Oletko lähdössä road tripille? Tässä avaimet onnistuneeseen automatkaan!

5:32img
Oletko lähdössä autolla reissuun? Näin pakkaat auton oppikirjan mukaisesti ja varmistat matkustajien turvallisuuden.
Julkaistu 27.06.2020 10:52
Toimittajan kuva

Teppo Vesalainen

teppo.vesalainen(at)autoliitto.fi

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Mitä on otettava huomioon kesän road trippiä suunnitellessa ja sille lähtiessä?

Vastaus: Automatkailu kotimaassa on monen valinta näin koronakesänä. Onnistuneen road tripin perustana toimii hyvä valmistautuminen – toisaalta oma auto ja road trip -kulttuuri tuovat vapauden tehdä ratkaisuja myös ex tempore. 

Reissulle kannattaa valita auto, joka on toimintavarma ja turvallinen. Säännöllisesti määräaikaishuollettu auto täyttää pääsääntöisesti nuo kriteerit. Huoltovälien ollessa pitkiä pitää huoltojen välillä tarkastaa säännöllisesti öljy- ja nestetasot sekä valojen toiminta ja toimintaperiaate. Näiden tarkastusten tekeminen on syytä ajoittaa sopivasti ennen matkalle lähtöä, jotta mahdollisiin vikoihin on vielä aikaa reagoida.

Lue myös: Oletko lähdössä autoilemaan oudoille seuduille? Nämä 5 vinkkiä voivat säästää sinut pahimmalta

Sauno perillä – älä autossa

Näin kesän helteillä on tärkeää, että myös ilmastointilaite toimii suunnitellusti. Ilmastointilaitteen huoltaminen ei kuulu automaattisesti auton huolto-ohjelmaan vaan se pitää useimmiten tilata lisätyönä. 

Ilmastointihuolto kannattaakin ajoittaa ennen lomamatkaa mieluummin kuin lomamatkan jälkeen. 

Renkaat, rengaspaineet ja pyyhkijänsulat

Myös renkaiden kunto on syytä tarkastaa hyvissä ajoin ennen lomamatkalle lähtöä. Alkukesän karheat asfaltit ovat saattaneet kuluttaa yllättävän nopeasti keväällä, alle vaihdettaessa, vielä kohtalaisilta vaikuttaneita kesärenkaita.

Mikäli kulutuspintaa on jäljellä alle 4 millimetriä, suosittelen renkaiden uusimista ennen autolomalle lähtöä. Useiden testitulosten perusteella vesiliirron riski kasvaa huomattavasti urasyvyyden pudottua tuon maagisen neljän millin alle.

Huomion kiinnittyessä renkaisiin, on samalla syytä tarkastaa rengaspaineet ja säätää ne kuormituksen mukaiseksi. Auton käyttöohjekirjassa on määritelty erikseen suosituspaineet pienelle ja isolle kuormalle. 

Renkaiden tavoin pyyhkijänsulkien kunto on ratkaisevassa roolissa sadekelillä ajettaessa, joten ne kannattaa uusia tarvittaessa vielä hyvän sään aikaan. Huolehtimalla myös tuulilasin sisäpinnan puhtaudesta saa varmistettua parhaan mahdollisen näkyvyyden myös vasta-aurinkoon tai pimeällä ajettaessa.

Lue myös: Autoilija! Jos sinulle näytetään hevosen selästä tätä merkkiä, pysähdy välittömästi

Liikkumavaraa reittiin, aikatauluun ja majoituksiin

Vaikka reitille olisi valikoitunut tietyt kohteet jo etukäteen, kannattaa automatkatkin ottaa loman kannalta. Kun ei laadita liian tarkkaa tai tiukkaa aikataulua, voi taukoja pitää suunniteltua enemmän. Näin matkaltakin voi poimia jonkin ex tempore -kohteen tai muuttaa reittisuunnitelmaa lennosta. 

