Lakko väistyi mutta metsäkonealalle jäi vaikeita ongelmia - seisokit kiusaavat

1:55img
Julkaistu 09.01.2016 18:33
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

keimo.lehtiniemi@mtv.fi

Metsäkonealaa maanantaina uhannut lakko väistyi lopullisesti kun työntekijät ja työnantajat hyväksyivät tänään päättävissä elimissään uuden palkkaratkaisun.

Lakko olisi hyydyttänyt raakapuun korjuun juuri kun olosuhteet metsissä ovat pakkasten ansiosta parhaimmillaan. Suurin osa metsäkoneista on kerännyt viime ajat pelkkää kuuraa konepeltiin.

– Nyt on menty riskirajalla. Torstaiyönä pakkasta oli 31 astetta, mutta koneet on kuitenkin käynnistetty. Välillä koneita on pidetty käynnissä läpi yön muutaman tunnin taukoja lukuunottamatta, kertoo Joensuun ympäristössä urakoiva metsäkoneyrittäjä Janne Tahvanainen.

Korjuukelit ovat nyt loistavat koko maassa ja siksi tähän päivään saakka uhannut lakko olisi osunut onnettomaan aikaan. Leutojen talvien jäljiltä metsissä on pehmeillä mailla merkittäviä hakkuurästejä, joita pitäisi nyt purkaa normaalihakkuiden lisäksi.

Lyhytjänteisyys ihmetyttää

Puuliitto ja Koneyrittäjät löysivät toisensa vaikeissa työehtoneuvotteluissa ja ratkaisu syntyi. Sen sijaan metsäkoneyrittäjien ja teollisuuden välillä on jännitteitä esimerkiksi jatkuvien seisokkien vuoksi.

Metsäkoneyrittäjät tekevät töitä nyrkki taskussa. Kannattavuus on heikko ja moni firma on tuskastunut jatkuviin seisokkeihin. Puun tarve poukkoilee rajusti.

– Hyvin pienillä varastoilla kun mennään niin työt on lyhyesti ennakoitavissa, välillä on kiire ja välillä seisotaan täysin, Tahvanainen harmittelee.

Osa koneyriittäjistä kertoi MTV Uutisille, että lakko olisi ollut jopa hyvä näpäytys isoille metsäyhtiöille parhaiden korjuukelien aikana. Moni yrittäjä kokee olevansa työntekijöidensä kanssa samassa veneessä kurjuutta jakamassa. Kaikki kuskit eivät olisi edes lakkoilleet.

– Sehän voi olla, että vaikka kuuluisi järjestöihin niin siitä huolimatta haluaa tehdä töitä, Tahvanainen tulkitsee kentän tuntoja.

Investointeja jo ennakoivasti

Suomen bioenergiainvestoinnit, ja usko puun tarpeen selvästä kasvusta ovat luoneet maahan paljon uutta korjuukapasiteettia. Tämä vuosi jo näyttää onko töitä oikeasti enemmän vai alkaako pudotuspeli.

Isot metsäyhtiöt olivat tulosjulkistusten alla haluttomia kommentoimaan sen enempää lakkouhkaa kuin markkinatilannettakaan

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa