Ukrainan ilmapuolustus on ollut viime kuukausina ongelmissa.
Ukraina väittää ampuneensa alas Venäjän Su-25-hävittäjän Donetskin alueella lähellä Pokrovskin kaupunkia 23. heinäkuuta.
Ukrainan armeija on julkaissut väitteensä tueksi kaksi videota.
Jutun alussa olevalla ensimmäisellä videolla vaikuttaa lentävän varsin matalalla kaksi sotilaslentokonetta, joista jälkimmäiseen näyttää osuvan ilmatorjuntaohjus. Videon julkaisi Khortytsian joukko-osasto Telegramissa.
Ukrainan armeija jakoi saman hävittäjän väitetystä alasampumisesta toisenkin videon, jonka voi katsoa alta. Videolla näkyy, miten palavalta vaikuttava lentokone syöksyy maahan ja räjähtää.
0:16
Videoiden aitoutta ei ole tiettävästi vahvistettu. Venäjä ei tyypillisesti kommentoi mahdollisia tappioitaan.
Ukrainan armeija ei ole tarkentanut, millaisella asejärjestelmällä väitetty hävittäjän alas ampuminen tapahtui. Hävittäjän tuhosivat 110. mekanisoidun prikaatin sotilaat, Ukrainan armeija sanoo.
Ukrainan ilmatorjunta on väittänyt ampuneensa alas heinäkuussa myös kaksi muuta Su-25-hävittäjää 7. ja 20. heinäkuuta.
Ukrainan ilmapuolustus ongelmissa
Yksittäiset videot eivät välttämättä kerro kovinkaan paljon sodan kokonaistilanteesta.
Sota-asiantuntijat ovat toistuvasti arvioineet kuluvan vuoden aikana Ukrainan ilmatorjuntakyvynlaskeneen huomattavasti huippukunnostaan.
Täten Venäjä on kyennyt aikana iskemään huomattavan tehokkaasti esimerkiksi liitopommeilla ukrainalaisjoukkoja vastaan.
– Lentopommit tuhoavat kokonaisia asemia ja ovat psykologisesti vaikuttavampia kuin tykistö. Liitopommit tuhoavat kaupungeissa rakennuksia, joiden tuhoaminen veisi tykistöltä päiviä, kirjotti sota-asiantuntija Michael Kofman viestipalvelu X:ssä.
Ajatushautomo The Carnegie Endowment for International Peacessa työskentelevä Kofman toteaa Ukrainan ilmapuolustuksen ongelmien johtaneen Venäjän tiedustelulennokkien jatkuvaan läsnäoloon ukrainalaisjoukkojen selustassa
– Se on lisännyt iskujen onnistumista, Kofman lisää.
Lue myös: "Murtumia ilmestymässä puolustukseen" – Sota-asiantuntija vieraili Ukrainassa ja kertoo suurimman ongelman
Esimerkiksi heinäkuussa Venäjä väitti tuhonneensa viisi ukrainalaishävittäjää lentokentälle tiedustelulennokin kuvatessa hyökkäyksen. Ukrainalaisten sotakommentaattorien keskuudessa Venäjän puolustusministeriön iskusta julkaisema video aiheutti raivoa.
– (Jonkun) on oltava vastuussa siitä, että tällaisia asioita tapahtuu jatkuvasti Ukrainan ilmavoimille. Järjestelmällinen huolimattomuus voi panna meidät kaikki mullan alle tässä sodassa, sotaa seuraava ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko kirjoitti videosta.
Kyseinen video löytyy alta.
0:24
Venäjän ilmaylivoimalla ja parantuneella tiedustelulla on "tuhoisa vaikutus" Ukrainan kykyyn käydä sotaa, Kofman kirjoittaa. Ilmaherruus nakertaa myös jo valmiiksi ammuspulasta kärsineen Ukrainan tykistön toimintamahdollisuuksia.
Jos Ukraina ei saa korjattua ongelmaa talveen mennessä, se todennäköisesti pahenee, Kofman toteaa. Lehtien tippuessa keinot naamioida asemia vähentyvät.
Sotilaskohteiden lisäksi Venäjä on iskenyt viime kuukausina toistuvasti Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan. Sotatieteiden dosentin Ilmari Käihkön mukaan energiakohteiden pommittaminen kertoo Venäjän turhautumisesta.
– Pidäke tehdä näitä hyökkäyksiä on mennyt. Nyt Venäjällä on turhauduttu lukkiutuneeseen tilanteeseen ja on etsitty uusia kohteita, joihin ei olla aikaisemmin hyökätty, Käihkö arvioi toukokuussa MTV Uutisille.
Venäjän ilmaiskujen myötä sähkökatkoista on tullut Ukrainassa toistuvia.
– Hyökkäysten keskittäminen energiatuotantoon ei välittömästi vaikuta rintamatilanteeseen, mutta siviiliyhteiskuntaan suuresti. Sähkökatkot ovat Ukrainassa yleisiä. Se vaikuttaa sekä tavallisten ihmisten elämään että pidempiaikaisesti myös teollisuuteen ja täten sotateollisuuteenkin, Käihkö sanoo.
Toveri: "Jos olisi vapaat kädet"
Ukrainalaisviranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että Ukrainan on tarkoitus käyttää sille tiettävästi kesän aikana saapuvia länsimaiden lupaamia F-16-hävittäjiä osana ilmatorjuntaa.
Suomen Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entisen komentajan, nykyisen kansanedustajan Jarmo Lindbergin (kok.) mukaan "Ukrainan tuska ovat Venäjän ilmaiskut". Niiden torjunnassa hävittäjät voivat olla avainasemassa.
– Jos vastustaja lähettää lentokoneita ja risteilyohjuksia yllättäen muualle kuin sinne, missä ilmatorjuntaa on, ei sinne millään ehditä siirtää esimerkiksi maitse kulkevaa ilmatorjuntakalustoa, Lindberg sanoo.
– Silloin sinne kannattaa lähettää se 15 kilometriä minuutissa lentävä hävittäjä, jossa on hyvät sensorit ja kymmeniä kilometrejä kantavia ilmataisteluohjuksia. Tähän vielä tiedustelu ja häirintä päälle, hän jatkaa.
Lue lisää: Tekikö Puolustusvoimat 8 miljardin virheen? Suomi hankki uudet hävittäjät juuri ennen kuin dronet mullistivat sodan ilmatilan
Ukrainalle luvattujen F-16-hävittäjien hyöty on pitkälti kiinni siitä, saako Ukraina iskeä Venäjän puolelle, toteaa Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kansanedustaja ja europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok.).
– Jos siellä rajan tuntumassa on Venäjän ilmatorjuntaa, niin F-16-hävittäjiä ei pystytä käyttämään tehokkaasti, Toveri katsoo.
– Jos olisi vapaat kädet, Ukraina pystyisi siivoamaan Venäjän ilmatorjuntajärjestelmät rajan suunnasta, käyttämään F-16-hävittäjiä tehokkaammin, suojaamaan siviili-infrastruktuuriaan ja rintamajoukkojaan paremmin. Sillä olisi jo merkitystä, Toveri jatkoi.
1:10
Ukraina on iskenyt viime kuukausina Venäjän ilmatorjuntaa vastaan valmistellakseen ilmatilaa F-16-hävittäjien saapumiselle, ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi.
Esimerkiksi äskettäin Ukrainan asevoimien komentaja Oleksandr Syrskyi väitti maan armeijan tuhonneen S-300-ilmatorjuntajärjestelmän.
Ukraina pyrkii Syrskyin mukaan "järjestelmällisesti tuhoamaan Venäjän ilmatorjuntaa" luodakseen suotuisat olosuhteet omille ilmaiskuilleen.
Todisteeksi hyökkäyksestä Syrskyi julkaisi videon, joka on ISW:n mukaan paikannettu Donetskin alueelle. Videon voi katsoa alta.
1:39