Navigaattorin ja matkapuhelimen kartta-applikaation lisäksi matkalle kannattaa ottaa mukaan myös ihan perinteinen kartta tai karttakirja, joka ei ole yhtä altis teknisille häiriöille kuin älylaitteet tai navigaattorit. Myös erilaisiin matkailuoppaisiin kannattaa tutustua sillä Suomi on täynnä todella mielenkiintoisia paikkoja, joille ei ole opasteita pääteiltä tai jotka eivät ole suuren kansan tiedossa. Muutenkin kannattaa rohkeasti poiketa pääväyliltä nauttimaan todellisista maisemista.

Oman vapautensa tuo se, ettei varaa majoituksia etukäteen vaan katsoo, minne tie vie illaksi – tällöin on kuitenkin olemassa riski, ettei majoitusta enää olekaan saatavilla – toisaalta, monesti tällainen pieni riskinotto saatetaan palkita. 

Suojaa ja säästöä

Ottaen huomioon vallitsevan pandemiatilanteen, pyrin itse perheen kanssa lomaillessani tänä kesänä omavaraisuuteen: Autossamme kulkee mukana 20 litran hanallinen vesikanisteri, joka mahdollistaa niin käsien, keittovälineiden kuin potankin pesun milloin missäkin. Retkikeittimellä valmistuvat ruuat ja aamulla tehdyt eväät pysyvät autojääkaapissa kylminä koko päivän. Evästelemään tai ruokailemaan voi siis pysähtyä milloin vain ja lähes missä vain, sopivan paikan osuessa kohdalle.

Ainakin pääkaupunkiseudun tarjousretkikeitinten myymäläsaatavuuksia tarkastellessa vaikuttaisi siltä, että emme ole ainoa perhe, joka hetkellisesti välttelee liikenneasemien buffet-pöytiä.

Varoituksen sanana kuitenkin muistutan, ettei autojääkaappia pidä pitää päällä kovin kauaa auton ollessa sammuksissa. Hyvin tyypillinen Autoliiton tiepalvelun avustustehtävä kesän hellepäivinä on apuvirrananto autoon, jonka akun autojääkaappi on hotkaissut tyhjäksi.

Lue myös: Autoilija, älä sekoita näitä kahta massaa – B-kortti ei oikeuta vetämään mitä tahansa kevytperävaunua millä tahansa henkilöautolla

Turvallinen ja tasapainoinen kuormaus

Ainakin perheen kanssa matkustettaessa mukana on aina paljon tavaraa. Tämä on järkevää huomioida jo auton valinnassa, erityisesti, jos aikoo harrastaa autolomailua. Vaunut, rattaat ja matkasänky vievät yllättävän paljon tilaa ja jonnekin pitäisi pakata vielä vaatetavara matkalaukuissa tai vastaavissa.

Pakkaamista suunniteltaessa kannattaa miettiä, voiko jotain jättää kotiin. Esimerkiksi useimmat majoitusliikkeet järjestävät kyllä tarvittaessa paikan päälle matkasängyn, kunhan sen muistaa tilatessa varata. Jopa muutaman euron matkasänkylisä per yö saattaa olla hintansa arvoinen, verrattuna sen tuomaan lisätilaan autossa. 

Ison farmariauton haltijana joudun perheen kanssa lomaillessani lisäämään tavarankuljetuskapasiteettia suksiboksin avulla. Suksiboksiin on näppärä pakata kevyttä vaatetavaraa kasseissa tai pienemmissä matkalaukuissa. Näin auton tavaratilan saa pyhitettyä rattaille ja isommalle matkalaukulle. 

Turvallisen matkustamisen perusta on huolellinen kuormaus. Sekä boksi että tavaratila on kuormattava tiiviisti. Boksiin laitetaan vain kevyttä tavaraa ja niistä raskaimmat keskelle boksia niin, että kuorman paino jakautuu tasaisesti molemmille taakkatelineputkille. Tavaroiden paikallaan pysyminen varmistetaan huolellisella sidonnalla. Tavaratilaa ei saa milloinkaan kuormata takaistuimen selkänojan yläreunaa korkeammalle, jotta tavarat eivät paiskaudu hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä autossa istuvien takaraivoon.

