Lapsuuden huonoilla kokemuksilla on merkitystä aikuisenakin: "Emme voi olla varmoja siitä, miten stressi on vaikuttanut"

muistisairaus
THL:n mukaan Suomessa noin 13 000 henkilöä sairastuu vuosittain dementia-asteiseen muistisairauteen.Lehtikuva
Julkaistu 24.07.2017 06:00

MTV LIFESTYLE

Lapsuuden ja nuoruuden kokemuksilla voi olla vaikutusta dementian puhkeamiseen, väittää tutkimus. 

Tutkijoiden tiedossa on jo pidemmän aikaa ollut se, että stressi ja dementia linkittyvät jollain tapaa toisiinsa. Tähän päivään asti tämä yhteys on ollut jokseenkin epämääräinen, mutta ei enää.

Yhdysvaltalaisen Wisconsinin lääketieteellisen yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet 27 stressaavaa tilannetta, jotka tapahtuessaan voivat muuttaa merkittävästi aivojen toimintaan ja näin ollen aiheuttaa pitkäaikaisiakin terveysongelmia. Tämä löydös vie stressin ja dementian välisen yhteyden aivan uudelle tasolle.

Stressaava tapahtuma vanhentaa aivoja jopa neljällä vuodella

Tutkimusryhmä pyysi 1320 iältään 50–60-vuotiaita henkilöitä ratkomaan muistiin ja ongelmanratkaisukykyyn liittyviä testejä, jonka jälkeen heitä pyydettiin arvioimaan elämän aikana koettuja stressaavia tilanteita. Tulokset osoittivat, että vaikka läpi koko elämän jatkunut stressi on selvästi yhteydessä kognitiivisten taitojen huononemiseen, myös yksittäisillä tilanteilla voi olla aivojen kannalta negatiivisia seurauksia.  

Lapsilla ja nuorilla näitä aivoja vahingoittavia stressaavia kokemuksia olivat muun muassa luokalle jääminen, hylätyksi tuleminen tai kasvaminen riippuvuudesta kärsivän vanhemman kanssa. Aikuisiän stressaavista tapahtumista erityisen haitallisia aivoille olivat tutkimuksen mukaan irtisanominen, puolison tai vanhemman kuolema, avioero ja pitkäaikaistyöttömyys.

aivot

Psyykkinen stressi muuttaa tutkitusti aivojen toimintaa. 

Yksi stressaava tapahtuma voi tutkijoiden mukaan vanhentaa aivoja jopa neljällä vuodella. Useamman traumaattisen tapahtuman kokemisella näytti puolestaan olevaan kumulatiivisia vaikutuksia aivojen terveydelle.

– Stressaava elämäntapahtuma voi kääntää elämämme ylösalaisin joksikin aikaa, ja vaikka useimmat ihmiset pystyvät palaamaan takaisin tasapainoiseen elämään, emme voi olla varmoja siitä, miten psyykkinen stressi on vaikuttanut aivojemme toimintaan, tutkimuksen johtaja Carol Routledge kertoo.

Tärkein oivallus Routledgen mukaan tutkimuksessa on se, että elämämme aikana koetut tapahtumat ja kokemukset voivat vaikuttaa aivoihimme vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Lähde: NetDoctor

Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa, miten muistisairauden syntymistä voi estää tai hidastaa. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Dementia