Lex Hollo: Sairaan nopee jätkä

Theo Walcott (vas.), Carl Jenkinson
Getty
Julkaistu 15.04.2015 13:28

Lauri Hollo

Paljon keskustellaan siitä, kuinka nopeita esimerkiksi jalkapalloilijat todellisuudessa ovat. On olemassa kaikenlaisia puolivillaisia kellotuksia esimerkiksi Cristiano Ronaldon ja Gareth Balen vauhdeista kentällä, mutta nyt olisi erinomainen tilaisuus todistaa ihan käytännössä, mikä on pikajuoksijan ja huippunopean jalkapalloilijan ero, kun samalta viivalta lähdetään.

Brittijuoksija Richard Giltyllä meni nimittäin ilmeisesti herne nenään aiheen kanssa. Niinpä hän haastoi julkisesti 30 000 punnan panoksella Arsenalin valioliigapelaajat Theo Walcottin ja Hector Bellerinin juoksukilpailuun heidän valitsemallaan pikamatkalla. Bellerinin raportoitiin juosseen omalla lähdöllä 40 metriä aikaan 4,42, mikä sai Kiltyn veren kuohahtamaan. Nimittäin edes Usain Bolt ei 100 metrin ME-juoksussaan (9,58) saavuttanut 40 metrin paalua tuossa ajassa.

Tietysti on tavallaan epäolennaista, kuinka lujaa jalkapalloilija juoksee ilman palloa, vaikka toki se yksi indikaattori onkin. Pelivälineen kanssa eteneminen on toinen juttu. Tosin huomioitavaa on sekin, että jalkapalloilija juoksee ottelun aikana lähes aina ilman palloa, vain murto-osa juoksusta tapahtuu pallo jalassa.

Sikaa kärsästä

Media tykkää mässäillä näillä nopeuskellotuksilla, joten olisihan se aivan loistavaa, jos Bellerini tai Walcott tarttuisivat edes huumorimielellä sikaa kärsästä ja ottaisivat Kiltyn haasteen vastaan. Panoskaan ei ole suuren suuri heidän mittakaavassaan, sillä 30 000 puntaa on Theo Walcottille noin kahden työpäivän palkka eli perusduunarilla kyse olisi noin 350 eurosta.

Kun tästä asiasta on revitty otsikoita jo iät ja ajat, on aika ihmeellistä, ettei moista kilpailua ole koskaan ennen pistetty pystyyn. Kovin paljon aikaa tai vaivaa se ei vaatisi. Kilpailusta voisi hyvin rakentaa hyväntekeväisyystapahtuman, missä sekä panos että lipputulot menisivät hyvään tarkoitukseen. Olen aivan varma, että Kilty, Walcott ja Bellerini samalla 60 metrin lähtöviivalla kiinnostaisi aika montaa urheilufania.

Toisaalta vertailussa on kyse hiukan samasta kuin esimerkiksi Vuoden urheilijan valinnassa. Eri lajeissa on erilaiset kriteerit ja niitä on mahdoton arvottaa keskenään. Kuka on oikea henkilö sanomaan, mitkä ovat ne kaikkein kovimmat lajit ja miten eri lajien urheilijoita voisi keskenään laittaa paremmuusjärjestykseen? Kyse on aina omista mieltymyksistä.

Karnevaalin paikka

Vuonna 2008 uimari Hanna-Maria Seppälä juoksi Suomi-Ruotsi –maaottelussa seitsemäntenä kilpailijana. En tiedä, mistä moinen ajatus syntyi, todennäköisesti yleisön kosiskelusta. Uinti ja juoksu eivät lajeina korreloi lainkaan, joten vertailun vuoksi olisi ollut järkevämpää laittaa viivalle vaikkapa joku pesäpalloilija, mutta mediahuomio olisi toki ollut laimeampi. Tuolloin Seppälä juoksi ajan 14,42, kun maaottelussa viimeiseksi jäänyt Anna Heiniö kellotti 11,87. Olihan se hieman absurdia.

Jos monilajista ominaisuuskarnevaali-ideaa jalostaa pidemmälle, niin olisi mielenkiintoista tietysti nähdä, kuka on kuka missäkin ominaisuuksissa. Tällaisen tapahtuman voisi hyvinkin pykätä jo aiemmin mainitsemani hyväntekeväisyysperiaatteen varaan. Pikajuoksu, penkkipunnerrus, vauhditon pituus, joku pidempi juoksumatka, ketteryysrata, perusominaisuuksia mittaavia lajeja löytyy pilvin pimein. Sinne vain samaan kasaan parhaita yleisurheilijoita, jalkapalloilijoita, jääkiekkoilijoita, pesäpalloilijoita, painijoita, hiihtäjiä, luistelijoita ja mäkihyppääjiä. Mediahuomio ja samalla suurenkin yleisön mielenkiinto olisi taattu. Ja lisäksi olisi oikeasti mukava nähdä, kuinka eri lajien urheilijat pärjäävät itselleen vieraammissa ympyröissä. Idea on vapaasti kähvellettävissä pullakahvien hinnalla.

Tositeeveetä?

On sitä esimerkiksi tosi-TV:tä pirun paljon pölhömmistäkin aineksista kasattu. Samaan hengenvetoon on tosin todettava, että nykyiset formaattien kehittelijät todennäköisesti haluaisivat ympätä tähänkin tavalla tai toisella vähintään alastomuuden, sokkoavioliiton, laihduttamisen, kännäämisen (tai 100 päivän raittiuden), kiintiöpullukan, vähintään kolme ruokailua yhteisen pöydän ääressä sekä erilaisia lauluesityksiä...

Lex Hollon kaikki blogit täältä

Tuoreimmat aiheesta

Valioliiga