Lastensuojelun lakisääteiset arviointien käsittely- ja valmistumisajat ylittyvät yhä useammin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportista.
Raportissa tarkasteltiin ajanjaksoa viime vuoden lokakuusta huhtikuun alkuun.
Lastensuojelun palvelutarpeen arviointi tulee lain mukaan aloittaa seitsemän arkipäivän kuluessa asian vireille tulosta. Määräaika ylittyi 2,4 prosentissa arvioinneista.
Lisäksi arvioinneista 5,9 prosenttia ei valmistunut lakisääteisessä kolmen kuukauden määräajassa. Luku kasvoi 2 prosenttiyksikköä edellisestä THL:n seurantajaksosta.
Lue myös: Huostaanotto vei koko perheen elämänhalut – kun kuusivuotias sijoitetaan kauas kotoaan, monta sydäntä murtuu: "Ei tätä surua voi sanoin kuvailla"
Prosenteissa on eroa kuntien kesken. Etelä-Karjalassa palvelutarpeen arvioinnin käsittelyt alkoivat 99,9 prosenttisesti ja valmistuivat 100 prosenttisesti määräaikojen sisällä. Toinen ääripää on Pohjois-Karjala, jossa vastaavat luvut olivat 79,7 prosenttia ja 65 prosenttia.
Tapausten määrä kasvoi seuranta-aikana.
Pohjois-Suomen lastensuojelun tilannetta selvitettiin viime vuonna
Lastensuojelun lakisääteisten tehtävien toteutumisessa on todettu aiemminkin ongelmia. Viime vuoden lopulla eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi, että Pohjois-Suomen aluehallintoviraston resurssipula on vaarantanut lastensuojelun valvonnan.
Apulaisoikeusasiamiehen selvityksen käynnisti Muhoksella toimivaan Pohjolakotiin viime vuoden keväällä tehty tarkastus.
Lue myös: Kiireellisten sijoitusten määrä on kasvanut vauhdilla ja luvut hätkähdyttävät asiantuntijoita – hoputtavat kuntia toimintaan: "Kyllä meidän on aika herätä"
Selvityksen mukaan resurssipula vaaransi viraston mahdollisuuden huolehtia sen lakisääteisistä tehtävistä, mukaan lukien sen kyvyn huolehtia sijoitettujen lasten perusoikeuksien toteutumisesta.
Apulaisoikeusasiamiehen selvityksen mukaan Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on toistuvasti pyytänyt valtiovarainministeriöltä lisäresursseja toimintaansa.