Lapsivapaa uimaranta kuohutti: Onko Suomessa lapsivihaa? Lapsiasiavaltuutetusta suomalaisilla on ikävä asenneongelma

8:49img
Onko Suomessa lapsivihaa? Katso lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen haastattelu videolta!
Julkaistu 12.07.2022 06:29

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Onko Suomessa lapsivihaa? Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen näkemyksen mukaan suomalaisissa on lapsiin liittyen havaittavissa asenneongelma, joka näkyy tavassa, jolla lapsista puhutaan. 

Tamperelainen varavaltuutettu sohaisi heinäkuun alussa ampiaispesää kysymällä Twitterissä, olisiko liikaa, että kaikista Tampereen noin 30 uimarannasta edes yksi olisi lapsivapaa alue. 

Ehdotus herätti kipakkaakin keskustelua. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan keskustelu itsessään oli ja on tervetullutta, mutta samalla lapsivapaaseen uimarantaan liittyvä kuohunta teki näkyväksi yhteiskunnallisen ongelman.

– Meillä on asenneongelma, joka meillä tässä yhteiskunnassa toisinaan lasten osallistumiseen ja osallisuuteen yhteiskunnan jäseninä liittyy.

– Eli lapset koetaan häiritsevinä, meluisina, sotkevina ja heidät halutaan pois julkisesta tilasta – sehän oli kiteytetysti tämän keskustelun anti.

Voitaisiinko uimarannat tai vaikkapa ravintolat sulkea lapsilta kokonaan? Katso lapsiasiavaltuutetun näkemys asiaan jutun alussa olevalta videolta. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

62306784

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan lapsiin liittyvä keskustelu on harmillisen yleistävää ja negatiivista. 

Lasten syrjintä ei ole kenenkään etu

Uimaranta-keskustelun yhteydessä nousi esiin sana lapsiviha. Oliko varavaltuutetun ehdotus todella sitä? 

Pekkarinen ei ota kantaa itse ehdotukseen, mutta seurasi sen virittämää keskustelua pöyristyneenä. 

Hänen mukaansa Twitter-keskustelu oli sävyltään negatiivinen, täynnä stereotypioita ja ennakkoluuloja. 

– Minun oli vaikea tunnistaa niitä lapsia, sillä eihän kaikki lapset ole meluisia niin kuin ei kaikki aikuisetkaan ole hiljaisia. Olemme kaikki erilaisia, Pekkarinen kiteyttää. 

Kun asiaa katsotaan laajemmassa kuvassa, lapsiasiavaltuutetun näkemyksen mukaan lapsiin liittyvä yhteiskunnallinen keskustelukulttuuri ja yleinen suhtautuminen ovat nykypäivänä harmillisen negatiivisia. 

– Hyvin herkästi on ikään kuin oikeutettua sanoa, että inhoan lapsia ja en koskaan halua niitä. 

Jos lapsinegatiivinen keskustelu yleistyy, se voi Pekkarisen mukaan johtaa pahimmillaan siihen, että lapsia syrjäytetään aktiivisesti julkisista tiloista ja yhteiskunnan toiminnasta.

– Koko yhteiskunta kärsii siitä, jos jotakin ihmisryhmiä ryhdytään aktiivisesti syrjimään. 

Lue myös: Synnytyspelkoinen Irene Naakka halusi synnyttää toisen lapsensa keisarileikkauksella – "Tässä olisi parannettavaa Suomessa"

Onko soveliasta kieltää häät lapsilta? 

Entä sitten häät, voiko morsiuspari tehdä niistä lapsivapaat niin halutessaan? Tietenkin voi – etenkin siinä tapauksessa, jos häissä käytetään päihteitä.

Siltikään Pekkarinen itse ei tekisi häistäkään tai ruokaravintoloista lapsivapaita. Jos kyseiset hetket ja tilat olisi lapselta kiellettyjä, kasvava ihminen menettäisi kokemuksia ja kohtaamisia elämässään.

– Eihän lapset koskaan opi olemaan osa yhteiskuntaa, jos he eivät saa siihen osallistua.

– Olisi tärkeää, että silloin, kun tällaisia rajoituksia tehdään, ymmärretään se, että rajoitukset täytyy tehdä lapsen edun mukaisesti – ei siksi, että aikuiset saisivat olla rauhassa.

Onko väärin olla tykkäämättä lapsista?

Kaikesta ei tarvitse tykätä, sanotaan. Käykö sama sananparsi myös lapsista puhuttaessa? Onko väärin olla tykkäämättä lapsista? 

Kyseessä ei Pekkarisen mukaan ole mielipide- tai tunneasia, sillä sen kohteena on ihminen, jolla on erityiset ihmisoikeudet.

– Ei ihmisen tarvitse pitää kenestäkään, mutta kaikkiin ihmisiin täytyy suhtautua kunnioittaen heidän ihmisarvoaan ja heidän oikeuttaan olla olemassa.

- Riippumatta siitä, mikä mielipide, asenne tai tunne lapsiin on, heillä on oikeus olla näkyä ja kuulua tässä yhteiskunnassa, hän alleviivaa. 

Lue myös: "Lapsi kuuluu somemaailmaan" – Supernanny Pia Penttala kertoo, mitä vanhempien pitää ottaa huomioon

Jos vastaavanlaista keskustelua käytäisiin muihin väestöryhmiin, kuten vanhuksiin, vammaisiin tai johonkin vähemmistön edustajaan liittyen, keskustelu tuomittaisiin välittömästi – esimerkiksi syrjiväksi tai rasistiseksi.

– Aina kehottaisinkin, että kun lapsi-sanan tilalle laittaa minkä tahansa ihmisryhmän, silloin ymmärtää, miten syrjivää yleistävää ja asenteellista keskustelu on. 

Miten keskustelusta saadaan positiivisempaa? Entä, jos inhoaa tai jopa vihaa lapsia, mitä kannattaisi tehdä? Katso jutun alussa olevalta videolta lapsiasiavaltuutetun haastattelu kokonaisuudessaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Lapset