Päihteitä käyttävien äitien kuntoutusmäärät ovat romahtaneet, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto. Eniten kuntoutukseen pääsy on vaikeutunut raskaana olevien äitien kohdalla. Samaan aikaan huumeidenkäyttö on kasvussa, kertoo asiantuntija.
"En ajattele enää, että olen huono tai heikko ihminen."
Vuosia sitten Jenna masentui ja ajautui vakavaan huumekäyttöön sen jälkeen, kun hänet oli todettu kyvyttömäksi saada lapsia. Nyt hän on vauvaikäisen lapsen äiti.
– Tammikuussa tein raskaustestin katkolla ollessani, Jenna kertoo.
Kaksi viivaa oli onnenhetki ja kohti valoa kulkevan polun alku.
– Toki olin mielettömän onnellinen, mutta samaan aikaan pelotti huolestutti. Ensimmäisiä kysymyksiä, joita siellä kysyin, oli, että kai mä saan pitää tämän lapsen, että ei kai sitä viedä multa pois.
Vuosittain 3000–6000 sikiön kehitys on vaarassa päihteiden takia
Suomessa tuhannet sikiöt ovat vaarassa päihteiden takia vuosittain. Apua on tarjolla – tosin yhä harvempi saa riittävää kuntoutusta.
Jenna sai kunnaltaan maksusitoumuksen Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni -päihdekuntoutukseen, jossa äiti ja lapsi ovat olleet nyt useamman kuukauden.
– En usko, että istuisin tässä, jos minut olisi päästetty tipahtamaan yksin.
Pidä kiinni -hoitomallissa kuntoutetaan normaalisti yli 200 perhettä vuodessa. Yksiköt ovat olleet täysiä.
Tämän syksyn aikana ensikotipaikoista vain alle puolet on ollut käytössä. He, jotka saavat apua, saavat sitä yhä myöhemmin.
Tänä vuonna harvoista kuntoutukseen tulijoista vain joka kolmas on ollut yhä raskaana – aiemmin yli puolet kaikista kuntoutukseen päässeistä äideistä on saanut hoitopaikan jo raskausaikana.
Asiantuntijan mukaan samaan aikaan huumeiden käyttö on kasvanut.
– Kuntoutukseen pääsyssä on tapahtunut romahdus tänä vuonna. Se on meille tosi iso huoli. Kunnat taloudellisessa tilanteessa ajattelevat, että yritetään hoitaa ihmiset mahdollisimman kevyin ratkaisuin. Me tiedämme, että silloin kun on kyse vakavasta päihdeongelmasta ja odottavasta ja vauvaperheen vanhemmista, niin ne kevyet ratkaisut eivät riitä ja ne ovat turvattomia. Ja riskinä on myös vauvan vaurioituminen, kertoo pääsihteeri Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liitosta.
"Viisas kunta ohjaa kuntoutukseen"
Särkelän mukaan kuntoutus on sijoitus, sillä äitien päihdekäyttö on yleisin syy pienten lasten huostaanottoihin Suomessa ja riittävällä kuntoutuksella voidaan estää niiden toteutumista.
– Jos yksi vauva vaurioituu eliniäksi, kustannukset ovat valtavat – inhimillisestä kärsimykestä puhumattakaan. Viisas kunta ohjaa kuntoutukseen.
Liitosta kerrotaan, että kuntoutuksesta on nähtävissä hyviä tuloksia – kaksi kolmesta riittävän pitkässä kuntoutuksessa olevasta äidistä kuntoutuu vauvansa huoltajaksi. Särkelä pitääkin kuntien säästötoimintaa vastuuttomana ja toivoo, että valtion antamaa korona-tukea suunnattaisiin varhaiseen kuntoutukseen.
"Pitkästä aikaa monen vuoden jälkeen voin sanoa vilpittömästi, että olen onnellinen"
Sekä Jenna että vauva voivat hyvin.
– Meillä on todella hyvä tilanne. Arki rullaa hienosti. Pitkästä aikaa monen vuoden jälkeen voin sanoa vilpittömästi, että olen onnellinen. Se on aika huikeata.
Tulevaisuuden Jenna ottaa vastaan luottavaisena.
– Tavoite on se, että saisin olla ihan tavallinen äiti ja palata vielä opiskelemaan.
"En ajattele enää, että olen huono tai heikko ihminen"
Mutta mikä auttoi pimeimpänä, riippuvuuden hetkellä?
– Luottamus siihen, että täältä kuntoutuspaikasta saa oikeasti apua.
Millaista apua olet saanut kuntoutuspaikastasi?
– Paljon tietoa itsestäni ja siitä, mikä päihdeongelman taustalla on. En ajattele enää, että olen huono tai heikko ihminen, joka on itse aiheuttanut itselleen tämän ongelman.
Ja mitä haluaisit sanoa päihdeongelmien kanssa kamppaileville?
– Sieltä on oikeasti mahdollista päästä pois. En ole koskaan tavannut yhtäkään onnellista narkomaania. Kaikki sieltä haluaa pois, mutta siihen pitäisi löytyä ne voimavarat, ammattilaiset ympärille ja tarpeeksi pitkät kuntoutukset. Ja pitää uskaltaa hakea apua. Elämä kyllä lähtee sitten rakentumaan pikkuhiljaa uudelleen.
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset ylläpitävät päihteitä käyttäviä odottavia äitejä ja vauvaperheitä kuntouttavia Pidä kiinni -ensikoteja 7 paikkakunnalla: Espoo, Helsinki, Turku, Kuopio, Kokkola, Oulu ja Rovaniemi. Ne auttavat valtakunnallisesti eli kunnat voivat ohjata äitejä kuntoutukseen ympäri Suomea.