Australian pääministeri Scott Morrison torjui tiistaina tuoreen YK-raportin kehotukset laatia kunnianhimoisempia päästötavoitteita. Hänen mukaansa maa tekee jo tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Australia on yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden viejistä ja useiden ilmastokriisin pahentamien katastrofien uhri. Viime vuosina maa on kärsinyt voimakkaasta kuivuudesta, historiansa suurimmista tulipaloista, tulvista ja rannikkoeroosiosta muiden katastrofien ohella.
Kiinan ulkoministeriö puolestaan korosti maan hallituksen nykyistä politiikkaa ja sitoumuksia kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Maan hallitus on asettanut tavoitteeksi, että Kiinasta tulee hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Kiinaa on arvosteltu siitä, että se on avannut kymmeniä uusia hiilivoimalaitoksia talouskasvunsa varmistamiseksi.
"Tämän on muututtava"
Kymmenet pienet saarivaltiot, jotka ovat erityisen haavoittuvaisia ilmastonmuutokselle, taas anoivat muuta maailmaa pelastamaan tulevaisuutensa.
Lue myös: Dramaattinen raportti julki: 1,5 asteen lämpenemisen raja ylitetään todennäköisesti jo 2030-luvun alussa tai jopa aiemmin
– Tämän on muututtava. Kylmä fakta on se, että vaikka lämpeneminen pysähtyisi 1,5 asteeseen, meriveden pinta nousee puoli metriä. Jos taas estämme lämpenemisen saavuttamasta kahta astetta, voimme välttää merenpinnan nousun pitkällä aikavälillä kolmella metrillä. Siinä on tulevaisuutemme, sanoi pienten saarivaltioiden yhteenliittymän (Aosis) ilmastoneuvottelija Diann Black-Layne.
YK:n tuoreen ilmastoraportin mukaan kiihtyvä ilmaston lämpeneminen ja sitä seuraava merenpinnan nousu uhkaa saarivaltioiden olemassaoloa. Ryhmään kuuluu 39 valtiota, mukaan lukien Kuuba, Jamaika, Papua-Uusi-Guinea ja Malediivit, joka on maailman alavin maa.