Tukkiiko veturinkuljettajien työnseisaus maantieliikenteen pääväylät tiistaiaamuna? MTV Uutiset seuraa pääkaupunkiseudun liikenteen etenemistä suorassa lähetyksessä Huomenta Suomen uutisissa sekä kello 7 alkaen verkkosivuilla.
Maanantaina iltakuudelta alkanut työnseisaus ei ainakaan tuoreeltaan aiheuttanut suurempaa liikennekaaosta.
3:54
Helsingin päärautatieasema oli hetki ennen työnseisauksen alkua hieman tavallista autiompi. Lähiliikenteen junia tuli ja lähti, mutta kaukoliikenteen laiturit olivat jo tyhjillään. Näytöillä kerrottiin perutuista junavuoroista. Kuuden jälkeen Helsingistä lähteviksi ilmoitettiin enää illan Venäjän-junat.
Vielä keskiviikkona voi olla häiriöitä liikenteessä
Myöskään Helsingin Kampin linja-autoterminaalissa ei ollut ruuhkaa tai tungosta maanantai-iltana.
Turussa opiskeleva Risto Sivonen odotti Turun-bussia hieman kuuden jälkeen. Hän sanoi käyvänsä usein viikonloppuisin Helsingissä ja kulkevansa matkat tavallisesti junalla.
STT:n bussiyhtiöiltä saamien tietojen mukaan busseissa riitti tilaa. Taksiinkin pääsi Helsingin seudulla hyvin. Tieliikenne sujui normaaliin tapaan niin Helsingin ulosmenoväylillä kuin muuallakin Etelä-Suomessa, kertoi Liikennevirasto.
Työnseisaus loppuu tiistain ja keskiviikon välisenä yönä puoliltaöin. Keskiviikkoaamun liikenteessä voi kuitenkin olla vielä häiriöitä, sillä junat eivät välttämättä ole oikeilla paikoillaan, kun liikenne alkaa.
Mielenilmaus on vastalause hallituksen suunnitelmille
Veturinkuljettajien mielenilmaus on vastalause hallituksen uudistukselle, jossa rautateiden henkilöliikenne on tarkoitus avata vaiheittain kilpailulle vuoteen 2026 mennessä.
Seitsemän kuljetusalan liittoa ilmoitti olevansa tarvittaessa valmiita päättämään toimista, joilla liikenne- ja viestintäministeriö sekä hallitus saadaan luopumaan suunnitelmista VR:n pilkkomiseksi.
9:25
Kuljetusliitot eivät liittyneet maanantaina alkaneeseen mielenilmaukseen. Ne ovat kuitenkin valmiita toimiin, jos muutosta suunnitelmiin ei tule.
– Mutta jos liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tai muu hallitus eivät ymmärrä tilannetta, sitten täytyy tehdä jotain muuta, sanoo Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting STT:lle.
Kuljetusliittojen kannanotossa ovat mukana Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto, Posti- ja Logistiikka-alan unioni, Ilmailualan Unioni, Suomen Merimies-Unioni, Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys, Raideammattilaisten yhteisjärjestö ja Rautatievirkamiesliitto.
Ministeri Berner vakuutti alkuillasta lähettämässään tiedotteessa, että henkilöstön asemaan liittyviä asioita käsitellään erillisessä työryhmässä.
– Toivon, että voimme tehdä valmistelutyötä tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä VR-Yhtymä Oy:n ja sen henkilöstöjärjestöjen kanssa.