Milloin alle 12-vuotiaita lapsia voidaan alkaa rokottaa Suomessa koronavirusta vastaan? Asiantuntija vastaa

rokotus
/All Over Press
Julkaistu 07.03.2021 08:21

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Asiantuntija arvioi MTV Uutiset Livelle, milloin 12–16-vuotiaat lapset ja nuoret voisivat saada koronarokotteen. 

Suomen koronarokotejärjestystä sanelee erityisryhmien ja tiettyjen perussairauksia sairastavien lisäksi ikä. Toistaiseksi ei ole olemassa koronarokotetta lapsille – siis alle 16-vuotiaille. 

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoi MTV Uutisille helmikuussa, että Pfizer aloitti ensimmäisenä rokotevalmistajana jo viime lokakuussa koronarokotetutkimukset 12–16-vuotialle. 

Joulukuussa vastaavanlaiset tutkimukset aloitettiin Modernan rokotteella, ja tämän vuoden puolella vuoron sai myös AstraZeneca.

Tutkimusprosessi on samanlainen kuin aikuisille suunnattujen rokotteiden osalta. 

– Ensin haetaan sopivaa annosta ja varmistetaan, että valitulla annoksella ei tule liian paljon haittavaikutuksia. 

– Sen jälkeen edetään laajempiin ryhmiin – eli nämä aikajänteet ovat jokseenkin samanlaisia kuin aikuisillakin, Rämet kertaa. 

Lue myös: THL: Koronarokotteen saaminen kaikille aikuisille voi kestää vuoden, lapsille sopivaa rokotetta ei vielä ole – rokotevaje ei johdu EU:sta

Alle 12-vuotiaiden rokottamiseen menee vielä aikaa

Rämetin mukaan rokotetutkimuksen tuloksia alkaa tipahdella ”kesän tai alkusyksyn korvilla”. Näiden tulosten jälkeen tutkimuksia voidaan edelleen laajentaa yli 12-vuotiaisiin lapsiin. 

– Alle 12-vuotiaiden osalta mennään ensi vuoden puolelle ennen kuin on mahdollista rokotetta heille käyttää, Rämet ennustaa.

– Onneksi tällä hetkellä edelleen nuorilla lapsilla tauti on pääosin sangen lievä, hän rauhoittelee. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaan 16–17-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, annetaan Pfizer Comirnaty -rokote. 

Käytössä olevista rokotteista se on ainoa, jolla on myyntilupa 16 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. 

Lue myös: Rokotetutkija KSML:lle: Koronarokote syksyllä 12-vuotiaille

Milloin rajoituksista voidaan luopua?

Suomessa ainakin yhden koronarokotteen on nyt saanut  perjantaihin mennessä 448 680 ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneita on noin 84 200.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronarokotteiden teho nähdään ensimmäisenä kuolleisuustilastoissa. 

Lue myös: THL: Kevyt kolmen viikon sulku ei riitä tartuntojen kääntämiseen laskuun – pääsiäisenä voisi olla nykymenolla lähes 4 000 tartuntaa päivässä

Tämä selittyy rokotejärjestyksellä: Tällä hetkellä Suomessa rokotetaan pääasiassa ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvia sekä heidän ja koronapotilaiden hoitoon osallistuvaa hoitohenkilökuntaa.

– Nämä henkilöthän eivät ole tärkeässä roolissa epidemian levittämisen kannalta. 

– Vaikutus epidemiaan nähdään vasta myöhemmin, kun laajoja väestöjoukkoja on päästy rokottamaan. 

Mitä enemmän ihmisiä saadaan rokotettua, sitä vähemmän suomalaisissa sairaaloissa on tarvetta koronapotilaiden sairaan- ja tehohoidolle.

Vasta tämän jälkeen rokoteteho näkyy päivittäisissä tartuntaluvuissa, jotka ovat olleet viime päivinä ennätyksellisen korkealla. 

– Tämä tarkoittaa sitä, että vielä viikkoja ja ehkä muutaman kuukauden kesään asti meidän täytyy pärjätä näillä rajoitustoimilla, Rämet pohtii kysyttäessä, milloin riittävä rokotusprosentti on kyllin korkea rajoitusten poistamiseksi. 

Lue myös: Koronatoimet kovenevat – hallitus esittää valmiuslain pykälien käyttöönottoa

Lue myös: Hallitus valmistelee ulkonaliikkumiskieltoja – pääministeri Marinin: "Kyse olisi hyvin kohdennetuista rajoituksista"

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus