MTV Uutisten tietojen mukaan Yhdysvaltain pakotelistalla olevaa tilauslentoyhtiötä Airfix Aviationia vastaan on vireillä riita-asia Vantaan käräjäoikeudessa. Pakotelistalle niin ikään joutunut suomalaisliikemies Kai Paananen on käräjillä todistajana syyskuun 2. päivä.
Paananen on tätä nykyä Airfix Aviationin suurin omistaja SET Petrochemicalsin kautta ja hän toimii myös lentoyhtiön hallituksen puheenjohtajana.
Riita-asiassa on kyse Airfix Aviation Oy:n yhtiökokouksen 19.5.2014 päätöksen moittimisesta. Kantajana on Airfix Aviationin vähemmistöosakas Cloudex Oy.
Cloudex on vaatinut, että yhtiökokouksen päätös yhtiöjärjestyksen muuttamisesta vahvistetaan mitättömäksi osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena tai julistetaan pätemättömäksi osakeyhtiölain vastaisena.
Vastaaja Airfixin mielestä kanne on hylättävä kokonaisuudessaan.
Timtshenko, omistusjärjestelyt ja riita lunastusoikeudesta
Riita-asian taustalla ovat tapahtumat, joissa Airfixin yli 99-prosenttisesti omistanut International Petroleum Products Oy (IPP) oli suunnitellut osakekauppaa SET Petrochemicals Oy:n (SET) kanssa keväällä 2014.
IPP:hen ja Airfixiin oli ollut läheisesti kytköksissä venäläis-suomalainen miljardööri ja Vladimir Putinin ystävä Gennadi Timtshenko. Pakotelistalle joutunut Timtsenko myi kaikki omistuksensa Airfix Aviationissa maaliskuussa 2014, ja kaupan jälkeen hän ei enää ole omistanut Airfixia tai sitä omistavia yhtiöitä.
Kantaja on esittänyt riita-asian valmisteluistunnossa, että myös Timtshenkoa kuultaisiin asian pääkäsittelyssä todistajana. Timtshenkoa ei ole kuitenkaan nimetty todistajaksi. Oikeudenkäynti alkaa 2.9. ja sille on varattu kolme käsittelypäivää.
Kantajan mukaan osakekaupasta syntyi Cloudex Oy:lle lunastusoikeus, mutta tämä lunastusoikeus pyrittiin jälkikäteen torpedoimaan poistamalla lunastuslauseke yhtiöjärjestyksestä. Kantajan mukaan lunastuslausekkeen poistamisen tarkoituksena on ollut estää Cloudexia käyttämästä lunastusoikeuttaan.
Cloudex: Ei suostumusta
Cloudex ilmoittaa, ettei se ole antanut lunastusoikeuden poistamiseen suostumustaan.
–Airfixin yhtiökokouksessa 19.5.2014 on ollut läsnä IPP ja Cloudex Oy. Tosiasiassa IPP oli jo ennen yhtiökokousta myynyt puolet osakkeiden omistuksestaan SET:lle 24.4.2014, jolloin Cloudexille on syntynyt myytyjen osakkeiden lunastusoikeus. Lunastusoikeuden osalta ei oltu menetelty osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Sitä vastoin Cloudexilta oli yritetty saada suostumus lunastusoikeudesta luopumisesta, todetaan kantajan näkemyksessä.
–Vasta tämän jälkeen alkuperäiseen kauppaan oli lisätty lykkäävä ehto. Tosiasiallisesti kauppa oli tehty jo 24.4. 2014. Tämä seikka on jätetty ilmoittamatta yhtiökokouksessa. IPP:n edustaja yhtiökokouksessa on sitä vastoin ilmoittanut IPP:n omistavan edelleen 99 % Airfixin osakekannasta.
Paanasen lisäksi 10 muuta todistajaa
Airfix Aviation on vaatinut, että kanne hylätään kokonaisuudessaan. Yhtiön mukaan yhtiökokouksen päätös ei ole ollut mitätön eikä pätemätön. Yhtiökokouksessa 19.5. 2014 on ollut koko yhtiön osakekanta edustettuna.
Riita-asiassa on tarkoitus kuulla ainakin yhtätoista todistajaa. MTV Uutiset ei tavoittanut Kai Paanasta. Paananen ei ole vastannut MTV Uutisten soittopyyntöihin.
Riita-juttu on tullut vireille jo elokuussa 2014. Viime kuukausien aikana aineistoa juttuun on kertynyt paljon ja sitä on tullut muun muassa SET Petrochemicalsilta, jonka toimitusjohtajana ja myös hallituksen puheenjohtajana Paananen toimii. Myös SET Petrochemicals on Yhdysvaltain pakotelistalla.
Airfix Aviation operoi Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Se vuokraa lentokoneita lähinnä veroparatiiseissa toimivilta yhtiöiltä ja palvelee ennen kaikkea venäläisiä asiakkaita.
Venäjän-kaupan veteraani Paananen joutui Yhdysvaltain pakotelistalle heinäkuun lopussa. Tiedotteen mukaan Paananen ja tämän yritykset on lisätty pakotelistalle Gennadi Timtshenkolle annetun ”materiaalituen takia”.