Auton jäähdytys

Vaikka nykypäivän ilmastoidut autot ovat mukavia matkustaa, lämpenevät niidenkin sisätilat nopeasti auringonpaisteeseen pysäköitynä. Varjopaikkaan pysäköitynä auto lämpenee selkeästi hitaammin kuin auringossa – siis siitä huolimatta, että monessa nykyautossa on tummennetut lasit.

Auton viilentämiseksi on olemassa myös teknisiä ratkaisuja, jotka vaihtelevat jonkin verran merkeittäin. Osassa autoja on ikkunoiden tuuletusavaustoiminto eli painamalla kaukosäätimen ovenavauspainiketta pitkään, aukeavat auton sivuikkunat. Näin autoon saadaan läpiveto hetkellisesti ennen sinne menoa. Muissa kuin porrasperäisissä autoissa ilman vaihtuvuutta voi tehostaa myös avaamalla takaluukun.

Lue myös: Uusi tieliikennelaki on ollut voimassa kohta viikon – näin muutokset ovat näkyneet katukuvassa

Sekä ikkunoiden tuuletusavaus -toimintoon ja sähköisesti avattavaan takaluukkuun liittyvät kuitenkin omat haasteensa: Autoon olisi hyvä olla näköyhteys, kun ikkunat tai takaluukku ovat auki, jotta pystyy kontrolloimaan, ettei matkustamosta lähde mitään varkaiden matkaan. Toinen, isompi ongelma on, että kaukosäätimen painikkeet saattavat painua joskus pohjaan myös vahingossa, avaimen ollessa taskussa tai käsilaukussa. Tällöin pysäköintialueella saattaa odottaa ikävä yllätys, kun auto on seissyt ikkunat tai takaluukku auki, ilman valvontaa.

Itse suosin polttoainetoimisen lisälämmittimen ns. tuuletustoimintoa. Kun tuuletustoiminnon aktivoi auton asetuksista, saa jäähdytyspuhaltimen käynnistettyä polttoainetoimisen lisälämmittimen kaukosäätimellä. Toiminto ei tietenkään hyödynnä ilmastointilaitetta, koska auto ei ole käynnissä - silti ulkoilman siirtäminen lämmenneen ilman tilalle tekee autoon menoa huomattavasti miellyttävämmäksi.

Lasten virikkeet

Lasten viihtymiseen autossa on tarjolla monenlaista virikettä. Turvallisuuden vuoksi olisi tärkeää, että erilaiset älylaitteet olisivat tukevasti telineissä tai istuintaskuissa, mikäli niitä ei käytetä. Takapenkillä irrallaan lojuva tai pienen lapsen käsissä pitämä raskas tablet-kone lentää hätäjarrutuksessa hallitsemattomasti etupenkillä istuvien päälle.

Viihdykkeeksi ei välttämättä tarvita älylaitetta vaan myös perinteisemiä keinoja voi käyttää: Esimerkiksi kilpailu siitä, kuka bongaa enemmän traktoreita tai sovitun merkkisiä tai värisiä autoja tiettyyn paikkakuntaan mennessä, saa matkan kulumaan nopeasti. Ja tulee siinä samalla opittua vähän maantietoakin. 

Kuljettajan ajotapa

Kuljettajan esimerkillinen ja vastuullinen ajotapa on kaiken A ja O lomamatkan onnistumiseksi. 

Hypätään siis virkeänä rattiin, käytetään maltillisia nopeuksia, pidetään kunnon turvaväliä edellä ajavaan ja jätetään turhat ohitukset tekemättä. 

Turvallisella ajotavalla on merkitys paitsi ajamisen välittömään turvallisuuteen – myös mahdollisten mukana olevien lasten liikenneasenteen kehittymiseen.

Lue myös: Perävaunun käyttö vaatii huolellisuutta nyt enemmän kuin koskaan – muista tämä nyrkkisääntö kuormaa sijoittaessa

teppoboksi teppo vesalainen

Tuoreimmat aiheesta

Autot