Tämä tiedetään lasten rokottamisesta Suomessa: Päätös edessä pian, STM tilannut jo sopivia rokotteita, sanoo Nohynek

Suomessa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pohtii lasten rokottamista kokouksessaan ensi keskiviikkona.

Asiatuntijaryhmä perehtyy työryhmän muistioon ja antaa siitä lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL antaa oman esityksensä sosiaali- ja terveysministeriölle, joka voi tehdä asetusmuutoksen. 

– Tällä hetkellä rokotusasetuksessa ei ole mainittu alle 12-vuotiaita. Yleensä asetusmuutos vaatii myös kuulemisprosessin, Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän jäsen ja THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek avaa. 

Nohynek ei halua arvioida, kuinka todennäköisenä hän pitäisi lasten rokottamisen aloittamista Suomessa.

Lapsille suunnattu rokote ei ole sama kuin aikuisilla. Rokotteen rnA-määrä on kolmannes aikuisten annokseen verrattuna. Nohynekin mukaan joissakin maissa rokotukset on kuitenkin aloitettu aikuisten rokotteella ottamalla pullosta kolmasosa annosta.

– Meillä ajatus on ollut se, että odotetaan kunnes lasten omat rokotteet tulevat maahan, hän sanoo.

– Ymmärtääkseni STM on jo tehnyt tämän tilauksen.

Yhdysvaltojen kokemuksissa ei hälyttävää

Tutkimusten perusteella lapset voivat saada hyvin samanlaisia reaktioita rokotteesta kuin aikuisetkin. Näitä ovat esimerkiksi pistospaikan kipu, väsymys ja lihassärky.

– Toki pitää huomata se, että tutkimuksissa oli vajaa 2000 lasta, joista 1305 sai rokotteen. Se on aika pieni määrä lapsia arvioida vakavia harvinaisia haittoja, Nohynek avaa.

Turvallisuusseurannan kautta saadaan selville harvinaisten haittojen todennäköisyys.

– Nyt ollaan siinä mielessä hyvässä tilanteessa, että Yhdysvalloissa on annettu useamman viikon ajan tälle ikäryhmälle rokotteita lastenannoksella. Viime viikolla tulleiden turvallisuustutkimustietojen valossa mitään hälyttävää löydöstä ei ole.

Lapset eivät kuormita sairaaloita

Kaikista Suomessa varmistetuista koronavirustartunnoista koko epidemian ajalta noin 15 prosenttia on todettu alle 12-vuotiailla lapsilla. Tartunnoista neljä prosenttia on ollut 0-4-vuotiailla ja 11 prosenttia 5-11-vuotiailla. Asia käy ilmi THL:n julkaisemasta työpaperista.

Nohynekin mukaan viime päivien tartuntalukemista vajaa kolmannes on kuulunut 5-11 vuotiaiden ikäryhmään. Hän kuitenkin muistuttaa, että ikäryhmää tutkitaan enemmän kuin esimerkiksi aikuisia rokotettuja, jolloin testiaktiivisuus vaikuttaa infektion löytymiseen.

Vaikka vakava korona on harvinainen lapsilla, niin tartunnan saaneiden joukossa on myös vakavia oireita. 

– Toinen huolenaihe on ollut pitkittynyt korona. Tiedetään muiden maiden kokemuksista, että lapsi saattaa sairastua pitkittyneeseen koronaan. Nämä ovat niitä eri syitä, minkä vuoksi lapsen itsensä näkökulmasta voisi ajatella rokottamisen olevan toivottua. 

Lasten rokottamisella voi olla merkitystä koko epidemian hallinnan kannalta, jos rokotteella pystytään estämään esimerkiksi tartuntaketjuja. Nohynekin mukaan lapset eivät kuitenkaan kuormita sairaaloita.

–  Kyllä ne ovat aikuiset ja vanhemmat, jotka rokottamattomina kuormittavat. Kysymys on se, että kuinka paljon vanhemmat ihmiset saavat tartuntoja lapsilta, että olisiko se riittävä syy rokottaa lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat