Tanssimisella on monenlaisia hyvinvointia parantavia vaikutuksia. Tanssi on oivallinen huvittelu- ja liikuntamuoto, mutta rytmikäs tanssahtelu saattaa vaikuttaa jopa muistisairauksien ehkäisemiseen.
Suomen Kansainvälisen Senioritanssin Liitto ry on nimennyt Ikäinstituutin ja Finlands Seniordansförbundin kanssa viikon 17. valtakunnalliseksi senioritanssiviikoksi.
Perjantaina 29. huhtikuuta kansainväliseen tanssin päivään huipentuvan viikon teemana on "Tanssien kohenee muisti ja mieli".
Uutisaamussa vierailleen Suomen Kansainvälisen Senioritanssin liiton puheenjohtaja Vesa Lappalaisen mukaan tanssi on äärimmäisen hyvä kunnonkohottaja, jonka myötä ikääntyvämpikin ihminen selviää paremmin arkiaskareista.
– Voi sanoa, että tanssin ainoa haittavaikutus on, että tulee hiki. Mutta siitäkin pääsee paitaa vaihtamalla, Lappalainen naurahtaa.
Lappalainen on itsekin harrastanut erilaisia tansseja jo kymmenvuotiaasta lähtien.
Senioritanssijohtajan mukaan ikä ei ole este tanssiin ryhtymiselle. Suomeen senioritanssi on rantautunut Lappalaisen mukaan alkujaan Saksasta.
– Senioritanssi on aikanaan kehittynyt Saksassa 1970-luvuluaa, josta se tuli Suomeen 1980-luvulla. Se on sellaista tanssia, johon pystyy lähtemään minkä ikäisenä tahansa, ei tarvitse olla tanssitaitoa ja sieltä löytää itselleen parinkin. Oikein matalan kynnyksen liikuntamuoto, Lappalainen sanoo.
Lue myös: Huomaatko, mikä tässä tanssivideossa on erikoista? Julien tankotempusta tuli somehitti
"Ehkäistään niitä ikääntymisen vaikutuksia"
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Helsingin yliopistossa kasvatustieteen professorina työskentelevä Minna Huotilainen tutkii muistia ja oppimista. Huotilaisen mukaan tanssia pidetään niin sanotusti aivojen kuningaslajina.
Tanssissa yhdistyvät Huotilaisen mukaan monin tavoin hyödylliseksi tiedetty liikunta sekä musiikki, jonka myönteisistä vaikutuksista aivoihin on paljon tutkimustietoa.
– Siinä on tietysti paljon tällaista opettelua ja muistin kanssa toimimista, kun uusi tanssiaskeleita harjoitellaan ja myös toiseen ihmiseen reagoimista. Nämä ovat sellaisia asioita, joiden tiedetään vaikuttavan aivoihin myönteisesti. Käytännössä voi puhua aivoverkostojen vahvistumisesta ja siitä, että ehkäistään niitä ikääntymisen vaikutuksia siellä aivoissa osallistumalla tanssimiseen, Huotilainen kertoo.
Huotilainen mainitsee lisäksi tutkimuksen, jossa puoli vuotta kestävä ja kerran viikossa tapahtuva tanssiminen kohotti muistitestin pistemääriä.
– Kyllähän siinä ihan konkreettisesti sitä muistia kohennetaan, Huotilainen toteaa.
Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko tanssikeskustelu, jossa tutkija kertoo muun muassa, minkälainen tanssi parantaa aviotoimintaa.