Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Kysymys: Mitä varusteita lapsiperheen autoon kannattaa hankkia?
Vastaus: Uutta autoa ostaessaan asiakas pääsee räätälöimään tulevaa autoaan tarjolla olevien varusteiden ja oman budjetin sallimissa rajoissa. Myös käytettyä autoa hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota auton merkin ja mallin lisäksi siinä olevaan varusteluun ja siihen, kuinka hyvin varustelu palvelee omaa käyttötarkoitusta.
Monesti vakio- ja lisävarusteiden väliin on vaikeaa vetää selkeää rajaa. Samalla automallilla on useita varusteversioita, jotka poikkeavat monesti toisistaan vakiovarustelun osalta hyvinkin radikaalisti.
Paremman varusteluversion vakiovaruste on usein edullisemman varusteluversion lisävaruste. Ostajan on syytä tutkia eri varustetasojen vakiovarustelistoja huolellisesti ja miettiä, mitä varusteita hän oikeasti tarvitsee. Jos edullisemmassa varustelutasossa on jo lähes kaikki olennainen, voi olla järkevämpää ja edullisempaa ottaa siihen muutama lisävaruste kuin valita kalliimpi varusteversio, jossa on itselle paljon turhia härpäkkeitä.
Kokosin tähän joitakin omasta mielestäni erityisesti lapsiperheen autoon soveltuvia varusteita. Lähdin oletuksesta, että ajonvakautusjärjestelmä ja turvaistuinten ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä löytyvät autosta. Mikäli näin ei ole, on myös ne syytä priorisoida hankintalistalle.
Kaista-avustin
Kaista-avustin varmistaa auton pysymisen omalla kaistalla, jos kuljettajan huomio väsymyksen tai muun syyn vuoksi hetkellisesti herpaantuu. Järjestelmä siis ohjaa autoa tarvittaessa kuljettajan puolesta. Kaista-avustimien yleistyminen vähentää ulosajoja ja kohtaamisonnettomuuksia.
Autossa olevat lapset varastavat helposti kuljettajan huomion olennaisesta eli liikenteestä. Näin ei tietenkään saisi käydä, mutta arjen realismia kuitenkin on, että näin aina joskus tapahtuu.
Kuljettajan huomion herpaantuessa kaista-avustin saattaa pelastaa ulosajolta tai kohtaamisonnettomuudelta.
Peruutuskamera pesimellä
Peruutuskamera näyttää reaaliaikaista kuvaa auton takaa. Sen avulla kuljettaja voi itse havaita, mitä auton takana on sen sijaan, että luottaisi pelkän peruutustutkan havaintoihin. Tämä on erityisen tärkeä asia peruutettaessa paikoissa, joissa on paljon lapsia (pihat, päiväkotien tai koulujen pysäköintialueet yms.).
Peruutuskameran avulla saa helposti tarkastettua myös auton sijainnin pysäköintiruudussa, koska sen kautta näkee ruutujen välissä olevan poikittaisviivan, jota pelkkä peruutustutka ei havaitse.
Peruutuskamera on myös iso apu perävaunua kytkettäessä. Sen avulla saa vetokuulan peruutettua tarkasti perävaunun vetopään alle.
Takaistuimen sivuturvatyynyt
Ruksaisin lisävarustelistalta myös takaistuimen sivuturvatyynyt. Monelta se saattaa jäädä kuitenkin tekemättä, koska mahdollinen onnettomuus koetaan niin kaukaisena ajatuksena eikä sivuturvatyynyjen uskota näin tuovan hyötyä päivittäiseen auton käyttöön. Mutta sen kerran, kun onnettomuuteen sitten joudutaan, saattaa takaistuimen sivuturvatyynyillä olla pelastava vaikutus – toisin kuin esimerkiksi tuumaa vakiokokoa suuremmilla alumiinivanteilla.
Jokainen voi myös tahollaan pohtia, kuka tai ketkä siellä takaistuimella yleensä matkustavat.
eCall
eCall –järjestelmällä varustettu auto soittaa tulevaisuudessa turvatyynyjen lauettua automaattisesti hätäkeskukseen. Soiton voi tehdä myös ajoneuvossa olevaa SOS-nappulaa painamalla. Järjestelmä ilmoittaa onnettomuuspaikan ja ajoneuvon tyypin sekä avaa puheyhteyden auton ja hätäkeskuksen välille. Jo nykyään joissakin autoissa on valmistajan tarjoamana hätäviestipalvelu, joissa puhelu menee valmistajan omaan palvelukeskukseen ja sieltä tarvittaessa edelleen hätäkeskukseen.
Lapsiperheille eCall on mainio varuste. Jos etupenkillä istuvat aikuiset loukkaantuvat vakavasti eivätkä kykene hälyttämään apua, voi eCall –järjestelmä pelastaa koko perheen. Takapenkillä istuvat pienet lapset eivät osaa tai kykene hälyttämään apua vaikka säilyisivätkin onnettomuudessa vähäisin vammoin.
