Helsinkiläinen Sami Penttilä, 46, on elämänsä aikana useita satoja risteilyjä tehnyt merimatkailun suurkuluttaja. Koronaepidemia on pakottanut laivafanin jäämään kuivalle maalle, mutta merellistä elämäntapaa on ylläpidetty muulla tavoin.
Terminaaliralli on jatkunut 80-luvulta saakka, siitä asti kun Penttilä lapsena viehättyi ajanvietosta laivalla. Tavanomaisesti Penttilä käy vaimonsa ja kaveriporukoiden kanssa risteilemässä useita kymmeniä kertoja vuodessa.
Lue myös: Laivojen matkustajaliikenne Suomeen pysähtyy tänään
Kuluvan vuoden helmikuuhun mennessä hän ehti risteillä viidesti. Sitten tuli korona, joka sulki matkustajaliikenteen. Penttilä jäi kuivan maan vangiksi. Epäselvyyksiä keväisten juhlapyhien viettotavasta ei olisi ollut.
– Reissut oli jo varattu pääsiäiselle ja vapullekin, isomman porukan kesken. Nyt lähdöt on siirretty loppuvuoteen niin, että joka kuukaudelle on luvassa lähtö. Ensimmäinen varaus, porukalla tehtävä synttärireissu on syyskuussa. Toki, jos laivat pääsevät liikkumaan jo aiemmin, niin sitten liikumme mekin, Penttilä sanoo.
Etähyttibileet karkottavat meri-ikävää
Viime vuonna Penttilä kävi risteilemässä 28 kertaa. Takavuosien ennätyslukema on 51.
Elämän voisi kuvitella olleen perin juurin erilaista ilman laivallelähtöjä, mutta Penttilän mukaan hänen arkensa ei koronan vuoksi ole muuttunut niin paljon kuin voisi kuvitella.
Siitä ovat pitäneet huolta Facebookissa livenä järjestetyt, laivaharrastajien yhteiset “etähyttibileet”, kotiin luotu merellinen tunnelma ja laivalta vuosien varrelta saatujen ystävien tapaaminen maan kamaralla.
Tax free -ostoksetkin on hoidettu laivayhtiön verkkokaupan kautta, joten karkit ja klubijäsenyyden kultataso-pisteet eivät ole päässeet näivettymään.
Lue myös: Laivayhtiöt huutavat valtiota apuun matkustajien kaikottua
– Parempi puolisko on uhannut lopettaa tupakoinnin, kun laivalta hankitut varmuusvarastot ehtyvät. Tilanteessa on siis jotain hyvääkin!
Viime viikkoina Facebook-ryhmässä nimeltä Hytti 9521 on perjantaisin käynnistetty live-lähetys, jossa laivalla työskentelevät trubaduurit soittavat ja rupattelevat yleisönsä kanssa muutaman tunnin ajan.
Lähetystä on ollut hyvä seurata omalta parvekkeelta, joka on sisustettu Siljan vanhan laivabaarin kalusteilla. Etähyttibileissä lähetyksen taustalla pyörii merellinen auringonlasku, kuinkas muuten.
– Ihan kuin olisi laivan pubissa, Penttilä täsmentää.
Koti on “Silja-museo”
Näin luodaan risteilytunnelma kuivalle maalle! Kuvassa Sami Penttilän yllä on valkoinen laivahenkilökunnan takki ja vaimo Hanne Salmelalla hyttiemäntien työasu 70-luvulta. Parvekekalusteet ovat vanhasta laivabaarista.
Merellinen tunnelma ei pääse unohtumaan perheen kodissa, jossa on hyllymetreittäin laivayhtiön ulkoasulla varustettuja laivapienoismalleja, astioita, esineitä ja muuta rekvisiittaa.
Lue myös: Laivayhtiö Tallink rakennuttaa Tallinnaan konserttikeskuksen ja uuden sataman – hintalappu noin 300 miljoonaa euroa
Neljä laivoilla vietettyä vuosikymmentä ovat tuoneet Penttilän elämään monta ystävää. Viime viikkoina hän on kantanut huolta laivoilla työskentelevien tuttujen työtilanteesta.
Suomessa toimivien varustamoiden henkilömatkaliikenne suljettiin huhtikuussa. Vielä ei ole tietoa, koska perinteiset matkustajalaivat palaavat reiteilleen Viroon ja Ruotsiin. Valmiuslain mukaiset poikkeusolot vallitsevat Suomessa edelleen, vaikka koronarajoitukset ovatkin höllentymään päin. Työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä sallitaan jälleen ensi torstaista alken.
Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei kuitenkaan toistaiseksi suositella.
Harrasta odotusta
Toistaiseksi laivafani ei lähde visioimaan, juhlistetaanko ensimmäistä korona-ajan jälkeistä risteilyä hänen porukassaan jollakin tyystin erityisellä tavalla. Hänen mielestään kaikki on kiinni siitä, mikä reitti ensimmäisenä aukeaa ja pääseekö reissun yhteydessä käymään maissa.
– En saata uskoa, että kaikki olisivat heti rynnimässä laivoille. Se riippuu täysin ajankohdasta ja tilanteesta. Ehkä Viron-reitti aukeaa ensin, Penttilä pohtii.
Lopuksi laivahulluksi itseään tituleeraava mies paljastaa, mikä merimatkustamisesta tekee hänelle niin tärkeää. Alkusysäyksen aiheutti aikanaan lapsuudenystävä, jonka vanhempi oli töissä laivalla ja mahdollisti pikkupoikien ensireissut merille.
– Merellä saa nollattua arkiset ajatukset, kaikki on valmiina. Maisemat ovat tosi kauniit. Itse nautin myrskyistäkin. Nykyisin tunnen niin paljon laivojen henkilökuntaa, että heitä on joka kerta kiva päästä moikkaamaan. Kyllä täällä jo kovasti odotamme, koska laivalle jälleen pääsee.