On epätodennäköistä, että Suomen poliisin luovuttamaa tiedustelutietoa olisi päätynyt rikollisten käsiin Ruotsissa poliisikorruptioon liittyvässä tietovuotovyyhdissä, arvioi Keskusrikospoliisi MTV Uutisille.
– Virallinen vastaus tässä kohtaa on se, että en usko, että kansainvälisessä tiedonvaihdossa Suomen poliisin Ruotsin poliisille luovuttamaa tietoa olisi päätynyt rikollisten käsiin siellä, sanoo rikoskomisario Marko Heinonen KRP:stä MTV Uutisille.
– Minulla ei myöskään ole tietoa tällaisesta.
Ruotsalaislehti Dagens Nyheter paljasti toukokuun alussa, että Ruotsissa poliisin työntekijät ovat luovuttaneet arkaluontoista tietoa jengirikollisille. Ainakin neljä tietovuodoista on osunut ajallisesti yhteen ihmishenkiä vaatineiden jengi-iskujen kanssa.
Lehden mukaan rikolliset olisivat saaneet tiedot ryhtymällä intiimeihin ja romanttisiin suhteisiin poliisien kanssa.
KRP kertoo tekevänsä edelleenkin erittäin tiivistä yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa.
– Me luotamme siihen, että sinne luovutetut tiedot säilyvät niiden piirissä, joille olemme ne luovuttaneet, Heinonen toteaa.
Lue myös: Poliisin työntekijät vuotaneet tietoja rikollisjengeille – Pääministeri: "Tuhoisaa"
MTV:n lähteet: Ruotsalaisesta Foxtrot-rikollisverkostosta irtaantuneen ryhmän ja Bandidos MC:n välit kireät Suomessa
MTV:n tiedot: Ruotsissa toisiaan vastaan verisesti sotivan Foxtrot-rikollisverkoston molemmat haarat toimivat Suomessa
30 ruotsalaispoliisia epäiltyinä
Dagens Nyheterin mukaan 30 Ruotsin poliisin työntekijää on katsottu turvallisuusriskiksi, irtisanottu tai pakotettu eroamaan tietovuotojen paljastumisen jälkeen.
Lehden mukaan tietovuotoja epäillään tapahtuneen Ruotsissa ainakin 514 vuodesta 2018 alkaen. Kaikkien vuotojen jäljille on ollut mahdotonta päästä.
KRP:ssä ei ole tarkkaa tietoa siitä, minkälaista tietoa Ruotsissa on päätynyt jengirikollisten käsiin.
– Meillä ei kuitenkaan ole ollut mitään ongelmia Ruotsin viranomaisten luotettavuuden kanssa. Mutta ihmisethän tätä työtä tekevät ja siksi riskit ovat aina olemassa, Heinonen sanoo.
– Ymmärtääkseni näissä seurustelukuvioissa oli mukana myös poliisiopiskelijoita. Kun puhutaan kansainvälisestä tiedonvaihdosta, sellainen tieto ei lähtökohtaisesti voi päätyä poliisikoulussa opiskelevalle.
Heinonen ei pidä todennäköisenä, että korkean tason tiedonvaihto olisi päätynyt niin kutsutuille rivipoliiseillekaan.
Mahdollista myös Suomessa
Suomessa poliisi pitää mahdollisena, että rikolliset pyrkivät vaikuttamaan viranomaistyöhön.
– Onnistuminen siinä on toinen juttu. Poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti, Heinonen kertoo.
– Seuraamme myös poliisin omia järjestelmiä, että ketkä käsittelevät meidän järjestelmissämme salassa pidettävää tietoa. Pyrimme olemaan jatkuvasti hereillä ja estämään sen, että tietoa pääsisi vääriin käsiin.
KRP kertoo tiedostaneensa, että Ruotsin poliisin uskottavuutta ravistelleet tapahtumat ovat mahdollisia myös Suomessa.
– Olemme tiedostaneet, että tällainen on mahdollista myös Suomessa ja aloitamme matalalla kynnyksellä selvitykset, jos tällaisesta ilmenee viitteitä.