Ilmastonmuutos asettaa hyönteiset muutospaineiden alle. Jos laji ei sopeudu lämpenevään ilmastoon, sen yksilömäärät laskevat. Viimeksi ilmiötä on tutkittu perhosilla.
Helsingin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan vajaat puolet tutkituista perhosista on joko siirtynyt pohjoisemmaksi tai aikaistanut lentoaan. Muutos on suoraa seurausta lämpenevästä ilmastosta.
– Kaikki lajit eivät kuitenkaan ole pystyneet tätä tekemään, sanoo erikoistutkija Mikko Kuussaari Suomen ympäristökeskuksesta.
Yksi selittävä tekijä saattaa olla se, että perhoset ovat konservatiiveja. Niillä on geneettisessä muistissaan tieto siitä, kevään tulo ja kesän lämpö saattavat tulla joinakin vuosina varhain ja joinakin vuosina myöhään.
– Jos kaikki yksilöt lentäisivät ja tulisi kylmä jakso, se voisi olla täysi katastrofi, Kuussaari toteaa.
– Parhaiten ovat kuitenkin pärjänneet ne, jotka ovat onnistuneet sekä levittäytymään pohjoisemmaksi että varhaistamaan lentoaan.
Siirtymä vaatii hyvän reitin
Siirtyminen ei ole helppoa kaikille lajeille. Esiintyvyysalueen siirtäminen pohjoista kohti näet vaatii hyvän reitin. Perhosten pitäisi pystyä siirtymään niityltä niitylle matkallaan pohjoiseen, mutta hyvät niityt ovat harvinaistuneet maatalouden muuttumisen myötä.
On esimerkiksi perhosia, joiden toukat tarvitsevat niittynätkelmää, ja jos hyvin niittynätkelmäesiintymien väliin jää liian pitkä matka, pohjoiseen lähtö tyssää heti alkuunsa.
– Sen sijaan metsien reunoilla asuvat lajit voivat edetä helposti, sillä metsänreunoja tässä maassa riittää, Kuussaari kuvailee.