Lämmittääkö läski oikeasti? Kiinnostavat faktat ruumiinlämmöstä

Huffington Post -sivustolla listattiin lukuisia kylmyyteen ja lämmittelyyn liittyviä asioita.

Kylmillä keleillä luotetaan lämpimiin juomiin, vaatteisiin sekä sisätiloissa pysymiseen. Lämpimän juoman juominen ja sisällä pysyttely saattavat kuitenkin osittain aiheuttaa kylmyyden tunnetta sekä sairastumista. Oikein pukeutuminen kylmillä keleillä on erittäin tärkeää, mutta on myös muita asioita, jotka täytyy ottaa huomioon.

Inkivääri

Inkivääri on tuttu hoitokeino flunssaa vastaan. Tutkimuksen mukaan inkiväärin syöminen nostaa ruumiinlämpötilaa, joten se auttaa päihittämään kylmyyden tunteen. Inkiväärin teho on hyvä, vaikka sitä ei söisikään raakana. Hyödynnä siis kyseistä raaka-ainetta ruokien seassa ja napostele vaikka piparikakkuja.

Alkoholi

Alkoholia nautiskelleista saattaa usein viileässä ilmassa tuntua, että pakkanen ei pure. Kyseiset juomat kuitenkin alentavat ruumiinlämpötilaa ja heikentävät lämmönsäätelyä. Alkoholi laskee muun muassa verensokeria ja ehkäisee lihasvärinää, joka taas tuottaisi lisää lämpöä.

Yksinäisyys

Toronton yliopistotutkimuksessa eroteltiin kaksi ryhmää, jossa toisten tuli pohtia iloisia tilanteita ja toisten surullisia tilanteita. Näiden henkilöiden tuli myös arvioida huoneenlämpötilaa. Haikeita ajatuksia pohtineet arvioivat huoneenlämpötilan muita tutkimuskohteita alhaisemmaksi.

Lämmin juoma

Kuumat juomat kohottavat kehon lämpötilaa. Tämän seurauksena keho lisää lämmönluovutusta. Lämpimiä juomia nauttimalla pintaverenkierto lisääntyy ja samalla hikoilu kiihtyy. Hikoilu taas tunnetusti viilentää kehoa, joten lämpimien juomien nautiskelu viilentää kehoa.

Sairastuminen

Useimmat arvelevat sairastuvansa heti, jos joutuvat viettämään aikaa kylmässä. Kylmien säiden aikana ihmiset viettävät paljon aikaa sisätiloissa ja samalla myös bakteerit pääsevät etenemään ihmisestä toiseen helpommin. Kylmässä ilmassa ihmisen immuunivastustuskyky jopa tehostuu, mutta tällöin ruumiinlämpötilan täytyy olla normaali. Alilämpöisenä vastustuskyky nimittäin heikkenee ja altistaa kehon tartuntataudeille. Kylmä ilma ei siis automaattisesti altista ihmistä flunssalle tai muille taudeille.

Lihasmassa

Ihmiset, joilla on runsaasti lihasmassaa pärjäävät kylmissä olosuhteissa paremmin kuin he, joilla on lihasmassan sijaan kehossaan enemmän rasvakudosta. Lihakset tuottavat lämpöä tehokkaammin ja näin pitävät myös kehon paremmin lämpimänä.

Painonpudotus

Kehossa on valkoisia ja ruskeita rasvasoluja. Tutkimuksen mukaan ruskeat rasvasolut tuottavat valkoisia rasvasoluja paremmin lämpöä. Kylmissä olosuhteissa keho työskentelee tehokkaammin pitääkseen kehon lämpötilan kohdallaan. Näin ollen viileässä urheillessa kulutetaan enemmän kilokaloreita ja juuri näitä ruskeita rasvasoluja.

Lue lisää:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat