Lauantaina vietetään kansanmusiikin ja -tanssin päivää – perinteiset lajit ovat edelleen suosiossa: "Tässä saa olla yhdessä toisten kanssa"

9:49img
Millaisessa suosiossa kansanmusiikki ja -tanssi ovat nykypäivänä? Katso haastattelu.
Julkaistu 20.05.2023 17:02
Toimittajan kuva

Inka Jurkka

inka.jurkka@mtv.fi

Yhteisöllisyyteen vahvasti perustuvat kansanmusiikki ja -tanssi kiinnostavat monen ikäisiä harrastajia. MTV Uutiset kävi aistimassa Helsingissä valtakunnallisen kansanmusiikin ja -tanssin päivän tunnelmia.

Helsingin työväenopistolle kokoontui lauantaina lähes 200 kansanmusiikin ja -tanssin esiintyjää Karjalan nuorten nuorisoseuran konserttiin.

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen toiminnanjohtajan Hanna Poikelan mukaan nyt seitsemättä kertaa järjestettävää valtakunnallista kansanmusiikin ja -tanssin päivää vietetään alan harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa omaehtoisesti ympäri Suomen.

– Saa järjestää just sellaista sisältöä kuin haluaa, Poikela kertoo.

Kansantanssin koreografin ja opettajan Riina Hosion mukaan lajin suosio on kasvanut koronapandemian jälkeen.

– Kansantanssin parissa on ollut ehkä jonkinlainen notkahdus noin 10-15 vuotta takaperin. Nyt erityisesti väittäisin, että koronapandemiasta johtuen sellainen haku kohti yhteisöllisyyttä on vaan kasvanut ja ihmiset hakeutuvat lajin pariin, koska tässä saa olla yhdessä toisten kanssa.

Kansanmusiikin harrastajien määrä on myös nousussa, niin eri ikäluokkien osalta kuin myös sosiaalisena harrastuksena.

– Musiikkiopistoihinkin on tullut kansanmusiikki hyvin olennaisena osana uutta opetussuunnitelmaa, muusikko ja Sibelius-Akatemian lehtori Petri Prauda sanoo.

Lue myös: Kuunkuiskaajat-yhtye teki hulvattoman version Käärijän viisuhitistä – kuuntele kuinka kappale taipuu kansanmusiikiksi

Mitä kansanmusiikki ja -tanssi tarkoittavat nykyajassa, vuonna 2023?

– Sanoisin, että määrittävät tekijät ovat jonkinlainen yhteys perinteeseen. Jatkumo ja, kuinka kaukaa se lähtee, se vähän vaihtelee, koska on erilaisia perinteen muotoja. Toinen tekijä on kytkös sosiaaliseen toimintaan, Hosio pohtii.

– Kansanmusiikkia ja -tanssia tehdään hyvin monella eri tasolla. Aivan harrastajien tasolla lapsista vanhuksiin ja tietysti huippuammattilaisten tasolla, jotka kiertävät maailmaa esiintymässä, Prauda kertoo.

Kansanmusiikin ja -tanssin parissa onkin hyvin monenikäisiä ihmisiä.

– Nyt esimerkiksi täällä näyttämöllä nuorimmat tanssijat taitavat olla kolmevuotiaita ja vanhin on muistaakseni 84-vuotias. Siinä haarukassa kaikki harrastajat aikalailla ovat, Hosio toteaa Helsingin työväenopistolla.

Katso koko haastattelu ylläolevalta videolta.

Lue lisää: Saunaperinteelle seuraa! Kaustislainen viulunsoitto pääsi Unescon listalle: "Elävää perinnettä, tapahtuu tässä päivässä"

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki