Jotkut ihmiset tuntuvat olevan aina kohmeessa ja kääriytyvän neuleeseen silloinkin, kun muut huitelevat menemään lyhythihaisissa. Rd.com listasi mahdollisia viluisuuden syitä.
Matala rautataso
Jos kädet ja jalat tuntuvat aina kylmiltä, syynä voi olla raudanpuuteanemia. Se tarkoittaa käytännössä punasolujen vähyyttä ja matalaa hemoglobiinia. Kylmyys voi tuntua eritoten kehon ääreisosissa, koska verenkierto keskittyy elintärkeisiin toimintoihin, kuten sydämeen ja aivoihin.
Ravinnosta rautaa saa parhaiten lihasta, jonkin verran myös täysjyväviljasta ja vihreistä kasviksista. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Ravinnosta johtuva raudanpuuteanemia on kuitenkin nykyään melko harvinainen, ja useimmiten taustalla onkin verenvuotoon liittyvä suurentunut raudan menetys, kuten runsaat kuukautiset.
Matala B12-vitamiinitaso
Anemiaa ja palelua voi aiheuttaa myös B12-vitamiinin puute. Muita tämän vitamiinin puutteen yhteydessä mahdollisesti esiintyviä oireita ovat lihasheikkous ja tunnon ja muistin häiriöt. Puutteesta kärsivät ovat pääasiassa ikääntyneitä. Koska B12-vitamiinia saadaan liha- ja maitotuotteista, tiukkaa vegaaniruokavaliota noudattavien voi olla vaikeaa saada sitä tarpeeksi.
Kilpirauhasen ongelmat
Kun kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi aineenvaihduntaa säätelevää kilpirauhashormonia, yksi siitä seuraava oire saattaa olla, että ihminen on koko ajan kylmissään. Mikäli palelun lisäksi kärsii muista tyypillisistä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista, voi olla syytä käydä verikokeissa lääkärissä.
Alipaino
Rasva toimii lämpöeristeenä, joten jos keho on kovin vähärasvainen, lämpö karkaa herkemmin kuin vähän runsasrasvaisemmalta henkilöltä. Lisäksi hyvin vähäkalorinen ruokavalio voi hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin keholla on vähemmän energiaa lämmittää itseään. Jos kilojen kerryttäminen on terveyden kannalta tarpeen, kannattaa syödä hyviä rasvoja sisältäviä ruokia.
Riittämätön uni
Jatkuva väsymys saattaa hidastaa aineenvaihduntaa ja johtaa päiväsaikaisiin vilunväristyksiin. Lisäksi ruumiinlämpö laskee nukkuessa, ja kehon väitetään tottuvan tuohon rytmiin jopa siinä määrin, että jos valvoo pidempään kuin yleensä, niin kehon lämpötila joka tapauksessa putoaa samoihin aikoihin kuin yleensä nukkuisi.
Nestehukka
Kun kehossa ei ole tarpeeksi nestettä, verenkierto heikkenee ja voi alkaa palella. Riittävä veden nauttiminen päivän aikana on siis tärkeää.
Paljon viilentäviä ruokia
Talvella himoitaan kuumia ja runsaita ruoka-annoksia, koska rasva auttaa tuntemaan olon kylläiseksi ja lämpimämmäksi. Vähärasvaista dieettiä noudattava saattaa helposti nauttia lähinnä viilentäviä ruokia, kuten hedelmiä, mehuja tai salaatteja. Muistathan, että kasviksiakin voi syödä lämpimässä muodossa esimerkiksi keitossa.
Raynaudin tauti
Raynaud’n ilmiöstä eli valkosormisuudesta puhutaan, kun sormet ja varpaat muuttuvat valkoisiksi altistuessaan kylmälle. Taustalla on tavallista herkempi verisuonten supistumisherkkyys. Ilmiöön voi liittyä myös palelua. Oireesta kärsivien kannattaa pukeutua lämpimästi, mutta joskus myös lääkkeet ovat tarpeen.
Huono verenkierto
Jotkut tunnistavat ääreisverenkiertonsa huonoksi, vaikka mitään sitä selittävää sairautta ei olisi diagnosoitu. Voi olla, että se pitää vain hyväksyä. Tupakoijalla myös savukkeiden tumppaamisesta saattaa olla apua. Lisäksi kannattaa kokeilla päivittäistä ”verisuonijumppaa”, jossa jalat pannaan vuoron perään vartiksi kuumaan ja kylmään veteen.
Vähäinen lihasmassa
Lihasmassa tuottaa lämpöä. Tämä selittää myös sen, miksi naiset, joilla on keskimäärin miehiä vähemmän lihasmassaa, palelevat miehiä enemmän. Terveysliikuntasuosituksissa lihaskuntoa suositellaan harjoitettavan ainakin kaksi kertaa viikossa.
Lähteet: Rd.com, Terveyskirjasto, Tiede.fi