Ukraina: Venäjä kokoaa joukkoja uuteen hyökkäykseen

Venäjän Harkovan alueen hyökkäys on ollut jumissa alkumenestyksen jälkeen.

Venäjä on ryhmittänyt lisää rynnäkköyksiköitä Hlyboken kylän lähelle Harkovan alueelle, väittää armeijan tiedottaja Nazar Voloshyn Interfax Ukrainelle ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan.

Kyseiset venäläisyksiköt valmistautuvat hyökkäyksiin, tiedottaja sanoo.

Ukrainan armeijan komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan käynnissä on useita raskaita taisteluita.

– Itse asiassa aktiivisia taisteluita käydään vaihtelevalla intensiteetillä koko rintamalinjalla, Syrskyi sanoi Kyiv Independentin mukaan.

Hlyboken kylä sijaitsee Harkovan alueella noin seitsemän kilometrin päässä rajasta ja 39 kilometrin päässä Harkovan kaupungista.

Venäjä eteni toukokuussa Harkovan alueella nopeasti useiden kilometrien syvyyteen, mutta hyökkäys pysähtyi yhtä lailla äkillisesti Ukrainan tuotua alueelle joukkoja Itä-Ukrainan Donetskin alueelta.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on väittänyt, että noin 20 000 venäläistä on kuollut Harkovan alueen hyökkäyksessä. Lukua ei ole vahvistettu. Yksittäiset venäläissotilaat ovat kuitenkin kertoneet suurista tappiosta.

Useat sota-asiantuntijat ovat arvioineet, että Harkovan alueen hyökkäyksen tarkoitus oli ennen kaikkea sitoa ukrainalaisjoukkoja ja venyttää rintamaa, jotta Kremlin sotilaiden Donetskin alueen hyökkäys etenisi jouhevammin.

"Tappioiden määrä ei vähene"

Zelenskyi myöntää Ukrainankin kärsivän tällä hetkellä kovia tappioita.

– Tiedän, kuinka monta ihmistä menetämme joka päivä. Tämä on minulle hyvin tärkeä asia. Ja valitettavasti muutoksia joka päivä, eivätkä ne ole positiivisia. (Tappioiden) määrä ei vähene, Zelenskyi sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa Interfax Ukrainen mukaan.

Zelenskyi ei kertonut, paljonko Ukraina tarkalleen menettää sotilaita. Helmikuussa Zelenskyi sanoi Ukrainan menettäneen kuolleina yhteensä 31 000 sotilasta.

Ukraina julkaisee päivittäin väitteen Venäjän kärsimistä sotilas- ja kalustomenetyksistä. Esimerkiksi viimeisen viikon aikana Ukraina on väittänyt Venäjän menettävän päivittäin noin tuhat sotilasta. Lukujen uskotaan sisältävän sekä kuolleet että haavoittuneet.

Zelenskyin mukaan Venäjän ja Ukrainan välillä on suuri ero siinä, kuinka moni haavoittuu yhtä kuollutta kohti.

– Jos meillä on yksi kaatunut jokaista 6–8 haavoittunutta kohden, heillä joka kolmas tai toinen on kuollut. Tämä viittaa siihen, etteivät he taistele kansansa selviytymisen puolesta, vaan jättävät ihmiset taistelukentälle, Zelenskyi lausui BBC:lle.

Lue myös:

    Uusimmat