Australiassa parlamentti on hyväksynyt läpimurtona pidetyn ilmastolakipaketin, joka kohdistuu maan suurimpiin saastuttajiin.
Lakiuudistukset pakottavat muun muassa hiilikaivokset ja öljynjalostamot vähentämään päästöjään noin viisi prosenttia vuodessa.
Asiantuntijoiden mukaan lakien hyväksyminen merkitsee loppua Australiassa vuosikymmenen kestäneelle poliittiselle taistelulle, jossa on toistuvasti suistettu raiteiltaan yritykset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on kirjattu Australian lainsäädäntöön, Uuden Etelä-Walesin yliopiston kestävän kehityksen asiantuntija Tommy Wiedmann sanoo AFP:lle.
Hiilineutraaliustavoite asetettu vuoteen 2050
Nyt hyväksytty lakipaketti muodostaa selkärangan Australian tavoitteelle päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.
Lait koskevat yli kahtasataa suurta teollisuuslaitosta, joista jokainen tuottaa yli 100 000 tonnia kasvihuonekaasuja vuodessa. Suuret saastuttajat joutuvat nyt vähentämään päästöjään 4,9 prosenttia vuosittain.
Hallitus pääsi sopimukseen niin sanotusta suojamekanismista neuvoteltuaan viikkoja vihreiden kanssa. Vihreät, joiden tuki tarvittiin lakien hyväksymiseen, suostuivat tukemaan suunnitelmaa suostuteltuaan hallituksen asettamaan päästöille kovan ylärajan.
"Vaikeat päätökset tehdään lähivuosina"
Vaikka monet kehuivat lakipakettia ilmastotoimien tärkeäksi ensimmäiseksi askeleeksi, Tommy Wiedmann varoittaa, ettei Australia voi jäädä lepäämään laakereilleen.
– Tämä ei yksin riitä vähentämään päästöjä tarpeeksi. Vaikeat päätökset tehdään lähivuosina, Wiedmann sanoi.
Murdochin yliopiston kestävän kehityksen asiantuntija Martin Brueckner kuvailee lakien hyväksymisen kuitenkin päättäneen pitkään vallinneen ilmastopattitilanteen Australiassa ja antaneen vahvan signaalin yrityksille.
– Tämä työntää ilmastonmuutoksen kieltäjät nurkkaan, hän sanoi AFP:lle.
– Kun tämä ensimmäinen poliittinen askel on otettu, niin pieni kuin se onkin, uskon, että se tasoittaa tietä edistyksellisemmälle politiikalle, Brueckner kertoo.
Päästövähennyksistä voi seurata työpaikkojen menetyksiä
Australia on yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden viejistä. Australian kaivosteollisuus onkin varoittanut, että päästövähennysvaatimusten noudattamisesta aiheutuva taloudellinen taakka voi johtaa massiivisiin työpaikkojen menetyksiin.
Kaivosteollisuutta edustava edunvalvontajärjestö varoitti ennen lakien hyväksymistä, että jotkut tuotantolaitokset saatetaan joutua sulkemaan.