Lähteet: Ukrainalaisjoukot "vetäytyneet kaoottisesti – kriittinen tilanne"

Ukrainan asevoimien komentajan mukaan Venäjä etenee "taktisella" eli paikallisella tasolla. Suuressa kuvassa läpimurtoja ei ole tapahtunut, komentaja väittää.

Itä-Ukrainan Donetskin alueella on syntynyt "kriittinen" tilanne Pokrovskin kaupungin suunnalla, kertoo sotaa seuraava ukrainalaistoimittaja Yuriy Butusov.

Prohresin kylää hallussaan pitänyt Ukrainan jalkaväkiprikaati on "vetäytynyt kaoottisesti", kirjoittaa puolestaan sotakarttaa ylläpitävä Deep State -ryhmä. Arvion mukaan vetäytynyt prikaati oli heikosti koulutettu.

Deep State -ryhmän mukaan Ukraina lähetti paikalle 47. mekanisoidun prikaatin, mutta se ei pystynyt pitämään Prohresin kylää hallussaan jalkaväen puutteen vuoksi.

Ukrainska Pravdan kertoi sunnuntaina Venäjän valloittaneen Prohresin kylän.

Toimittaja Butusovin mukaan Venäjä on pystynyt etenemään Pokrovskin rintamalla kuusi kilometriä viikon aikana.

Alueelle on mahdollisesti syntymässä motti. Deep State -ryhmän mukaan Ukrainan 31. mekanisoitu prikaati ja kaksi pataljoonaa ovat vaarassa joutua piiritetyiksi.

Butusovin mukaan Venäjä on tarkoituksellisesti keskittänyt hyökkäyksensä huonosti koordinoituja ja johdettuja ukrainalaisprikaateja vastaan.

Tällä hetkellä Ukrainan vahvistukset ja reservit menevät heikkojen yksiköiden täydentämiseen, sillä ne kärsivät raskaimpia tappioita, Butusov kirjoittaa. Näin ollen Ukraina ei pysty luomaan varsinaista reserviä.

"Merkittävä ylivoima"

Ukraina ei ole oikeastaan koko kuluvan vuoden aikana löytänyt keinoja täysin pysäyttää Venäjän hyökkäystä. Näin siitä huolimatta, että Venäjä kärsii sekä Ukrainan väitteiden että sota-asiantuntijoiden arvioiden mukaan jatkuvasti raskaita tappioita.

Ukrainan asevoimien komentaja Oleksandr Syrskyi otti brittilehti Guardianin haastattelussa kantaa Venäjän hyökkäykseen sanomalla, että venäläisjoukot etenevät "taktisella" eli paikallisella tasolla. Suuressa kuvassa läpimurtoja ei ole tapahtunut.

– Periaatteessa vihollinen ei ole edennyt merkittävästi, Syrskyi sanoo.

Sotilanteen Syrskyi kuvailee kuitenkin olevan "hyvin vaikea" ja Venäjän hyökkäävän "asemiamme vastaan monesta suunnasta".

Syrskyin mukaan Venäjä on valmis uhraamaan valtavan määrän sotilaita edetäkseen "100–200 metriä".

Guardianin haastattelussa Syrskyi sanoo venäläisjoukkojen nauttivan merkittävästä kalustoylivoimasta. Venäjällä on käytössään kaksin-, jopa kolminkertainen määrä sotakoneita Ukrainaan verrattuna, Syrskyi sanoo.

Sitten vuoden 2022 venäläisten panssarivaunujen määrä on Syrskyin mukaan kaksinkertaistunut ja niitä on nyt 3 500. Tykistöä on kolminkertaisesti ja miehistönkuljetusvaunuja kaksinkertaisesti, Ukrainan armeijan komentaja listaa.

– Vihollisella on merkittävä ylivoima joukoissa ja resursseissa, Syrskyi summaa.

Syrskyi sanoi Venäjällä lisäksi olevan tällä hetkellä "ylivoimaiset" ilmavoimat ja "erittäin vahva" ilmapuolustus. Laajemmin ilmasotatilanteesta voi lukea alla olevasta jutusta.

Lue myös:

    Uusimmat