Kunnat huolehtivat huonosti vankiloihin suljettujen oppivelvollisten alaikäisten ja nuorten peruskoulu- ja lukio-opetuksesta. Tilanne on absurdi, sillä jos nuoret tahdotaan oikeasti irti rikoksista, heidän kouluttamisensa olisi yksi tärkeimmistä asioista, joihin yhteiskunnan kannattaisi satsata.
– Kunnilla on ollut vaikeuksia osoittaa opetusresurssia vankiloihin. Saattaa olla tilanteita, että alaikäiselle on vaikka tunti tai kaksi viikossa vain sitä lähiopetusta, kertoo operatiivisten toimintojen johtaja Riitta Kari Rikosseuraamuslaitoksesta (Rise).
– Ammatillisen opetuksen suhteen on paljon parempi tilanne, kun on muistaakseni 15 ammatillista oppilaitosta, jolla on vankilaopetuslupa. Mutta yleissivistävän koulutuksen osalta tämän tyyppisiä järjestelyjä ei ole.
Lisääntyneiden ryöstö-, väkivalta- ja henkirikosten takia vankiloissa istuu ennätysmäärä lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten määrä vankiloissa kasvaa jatkuvasti.
Tällä hetkellä vankiloissa istuu noin 20 alaikäistä ja kahdeksastatoista kahteenkymmeneen vuotiaita on noin 115.
3:42Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja kertoi aiemmin MTV Uutisille, että lisääntyvä vankimäärä edellyttää uusien vankiloiden rakentamista.
Tutkimusten mukaan alhainen koulutustaso on yhteydessä rikosalttiuteen. Esimerkiksi väkivalta-alttius on pienintä miehillä, jotka ovat suorittaneet vähintään lukio-opinnot.
– Koulutuksella on suojaava vaikutus ja näen sen lähtökohtaisesti kriittisen tärkeänä, kysehän on perusoikeudesta. Perusoikeus sivistyksellisiin palveluihin ja näen tän todella, todella tärkeänä, Kari sanoo.
Suomessa on 28 vankilaa 25:ssä kunnassa.
Rikkovatko kunnat lakia tässä oppivelvollisuusasiassa?
– No kyllä se opetuksen järjestämisvastuu on vankilapaikkakuntien koulutoimella, Kari toteaa.