Nuorista kuljettajista näkyy väsymys, kertoo Helsingin veturinkuljettajien puheenjohtaja Lassi Narinen MTV Uutiset Livelle.
VR:n matkustajaliikenne on pysähtynyt tänään lähes kokonaan veturikuljettajien mielenilmauksen vuoksi. Samoin Helsingin seudun liikenteen koko lähijunaliikenne jää tänään ajamatta.
Helsingin veturinkuljettajien puheenjohtajan Lassi Narisen mukaan kuljettajien väsymys on vakava huoli.
– Ilmassa on sellainen, että jos tähän ei nyt puututa, niin tämä johtaa pahempaan. Puhun rautatieonnettomuudesta. Väsynyt kuljettaja ei ole hyvä, Narinen sanoo.
Mielenilmaus on Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajien tiedotteen mukaan vastalause VR:n henkilöstöpolitiikalle. Heidän mukaansa VR on rikkonut voimassa olevaa työehtosopimusta ja vierittänyt työtehtäviä tehtäväksi vapaa-ajalla.
– Se tarkoittaa pahimmillaan työvuorossa puolentoista tunnin työhön sitoutumista. Vuositaholla puhutaan 300 tunnista.
Sekä tämän että maaliskuisen mielenilmauksen taustalla on kuljettajien mukaan edellisen kevään HSL:n lähijunaliikenteen kilpailutus, jonka VR halusi voittaa.
– Voittamisen seurauksena VR käynnisti yt-neuvottelut. Ne olivat hyvin yksipuoliset. Koimme sen sanelupolitiikaksi. Emme saaneet konkreettisia vastauksia kysymyksiimme. Minusta niitä ei voi kutsua neuvotteluiksi.
– Heikennykset ovat ristiriidassa tai vähintään harmaalla alueella työehtosopimukseen nähden.
"Todella valitettavat vaikutukset"
HSL:n mukaan mielenilmaus pysäyttää myös sen lähijunaliikenteen kokonaan. HSL ja VR eivät järjestä korvaavaa liikennettä.
– Tietenkin tällä on todella valitettavat vaikutukset lähi-, kauko- ja tavaraliikenteen asiakkaisiin, VR:n liikenne- ja turvallisuusjohtaja Nina Mähönen kertoo MTV Uutiset Livelle Helsingin päärautatieasemalla.
Korona-aikana matkustajia on Mähösen mukaan tavallisesti päivän aikana reilu 10 000. Lisäksi tavarajunia kulkee noin 300.
Lakon seurauksena kaukobussiliikenteessä onkin luvassa alkuvuoden vilkkain päivä. Osa vuoroista on loppuunmyytyjä.
VR:n lakosta saamassa palautteessa on korostunut "asiakkaiden harmistuminen", Mähkönen kertoo.
– Ehkä keskeisimpiä kysymyksiä on ollut, että miten korvaavia kuljetuksia tai korvauksia lipuista järjestetään.
Mielenilmauksen ajalle etukäteen ostetut VR:n liput voi kuluitta joko perua tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana.
– Haluaisimme päästä neuvottelupöytään löytämään konsensus, Mähönen sanoo.