Syksyn runsaat sateet ovat hankaloittaneet puunkorjuuta ja metsänhoitoa, koska märkä maa ja tiet eivät kestä metsä- ja kuljetuskoneiden painoa.
Metsäteollisuuden metsäasiantuntija Anu Islander kertoo, että metsäyritykset ovat tottuneet ja varautuneet leutoihin talviin. Hakkuita tehdään nyt siellä, missä metsän ja teiden kunto sallii.
Puun ostomäärät yksityismetsistä ovatkin olleet tasaisia pitkin syksyä ja pysyneet Islanderin mukaan samoissa lukemissa kuin viime vuonna.
– Osa talvikohteista saattaa jäädä odottamaan seuraavia vuosia, jos talvi jatkuu leutona. Tosin nythän näyttää hyvältä, kun tuli pakkasta, Islander kuvaa.
Anna Rakemaa Metsäkeskuksesta sanoo, että puiden kasvukauden kannalta lämmin ja sateinen syksy on mielenkiintoinen. Puut ovat yhteyttäneet pitkälle syksyyn, koska maa on ollut sula ja vettä saatavilla.
– Jos metsissä on käyty vielä joulun alla sienessä, niin onhan siellä bakteeritoiminta ollut vilkasta siihen asti.
Viileän kesän hyvä puoli oli, että se saattoi hillitä kaarnakuoriaisten lisääntymistä.
– Lämpiminä kesinä kaarnakuoriaiset ovat ehtineet tehdä parveilun sekä alku- että loppukesästä, kertoo Rakemaa.
Rakemaan mukaan oletus on, että viileä kesä esti nyt toisen parveilun. Varmuus asiasta saadaan ensi kesänä.
Kaarnakuoriaiset, kuten kirjanpainaja, aiheuttavat metsäteollisuudelle mittavia tappioita vuosittain. Tuhot syntyvät, kun homeet ja sienitaudit iskevät kaarnakuoriaisten tekemiin käytäviin.