Lasku kuntosalilta kuoleman jälkeen, pitääkö se maksaa?

kuntosali
Kuvituskuvaa.Lehtikuva
Julkaistu 01.03.2015 20:58
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Testamentin tekeminen tuntuu jo pelkän omaisuuden suhteen valtavalta urakalta. Muistettavana olisi lisäksi se, mitä tehdä erilaisille jäsenyyksille. Esimerkiksi lasku vainajan kuntosalikortista tulee omaisille ikävänä yllätyksenä.

– Testamentti kannattaa tehdä riittävän varhain, silloin kun vielä ihminen on kykenevät selkeästi harkitsemaan ja miettimään sitä, kenelle tahtoo omaisuutensa joutuvan, siviilioikeuden professori Urpo Kangas muistuttaa.

Vaikka asiansa olisi ennen kuolemaansa hoitanutkin, ja esimerkiksi sieltä luottokuntosalilta tulee joka tapauksessa lasku perässä, laskua ei kannata maksaa mukisematta.

– Tähän saakka yleisesti vallalla ollut käsitys, että vainajat eivät kummemmin treenaa. Ja silloin voi sanoa, että kuolinpesän osakkaat eivät voi edes siirtää sopimukseen perustuvaa oikeutta, kuntosalikortti on siinä mielessä henkilökohtainen. Ainoastaan kuolemaan asti erääntyneet kuntosalimaksut voisivat olla kuolinpesältä perittävää velkaa, Kangas selventää.

Kangas tarjoaa taiteen maailmasta toisen esimerkin, jolla omaiset eivät puolestaan saa hyötyä vainajasta.

– Tunnettu kuvataidemaalari, joka on aloittanut muotokuvan maalaamisen, on saanut pohjustettua siihen kankaan ja hahmoteltua siihen muotokuvan. Kun hän kuolee, missään tapauksessa perillisillä ei ole edes oikeutta viimeistellä taulua valmiiksi ja laskuttaa sopimuksen mukaan. Sopimus yksinkertaisesti raukeaa.

Velvoitteita, jotka perikunnan hoidettavaksi jäävät, ovat Kankaan mukaan erilaiset vuokrasuhteet (asunto, maa) sekä mm. sanomalehtien tilausten päättäminen.

– Niissä on pyrittävä miettimään, pääseekö sopimuksesta irti vai onko se sopimus siirrettävissä perilliselle, joka siitä sitten hyötyy, Kangas sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa