Lemmikkibuumi sai liikkeelle huijarit: Ostaja ehti pulittaa varausmaksun söpöstä pystykorvasta, jota ei ollutkaan – "Halusin todella sen pennun"

8:17img
MTV Uutiset Live kysyi asiantuntija-arvion Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtoselta koirakauppaan liittyvistä huijauksista. Haastattelua seurasi Lehtosen Windy-terrieri.
Julkaistu 20.04.2021 07:11
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Korona-aika on saanut suomalaiset haikailemaan lemmikkieläintä. Suuri innostus ja pelkkä valokuvaan luottaminen altistaa huijauksille.

Meneillään oleva lemmikkieläinbuumi näkyy siinä, että esimerkiksi rotukoiria hankitaan nyt liian matalalla kynnyksellä. Ylikuumentuneessa koiramarkkinassa olisi syytä tutustua erityisen tarkoin myyjään sekä rotujen ominaisuuksiin ja soveltuvuuteen itselle.

Osa huijaustapauksista etenee poliisille ja oikeuteen asti. Suomen Koirankasvattajista kerrotaan, että näin pitkälle edenneet tapaukset ovat kuitenkin verrattain harvinaisia. 

– Harvemmin näin onneksi käy. Kun mennään paikalle katsomaan pentua, se yleensä halutaan. Mutta sitten pitäisi ottaa itse vastuuta tilanteesta, eikä pidä suostua ihan kaikkeen. Ei pidä kaikkeen laittaa nimeään alle, neuvoo Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

– Pitäisi olla rohkeutta perua kaupanteko, jos ehdot ovat kohtuuttomat. 

Pystykorvanpentu jäi haavekuvaksi

MTV Uutiset haastatteli ostajaa, joka ihastui verkon kauppapaikassa julkaistuun ilmoitukseen pystykorvanpennusta. 

– Pentu vaikutti heti kiinnostavalta. Puolisoni olisi käyttänyt sitä kaverina linnustukseen.

Ostaja ei halua nimeään julkisuuteen, koska kokee tilanteen kiusallisena ja myöntää olleensa liian hyväuskoinen.

Ostaja pyysi pystykorvasta valokuvia, mutta sai vain yhden. Pyydettyä videota ei koskaan lähetetty. Hän kävi kuitenkin puhelinkeskustelun myyjän kanssa.

– Myyjä vaikutti puhelussa niin luotettavalta, että epäilykset haihtuivat. Halusin todella sen pennun. Maksoin 150 euron varausmaksun, mutta pentua ei näkynyt eikä kuulunut. Myyjätahoa en saanut kiinni, ja ilmoitettu postiosoite oli keksitty. Rahoista ei ole kuulunut enää mitään.

Selvittelyn jälkeen ostaja päätyi johtopäätökseen, että koko koiraa ei ollut olemassakaan. Ostaja teki sähköisen rikosilmoituksen poliisille.

– Rikosilmoituksesta on aikaa jo reilusti yli vuosi. Poliisista kertoivat, että asia kyllä on edelleen vireillä.

Lue myös: Anne osti koiranpennun, jonka molemmat vanhemmat olivatkin koirasusia – harrastajat pelkäävät, että susitaustaisia koiria päätyy osaamattomiin käsiin

Suomen Koirankasvattajien Vesa Lehtonen sanoo, että vastaavanlaisia huijaustapauksia ilmenee silloin tällöin. Rotukoiraa hankkiessa pitäisi hankkia etukäteen kunnolla virallista tietoa.

– Jokaisella rodulla omat rotujärjestösivunsa, samoin rotuyhdistyksillä. Sieltä löytyvät listat kasvattajista ja pentuvälitykset. Yleiset markkinapaikat, kuten Tori.fi tai vastaavat, houkuttelevat huijareita. Sinne laitetaan yksi puhelinnumero, josta saa kiinni sillä hetkellä.

– Kun raha on vaihtanut omistajaa, puhelinnumero häipyy. Sitten et voi selvittää, kenelle rahat on maksettu, havainnollistaa Lehtonen.

Huijaukset piinaavat myös rotukissamarkkinoita. Yle uutisoi tammikuussa, kuinka tavallisen maatiaiskissan pennusta on pyydetty rotukissan hintaa eli jopa 900 euroa.

Katso videolta vinkit turvalliseen koiranhankintaan! Videolla kerrotaan myös tapauksesta, jossa koiran ostaja riitautui kasvattajan kanssa niin pahasti, että asia on edennyt lähestymiskieltohakemukseen.

Tuoreimmat aiheesta

Koirat