Lasten ylipaino kasvanut räjähdysmäisesti – aikuisiän ongelmat uhkaavat

karkit
Shutterstock
Julkaistu 24.08.2015 14:07

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist vieraili Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä puhumassa lasten ylipainosta.

Lasten ylipaino on kasvava ongelma siinä missä aikuistenkin ylipaino. Jo joka neljäs koululainen on ylipainoinen. Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvistin mukaan lasten ylipaino ei ole yhtä haitallista kuin aikuisten, mutta siihen liittyy silti riskejä.

Alipainoon verrattuna lasten ylipaino ei aiheuta välittömiä seurauksia, mutta pidemmällä tähtäimellä se on haitallista. Ylipainoisen lapsen riski olla ylipainoinen myös aikuisena on suurempi, mikä puolestaan kasvattaa erilaisten sairauksien riskiä. Suomessa lasten painoa seurataan terveydenhuollossa. 

– Käytössä on kasvukäyriä, joilla seurataan pituutta ja painoa. Suomessa käytetään myös aikuisille tuttua bmi:tä. Sitä voidaan käyttää myös lapsilla, mutta lapsille se on hyvin vaihteleva iän ja sukupuolen mukaan, Qvist kertoi lähetyksessä. 

Qvistin mukaan ylipaino lisääntynyt muun muassa siksi, että ruokailutottumukset ovat muuttuneet. Myös arkiliikunnan määrä on vähentynyt ja niin sanottu ruutuaika pelien ja tietokoneiden ääressä lisääntynyt.

– Pieni lapsi tarvitsee 1–2 tuntia liikuntaa päivässä. 

Vauvat ovat usein hyvinkin pyöreitä, ja monia mietityttääkin, voiko vauva olla ylipainoinen. 

– Karkeasti sanottuna ei voi. Vauvoilla vaihteluväli on hyvin iso. Monet pienet vauvat ovat hyvinkin pulskia, mutta yleensä tilanne tasoittuu, kun mennään vauva-ajan yli. 

Kuinka tyypillistä sitten on, että varhaislapsuudessa on syömisongelmia?

– Se on määrittelykysymys. On tavallista, että lapsi ei aina syö sitä, mitä me haluaisimme tai että ruokavalion laajentaminen on vaikeaa. Jos lapsi on terve, yleensä väliaikaiset ja joskus pidempiaikaisetkin nirsoilut eivät yleensä ole haitaksi.

Miten lapsen ylipainoon pitäisi puuttua, entä miten aiheesta kannattaa puhua? Katso lähetys videolta. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta