Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että stressaava aamu heikentää työmuistin toimintaa koko päivän ja vaikuttaa siihen, miten koemme vuorokauden kuluessa vastaantulevat tapahtumat.
Videolla kuullaan, miten sanavalinnat voivat parantaa elämää.
Pennsylvanian osavaltionyliopiston tutkijat havaitsivat tutkimuksessaan, että nouseminen ”väärällä jalalla” tietää stressaavampaa päivää.
Tutkijat huomasivat, että aamutuimaan koettu stressi heijastuu työmuistin heikompaan toimimiseen vuorokauden kuluessa.
Työmuistin heikentyminen voi vaikuttaa päivään monin eri tavoin: se voi esimerkiksi lisätä virheiden tekemistä ja huonontaa keskittymiskykyä. Tämä voi johtaa esimerkiksi liikenneonnettomuuksiin.
Erityisen haitallisia vaikutuksia työmuistin heikkenemisellä on jo ennestään kognitiivisten taitojen heikkenemisestä kärsiviin ikäihmisiin.
Tutkijat kysyivät stressistä tekstiviesteillä
Tutkimukseen osallistuneet 240 ihmistä vastasivat kahden viikon ajan seitsemän kertaa päivässä älypuhelimeensa lähetettyihin kysymyksiin.
Ensimmäinen kysymys lähetettiin aamulla, ja siinä tiedusteltiin, kuinka stressaavan ihminen odotti päivästä tulevan. Päivän aikana osallistujat saivat viisi viestiä, joissa tiedusteltiin stressitasojen kehittymistä päivän mittaan. Seitsemäs kysymys lähetettiin illalla. Siinä tiedusteltiin, kuinka stressaavaa päivää osallistuvat huomisesta odottivat.
Tutkijat havaitsivat, että stressaava aamu oli yhteydessä työmuistin heikentyneeseen toimintaan myöhemmin päivällä. Illalla koettua stressiä ei tutkimuksessa yhdistetty työmuistin toiminnan häiriintymiseen.
Oletukset vaikuttavat tapahtumien kokemiseen
Ennakko-oletuksilla on tutkimuksen mukaan suuri vaikutus päivän aikana koettuihin tapahtumiin huolimatta siitä, miten ne todellisuudessa ilmenevät.
LUE MYÖS: Stressi vaivaa yhä useampia – taistele vastaan näillä vinkeillä
– Ihmiset voivat muodostaa käsityksiä asioista jo ennen niiden tapahtumista. Tämä auttaa meitä valmistautumaan tapahtumiin ja jopa ehkäisemään niitä, sanoo tutkimusta tehnyt tohtoriopiskelija Jinshil Hyun.
– Tutkimus osoittaa, että tämä kyky voi olla myös haitallinen muistin toiminnalle, tapahtui päivän aikana stressaavia asioita tai ei.
Ihminen voisi keskeyttää kielteisen ajatuskulun
Tutkijat otaksuvat, että aamulla päähän luodut mielikuvat vaikuttavat siihen, miten ihminen otaksuu edessä olevan päivän kuluvan.
– Jos odotat päivästäsi stressaavaa, tunnet stressaavat vaikutukset, vaikka mitään niitä ruokkivaa ei tapahtuisi, tutkija Martin Sliwinski sanoi.
Tutkijat toivovat, että tulokset rohkaisisivat ihmisiä keskeyttämään ikävän ajatuskulun, kun huomaavat nousevansa väärällä jalalla.
Helpottaviksi harjoitteiksi tutkijat suosittelevat hengitysharjoituksia tai puhelinsovelluksia, jotka muistuttaisivat, että henkilö on liian väsynyt ajamaan. Kokeile myös näitä seitsemää tapaa stressin hillitsemiseksi.
Muista myös vältellä näitä terveysmokia, joilla pilaat päiväsi ennen kuin se on ehtinyt puoleen.
Tutkimus esiteltiin Journals of Gerontology: Psychological Sciences -julkaisussa.
Lähde: PennState News, Daily Mail
***
0:46