Lasten itsetuhoisuuden yleistyminen yllätti Apuu-chatin auttajat: "Akuutit hätätilanteet ovat sellaisia, että lapsi tai nuori kertoo itsemurha-aikeista"

Auttajat ovat huolissaan lasten ja nuorten lisääntyneestä ahdistuksesta, joka näkyy entistä useammin itsetuhoisina ajatuksina ja tekoina. SOS-Lapsikylän Apuu-chatissa ahdistukseen ja itsetuhoisiin ajatuksiin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet tänä syksynä . 

Nuorten ja lasten ahdistus saa entistä vakavampia muotoja. Esimerkiksi Apuu-chattipalveluun on tänä vuonna tullut yli 30 000 yhteydenottoa. Niistä viidesosa eli 6000 on koskenut mielen hyvinvointia. Tänä syksynä yhteydenottojen määrä on kaksinkertaistunut vuoden takaisesta. 

– Mielenterveyteen ja mielen hyvinvointiin liittyvät yhteydenotot ovat yleisimpiä yhteydenottoja. Niistä suurin osa liittyy ahdistuneeseen mielialaan ja itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin, kertoo projektipäällikkö Johanna Virtanen SOS-Lapsikylän Apuu-Chatista. 

Akuutteja hätätilanteita jatkuvasti

Akuutteja hätätilanteita, jolloin otetaan heti yhteyttä hätäkeskukseen, lastensuojeluviranomaisiin tai poliisiin, sattuu viikoittain. Syys-marraskuussa hätäpuheluja soitettiin 130, niistä joka toisessa oli kyse itsetuhoisuudesta.

– Akuutit hätätilanteet ovat sellaisia, että lapsi tai nuori kertoo itsemurha-aikeista, käynnissä olevasta itsemurha-aikeesta. Osa liittyy myös perheväkivaltaan, sanoo Virtanen. 

Itsetuhoisia ajatuksia jo alakouluikäisillä

Lasten itsetuhoisuuden yleistyminen on yllättänyt myös auttajat.

– Kyllä se sikäli on tullut yllätyksenä, että ne tilanteet ovat niin kärjistyneitä ja esimerkiksi alakouluikäisten keskuudessa on niitä ajatuksia, ettei meinaa oikein jaksaa, pohtii Virtanen.

Monet Chattiin yhteyttä ottaneet lapset ja nuoret ovat yrittäneet hakea apua, mutta sitä ei ole löytynyt läheltä. Koulukuraattoreita tai -psykologeja ei ole kaikissa kouluissa ja kuntien psykiatriset palvelut ovat ruuhkautuneita.

– Me SOS-Lapsikylässä laitetaan toivomme uusiin hyvinvointialueisiin. Nähdään, että voi olla mahdollisuus miettiä palvelujärjestelmää nyt oikein vakavasti uudestaan, toivoo Virtanen.

Lue myös:

    Uusimmat