhasta. Jos kumppanin suhtautuminen talousasioihin mietityttää, kannattaa tältä kysyä suoraan syitä rahattomuuteen tai lainanottoon.

Taloudellisen väkivallan uhriksi jo joutuneiden olisi tärkeää hakea apua mahdollisimman varhain, jotta ongelmat eivät pääse syvenemään. Apua saa esimerkiksi Nollalinja-palvelusta, Ensi- ja turvakotien liiton sivuilta sekä Naisten Linja ja Miessakit järjestöistä.

Millainen on taloudellisesti tasa-arvoinen suhde? Katso koko alla olevalta haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat