Harvinainen tilanne: Elohopea nousi sunnuntaina lähes 28 asteen hellelukemiin

Lämpömittarin lukema kohosi sunnuntaina Helsinki-Vantaan lentokentällä 27,8 asteeseen, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Lämpötila on kohonnut maan eteläosassa monin paikoin 27–28 asteeseen. Siiskosen mukaan näin korkeat lukemat ovat vuodenaikaan nähden harvinaisia, mutta eivät ennennäkemättömiä.

Helleraja on Siiskosen mukaan mennyt sunnuntaina rikki myös maan keskivaiheilla.

Lapissa sää on ollut pilvinen ja sateinen, ja korkeimmat lämpötilat ovat jääneet 10–17 asteeseen.

Tuulenpuuskat voivat vielä voimistua

Siiskosen mukaan päivän aikana esiintyneet tuulenpuuskat ovat olleet maa-alueilla voimakkuudeltaan 13–18 metriä sekunnissa. Länsirannikon mittausasemilla tuulen voimakkuudet ovat nousseet reippaasti yli 20 metriin sekunnissa.

Siiskonen kertoo puuskien aiheuttaneen paljon tuulivahinkoja maan etelä- ja keskiosissa. Siiskonen arvioi, että puuskat voivat vielä voimistua illan aikana.

Hangosta koilliseen liikkuvan kylmänrintaman etupuolella voi Siiskosen mukaan esiintyä ukkoskuuroja, jotka voivat vielä illan aikana aiheuttaa voimakkaita puuskia.

– Perusvirtaus on jo itsessään sen verran puuskainen, että jos siihen muodostuu sade- ja ukkoskuuroja, niin puuskat voivat olla entistä voimakkaampia.

Voimakkaimpien puuskien alue liikkuu yötä kohden maan itäpuolelle, jossa tuuli voi olla navakkaa.

Siiskosen mukaan alkuviikon sää jatkuu tuulisena, mutta lämpimänä. Maan etelä- ja keskiosiin on luvassa poutaista säätä ja lämpötila pysyttelee 20 asteen tuntumassa. Pohjoisessa sää lämpenee hieman ja sinne voidaan odottaa 15–20 asteen lukemia.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 18.58.

Lue myös:

    Uusimmat