Moottorinlämmitin ja sisätilanlämmitin tai polttoainetoiminen lisälämmitin
Moottorin ja sisätilojen lämmittäminen tavalla tai toisella on erityisen tärkeä ominaisuus lapsiperheen autossa. Lapset on mukavampi pakata lämpimään autoon.
Lapsen vaatteissa tulee myös kosteutta autoon sisälle, jolloin ikkunat huurtuvat herkemmin. Tehokas esilämmitys ehkäisee huurtumista ja tehostaa muodostuneen huurteen poistumista.
Moottorin esilämmityksellä saavutetaan myös se hyöty, että päästöt esimerkiksi päiväkodin pysäköintialueella, jossa liikkuu paljon lapsiperheitä, jäävät vähäisemmiksi.
Polttoainetoimista lisälämmitintä voi usein hyödyntää myös kesäaikaan kytkemällä se tuuletusmoodiin. Tällöin autoon sisälle saadaan puhallettua auton sisäilmaa viileämpää ulkoilmaa, jolloin autoon meneminen on huomattavasti miellyttävämpää. Auringon paahteessa seisovan auton sisäilman lämpötila saattaa nousta lähes saunalukemiin.
Sähkötoiminen takaluukku ”virtual pedal” –toiminnolla
”Virtual pedal” –toiminnon ansiosta kuljettaja saa avattua auton lukitun takaluukun heilauttamalla jalkaa takapuskurin alla, avaimien ollessa taskussa. Tämä helpottaa arjen askareita, kun vahdittavana on useita lapsia ja käsissä paljon tavaraa.
Avaimeton lukitus ja käynnistys
Avaimettoman järjestelmän ansiosta auton lukittujen ovien avaaminen onnistuu ovenkahvaan tarttumalla ja lukitus vastaavasti kahvaa hipaisemalla.
Moottorin käynnistäminen ja sammuttaminen onnistuu napin painalluksella. Mikään näistä toimenpiteistä ei edellytä avaimen esille kaivamista vaan riittää, että avain on taskussa.
Toiminto helpottaa arjen askareita, kun vahdittavana on useita lapsia ja käsissä paljon tavaraa.
Tummennetut takasivuikkunat
Tummennetut takasivuikkunat estävät tehokkaasti aurinkoa paistamasta suoraan päin takapenkillä olevia lapsia ilman, että ikkunoihin pitää viritellä erillisiä, näkyvyyttä tai turvalaitteiden toimintaa haittaavia imukuppiverhoja.
Myös pysäköitäessä lämpötila auton sisällä pysyy alhaisempana, jolloin autoon on mukava palata tauon jälkeen.
Liukuovet
Tiettyjä tila-automalleja on saatavissa liukuovilla. Liukuovet ovat näppärät pysäköintialueilla, koska niitä aukoessaan lapsen eivät onnistu kolhimaan viereisen auton kylkiä.
Liukuovia harvoin voi ruksata kuitenkaan varustelistoilta vaan niiden saaminen edellyttää tietyn automerkin ja –mallin hankintaa.
Virranulosottopistokkeita ja invertteri myös takapenkillä ja tavaratilassa
Lapsiperheiden matkantekoon tarvitaan usein erilaisia virikkeitä, kuten tablet-tietokoneita yms. Virran saanti laitteisiin helpottuu, jos myös takaistuinten alueella on pistokkeita auto- tai verkkolaturille.
Kesähelteellä lapsiperheen eväät säilyvät parhaiten ns. autojääkaapissa, jolle turvallinen paikka on auton tavaratilassa. Tavaratilassa oleva virtapistoke helpottaa jääkaapin käyttöä.
Nahkaverhoilu
Lapsiperheen matkantekoon liittyy usein syömistä, juomista ja muutakin sottaavaa – niin ajon aikana kuin tauoilla.
Nahkaverhoilu on huomattavasti kangasverhoilua helpompi pitää puhtaana. Usein kevyt pyyhkäisy kostealla rievulla riittää puhdistukseksi siinä, missä kangasverhoiltu auto on vietävä verhoilupesuun. Tosin pitää todeta, että nahkaverhoilun lisähinta on usein aika suolainen ja siksi se jää monelta ymmärrettävistä syistä hankkimatta. Tämä on auto-orjentoituneelle perheenisälle kuitenkin yksi keino perustella nahkaverhoilun hankintaa.
Makuasioita, joista ei pidä kiistellä
Viime kädessä jokainen valitsee lisävarusteensa itse, omien mieltymyksiensä, painotuksiensa sekä käytettävissä olevan budjetin mukaan.
Tärkeää on pitää mielessä, että autoa aikanaan vaihdettaessa myyntiliike tuijottaa lähinnä merkkiä, mallia, vuosimallia ja ajettua kilometrimäärää. Uutena hankituille lisävarusteille ei vaihtohetkellä juurikaan lasketa arvoa.
Runsas lisävarusteiden määrä myös lisää auton vikaantumisriskiä ja saattaa aiheuttaa ylimääräisiä korjauskustannuksia.
---
1:24