Lettu mansikkahillon ja kermavaahdon kera on lyömätön yhdistelmä. Lettujen kanssa kannattaa kuitenkin kokeilla myös muita makeita ja suolaisia täytteitä. Kokosimme yhteen Makuja-sivujen parhaat lettureseptit!
Syksyn maukkaimmat makeat letut täytetään omenasoseella ja suolaiset räiskäleet sienimuhennoksella. Lounaaksi maistuvat terveelliset pinaattiletut ja herkutteluun sopivat suussa sulavat suklaaletut.
Suolainen lettu on oiva lounas
Suolaiset letut voi täyttää esimerkiksi , sienimuhennoksella tai kauden kasviksilla. Mausta täyte yrteillä, pestolla tai maustetulla tuorejuustolla. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta ja herkuttele raikkaan salaatin kanssa.
Broilerilla ja kasviksilla täytetyt meksikolaiset letut maustetaan salsakastikeella. Maija Silvennoisen pulleat perunaletut maustetaan tuoreilla yrteillä.
Savulohi-pinaattiletut
1 pkt (360 g) Pirkka ohukaisjauhetta
7 dl vettä
150 g tuoretta (tai pakastettua) pinaattia
1 pkt (200 g) Pirkka lämminsavukirjolohta
Paistamiseen:
juoksevaa margariinia
Kastike:
1 prk (200 g) Pirkka Kevyt -kermaviiliä
1 rkl sinappia
1 dl tilliä hienonnettuna
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Lisäksi:
noin 300 g etikkapunajuuria
noin 300 g maustekurkkuja
Valmista ohukaistaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna pinaatti ja sekoita taikinan joukkoon. (Lisää pakastepinaatti sulaneena.) Paloittele lämminsavukirjolohi ja lisää taikinaan.
Paista letut ohukaispannussa kuumassa rasvassa.
Mausta kermaviili sinapilla, tilli- ja ruohosipulisilpulla sekä suolalla ja pippurilla.
Tarjoa lisäksi kuutioituja etikkapunajuuria ja maustekurkkuja.
Suu makeaksi
Syksyyn sopivat täydellisesti kanelilla maustetulla omenasoseella täytetyt letut! Kuuman omenatäytteen saat paistamalla omenalohkoja voissa.Kermavaahto toimii myös omenalettujen kanssa, mutta vaniljakastike, rahka ja jäätelö ovat myös hyviä vaihtoehtoja.
Akin vastustamattomien taikinaan lisätään kaakaojauhetta. Tarjoa lettujen kanssa appelsiinilla maustettua suklaakastiketta ja kermavaahtoa.
Herkkulettuja saat koristelemalla täytetyt letut karkkirouheella tai suklaaraasteella. Makeiden räiskäleiden maustamiseen voi käyttää myös hunajaa tai kaupan valmiita kastikkeita.
Lettutaikinaan voi käyttää maidon sijaan kookosmaitoa tai kevyempänä vaihtoehtona kivennäisvettä. Arjan kookosletut täytetään suussa sulavalla valkosuklaarahkalla.
Mehevät paksut ohukaiset makeutetaan vaahterasiirapilla ja nautitaan mansikkarahkan kera.
Lakritsiletut ja rahkatäyte
7-8 kpl
4,5 dl vettä, kookosmaitoa tai laimeaa mansikkamehua
0,5 dl salmiakkilakritsikastiketta (valmista)
1 pss Myllyn Paras lettu- ja vohvelijauhoja
Täyte ja koristelu:
lakritsijäätelöä
salmiakki-lakritsikastiketta (valmista)
turkinpippureita tai lakuja
mansikoita
Vispaa lettujauhot salmiakki-lakritsikastikkeella maustettuun nesteeseen. Anna taikinan tekeytyä.
Paista pannulla isoja räiskäleitä, käytä paistamiseen rasvaa ainakin valurautapannulla. Muurinpohjalettuihin voi käyttää 5 dl nestettä.
Laita jokaiselle räiskäleelle jäätelöä, lakritsikastiketta, lakuja ja mansikoita. Nauti heti!
Lakritsi-rahkatäyte
noin 2 dl vaahtoutuvaa kermavalmistetta
noin
2 dl maitorahkaa tai sitruunarahkaa
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Lisäksi:
mansikoita
salmiakki-lakritsikastiketta (valmista)
turkinpippureita tai salmarilakuja
mansikoita
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sekaan rahka ja mausta sopivaksi.
Laita letuille rahkaa, mansikoita, salmiakkilakritsikastiketta, lakuja ja mansikoita.
Resepti Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Teksti: MTV3
Kuvat: Ruokakesko, Myllyn Paras ja MTV3