Laura Malmivaara avautuu rehellisesti uusperheen haasteista: "Tiukka elämänvaihe"

Laura Malmivaara avautuu rehellisesti uusperheen haasteista – ”Tiukka elämänvaihe” 10:08
Laura Malmivaara kertoo MTV Uutisille, mitä hän on kokenut ja oppinut uusperheessä eläessään.

Laura Malmivaara sai iltatähden miehensä Samin kanssa uudessa elämänvaiheessa, kun hänen esikoisensa oli jo muuttamassa pois kotoa. Tästä elämänvaiheesta syntyi myös kirja.

Näyttelijänä ja valokuvaajana pitkän uran tehnyt Laura Malmivaara, 50, on nykyään myös kirjailija, jonka toinen romaani Iltatähti (Otava) julkaistaan syyskuussa.

Iltatähti-romaani on teos, joka syntyi täysin Malmivaaran oman elämäntilanteen inspiroimana. 

Tarinan päähenkilö on Lauran tavoin 50-vuotias nainen, joka huomaa oman esikoiskirjansa julkaisujuhlallisuuksien jälkeisenä aamuna olevansa raskaana. 

Näin tapahtui myös Lauralle itselleen, ja Laura kertookin, että kirjan tarinassa on kyseessä hänen omaa elämäänsä peilaava autofiktiivinen teos.

Nainen on perustanut uuden perheen ja vanhin lapsista on muuttamassa omilleen. Tässä oli kaikki ainekset, jotka koskettavat ihmisiä, jotka ovat elämänsä murrosvaiheessa.

Malmivaara muistaa elävästi hetken, kun hän tajusi olevansa raskaana kirjan julkaisuillan jälkeen.

Olin todella hämmentynyt, mutta tosi kiitollinen. Jos saa tämän ikäisenä naisena vielä lapsen, joka on todella odotettu ja kaivattu, olen ollut todella kiitollinen.

Tarina jatkaa Vaiti-esikoisromaanin tarinaa.

En ollut suunnitellut jatkavani Vaitin päähenkilöä, mutta elämä antoi sellaiset ainekset, että oli jatkettava, Laura kertoo.

Kyseessä on sama nainen, mutta täysin eri elämäntilanteessa.

Uusperheen raadollisen rehellinen kuvaus

Malmivaara kertoo, että ennen kaikkea kirja kertoo siitä, mitä iltatähden saapuminen uusperheeseen tarkoittaa. Malmivaaralla ja hänen miehellään on yhteensä kolme tytärtä aiemmista liitoistaan, ja heidän yhteinen poika-lapsensa syntyi keväällä 2022.

Kirjasta tuli aika raadollinenkin kuvaus siitä, mitä uusperheessä tapahtuu, miten lapsi vaikuttaa kaikkeen, kuinka paljastava tiukka elämänvaihe on. Halusin kirjoittaa suoraan ja kaunistelematta.

Kirja on tiukkaan rajattu yhteen päivään ja automatkaan, jossa palataan takaumina myös aikaan ennen iltatähden syntymistä.

Mies ja nainen tapaavat, rakastuvat, muodostavat uusperheen ja saavat lopulta iltatähden. Kuinka muutetaan uuteen taloon ja muodostetaan uusperhe.

Malmivaara toteaa niin monen asuvan uusperheessä nykyään, joten siksikin hän haluaa tarjota samaistumispintaa.

Kirjan kirjoittaminen oli itsellekin hyvin silmiä avaava ja sielua ravisteleva kokemus. 50-vuotiaana on elämän jännässä murroskohdassa, sitä tulee katsottua, millainen olen nyt, millaisena muut näkevät minut. Ja kun lapset ovat kasvamassa aikuiseksi, hekin osaavat kertoa oman tarinansa siitä, millainen heidän äitinsä on.

Kirjoittaminen on todella paljastavaa ja tutkimusmatka itseen. Kirjoittaminen on tarjonnut uuden väylän siihen, mitä tunnen ja koen. Minua kiinnostaa kirjoittajana elämänmakuinen, eletystä elämästä kumpuava kerronta.

Pienen lapsen äitinä Malmivaara myöntää, että niin kirjan kirjoittamiselle kuin vaikkapa lapsen tekemiselle ei ole koskaan niin sanotusti sopivaa aikaa.

Millekään ei ole koskaan aikaa, mutta silti oli sisäinen pakko kirjoittaa, Malmivaara naurahtaa.

"Oma elämäni on onnekasta"

Hän kertoo omien päivien täyttyvän pitkälti uusperheen lasten harrastusrumbasta, kuskaamisesta ja autossa istumisesta, jotka sinänsä on hänelle myös tärkeitä hetkiä – myös kirjan tapahtumat sijoittuvat autoon.

Oma elämäni on tällä hetkellä hyvin täyttä, mutta myös erittäin onnekasta. Toivon, että tuon tämän kirjan avulla toivoa myös heille, jotka vielä haaveilevat iltatähdestä tai jotka pohtivat, uskaltaisivat vielä antaa elämälle mahdollisuuden. Haluan antaa omalla tarinallani toivoa.

Uusperheessä jo vuodesta 2015 asunut Malmivaara kertoo, että heidän uusperheensä on muodostunut vuosien mittaan toimivaksi.

Uusperhe hioo ihmisten särmiä ja opettaa joustamaan ja luovimaan eri lasten ja sukujen kanssa. Uusperhe on hieno mahdollisuus oppia toimimaan isossa ryhmässä.

Malmivaara sanoo ihmisten kaipaavan luonnostaan sitä, että saa kuulua laumaan. Erojen ja pettymysten jälkeenkin ihminen haluaa rakentaa uuden laumansa.

Perhe on ihmisille kuitenkin se ydin ja se lauma, mihin haluaa kuulua. Olen erittäin tyytyväinen, että olen aina uskaltanut lähteä siihen uudestaan.
 

Lue myös:

    Uusimmat