"Lastensuojelulapsista on tehty heittopusseja" – pahimmillaan yksi lapsi kiertää kymmeniä laitoksia ympäri maata

7:58img
Katso video: Asiantuntijan mukaan lastensuojelulapsista on tehty heittopusseja.
Julkaistu 20.04.2024 16:38
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Suomessa on yli 700 lastensuojelulaitosta ja lähes 20 000 lasta asuu sijaishuollossa. Moni lapsi joutuu vaihtamaan useita kertoja sijoituspaikkoja.

Rikospaikassa haastatellun asiantuntijan mukaan lastensuojelussa epäonnistutaan liian usein eikä yhteiskunta huolehdi sijaishuollossa olevista lapsista riittävästi. 

– Me onnistutaan auttamaan ja suojelemaan useita lapsia ja mahdollistamaan heille myönteisiä kehityskulkuja, mutta iian usein me emme onnistu tässä suojelutehtävässä. Suurin epäonnistuja on meidän yhteiskunta, joka on tiennyt vuosikymmeniä millaisia haasteita lastensuojeluun liittyy, mutta meillä ei ole yhteiskuntana ollut riittävästi tahtotilaa muuttaa, muokata ja kehittää niitä, lastensuojelujärjestö Pesäpuun kehittämispäällikkö Onni Westlund sanoo.

Westlundin mukaan lastensuojeluun liittyy häpeää ja siksi siitä vaietaan.

– Meillä puhutaan todella vähän lastensuojelusta, vaikka se koskettaa satojatuhansia suomalaisia. Silti se pidetään marginaalisena kysymyksenä.

Lue myös: Tänne sijoitetaan vaikeimmin oireilevat lapset – Linda, 17, kertoo: "Oot lukkojen takana, sulta viedään kaikki"

Tarvittaisiin yhdistelmäyksiköitä

Asiantuntijan mukaan Suomeen tarvittaisiin yksiköitä, joissa nuori saisi sekä terveydellistä että lastensuojelullista hoitoa saman katon alta.

– Suomessa on selkeitä puutteita puhtaasti terveydenhuoltoa nuorille tarjoavissa yksiköissä. Nuorisopsykiatriassa on todella pitkät jonot. Lastensuojelussa ja sijaishuollossa ei pystytä kaikkiin näihin haasteisiin vastaamaan, vaikka lastensuojelu paikkaa terveydenhuollon puutteita. Me tarvitsisimme näiden yhdistelmäyksikköjä, Westlund sanoo.

Westlund on tehnyt seitsemän vuotta töitä lastensuojelujärjestö Pesäpuussa. Hän on tavannut vuosien aikana noin 1500 lastensuojelussa olevaa lasta.

– Olen tavannut lukuisia lapsia ja nuoria, jotka ovat kiertäneet ympäri Suomea lukuisissa laitoksissa. Lapset joutuvat heittopusseiksi meidän järjestelmässä, kun aina uusi taho nostaa heidän kohdallaan kädet pystyyn, että he eivät voi auttaa.

Miten suuri riski hatkareissut ovat nuorille? Joka vuosi nuoria kuolee hatkareissuilla, mutta mistä syystä? Katso Onni Westlundin koko haastattelu videolta.

Lue myös: Pasi tietää saavansa puukosta jonain päivänä – silti hän etsii hatkassa olevia nuoria vapaa-ajallaan

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka