Kun kuusi viikkoa Lapin kovimmasta matkailusesongistä leikkaantuu, on jälki rumaa. Hiihtokeskusten johtajat arvioivat koronatilanteen vaikutuksia elinkeinonsa tulevaisuuteen.
Lapin hiihtokeskukset sulkivat ovensa maaliskuun lopulla osana koronatoimenpiteitä. Hiihtokeskusten turisteista elävät liikkeet, ravintolat, yökerhot ja majoituspaikat joutuivat niin ikään lopettamaan palvelunsa reippaasti etuajassa.
Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma harmittelee, että helmikuussa tilanne näytti vielä siltä, että tästä on tulossa yksi Ylläksen kaikkien aikojen talvikausista.
– Ajateltiin, että tästä on mahtava ennätystalvi tulossa. Aivan valtavasti lunta.
– Kyllähän tämä on todella dramaattista, Lapissa ei ole koskaan ollut tällaista tilannetta. Aivan tyhjät mäet, ladut ja kadut, Haarma päivittelee.
Turistit eivät voi nauttia ennätyslumesta
Näky hiihtokeskuksissa on karu. Lunta on enemmän kuin vuosiin, mutta rinteet, ravintolat, kaupat ja hotellit ammottavat tyhjyyttään.
Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari kuvailee Levin kylää aavekaupungiksi.
– Levi on hiljentynyt täysin. Tällä hetkellä auki ovat enää ruokakaupat ja yksi huoltoasema, kaikki muu on kiinni. Tämä on tietynlainen aavekaupunki. Ajanjakso on muistuttanut toukokuun loppua, joka on meille perinteisesti hiljaisinta aikaa, Palosaari kertoo.
Levin riepottelu mediassa harmittaa
Kun videomateriaali Levin Vinkkari-rinneravintolan after ski -juhlista levisi julkisuuteen, sai Levi nopeasti kyseenalaisen maineen. Hiihtokeskuksen toimintaa arvosteltiin rajustikin.
– Levi otettiin hampaisiin ja riepoteltavaksi mediassa ja se oli kohtuutonta. Samaan aikaan naisten päivän konsertissa ex-presidentti sairastuu ja siitä ei puhuta lähellekään samassa mittakaavassa, toimitusjoihtaja Palosaari kommentoi.
Palosaari kuitenkin on ilahtunut siitä, kuinka vastuullisesti ihmiset ajattelevat asioista korona-aikana.
– On se ollut liikuttavaa, kuinka vastuullisia suomalaiset ovat. Ihmiset ymmärtävät tilanteen ja siihen on suhtauduttu juuri sillä vakavuudella, mitä se on.
Ylläksella suljettiin ladut
Lapin matkailu korona-aikana ei Levin medianäkyvyydestä ja hallituksen ohjeistuksista huolimatta kuitenkaan välittömästi tyrehtynyt. Pohjoisen teiden ruuhkaantuminen ennen pääsiäistä osoitti, että ihmisillä oli kova hinku päästä Lappiin rajoituksista huolimatta.
Visit Ylläksen toimitusjohtaja Haarma paljastaa, että Ylläs joutui tekemään tiettyjä toimenpiteitä, että ihmiset eivät matkustaisi hiihtokeskukseen lainkaan.
– Me suljettiin hiihtoladut. Oli pakko rajoittaa niitä houkuttelevuustekijöitä, jotka saivat ihmisiä matkustamaan paikan päälle, jotta me saimme hillittyä matkailijavirtaa. Se toimi erittäin hyvin. Kun ladut laitettiin kiinni, matkailijavirta tyrehtyi, eikä se pääsiäiseksi noussut.
Koronasulusta iso lovi tuloihin
Kuusi viikkoa voi tuntua monesta ei-matkailu-yrittäjän mielestä lyhyeltä ajalta, mutta sitä se ei ole. Kuuden viikon leikkaantuminen parhaasta matkailusesongista tarkoittaa monelle hiihtokeskukselle jopa yli 20 prosentin siivun menetystä koko vuoden liikevaihdosta.
Levi Ski Resortin Palosaari arvioi, että kesäsesongin leikkaantuminen toisi Leville vielä viiden prosentin lisämenetykset.
Ski Saariselän toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa kertoo, että viimeiset kuusi viikkoa ovat kuluneet kaiken kaikkiaan hiihtokeskuksessa hampaita kiristellen.
– Tällä hetkellä ei ole mitään mahdollisuutta investoida tai käynnistää mitään. Mennään ihan äärimmäisellä säästöliekillä ensi talveen ja toivotaan, että tilanne on siinä mielessä pystytty ratkaisemaan. Tilanteen pitkittyminen on huolestuttavaa.
Katajamaan mukaan on tällä hetkellä äärimmäisen tärkeää, että hiihtokeskukset pystyisivät aloittamaan ensi kauden suhteellisen normaalisti. Muuten seuraukset voivat olla äärimmäisen rajuja.
Matkailuala pelkää tautipiikin siirtymistä syksyyn
Tautipiikin siirtyminen pitkälle syksyyn voisi hänen arvion mukaan olla monelle yrittäjälle lopullinen niitti.
– Kyllä kaikki silloin muuttuisi todeksi. Olen aika varma, että lähes kaikki matkailuyritykset tulisivat tuhoutumaan, jos talouteen ei löydy yhteiskunnalta vahvaa tukea.
– En usko, että yksikään hotelli, ravintola tai laskettelukeskus selviää, jos kausi ei lähde käyntiin. Tämä on minun arvioni tilanteesta, Katajamaa kertoo.
Tilanne vaatii uudenlaista ideointia
Tilanne on vaatinut hiihtokeskuksilta uudenlaista ideointia ja visiointia siitä, minkälaista hiihtokeskuselämä voisi korona-aikana olla.
Ski Saariselän Katajamaa kertoo, että häntä pitäävät nyt kiireisinä suunnitelmat tulevasta.
– Eihän me tässä olla tällä hetkellä niin sanotusti kädet suorassa. Tämä aika käytetään nyt hyväksi. Nyt on aikaa miettiä ja tarkentaa strategioita ja muuttaa markinointia ja arvioida sitä, miten esimerkiksi meidän kohderyhmä muuttuu tulevalle kaudelle, Katajamaa kertoo.
Oli tilanne syksyllä sitten mikä tahansa, täytyy hiihtokeskusten pystyä avaamaan ovensa ensi kaudella, toteaa Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.
– Toivoa ei ole menetetty. Haemme koko ajan siihen uusia ratkaisuja. Kyllä me teemme kaikkemme, että pystymme syksyllä avaamaan, tietenkin noudattaen kaikkia THL:n ohjeita. Jos korona on päällä, niin avaamme niin, että kaikkien viranomaisten määräysten puitteissa pystymme avaamaan. Jos ei muuta niin ainakin rajoitetusti auki.
Katso hiihtokeskusten kuulumisia MTV Uutiset Liven lähetyksestä yläpuolelta.