Rukan viikonlopusta päällimmäiseksi mieleen jäi surkea tilanne mäkihyppyjen osalta. Tarkoitus oli, että kaksi mäkikilpailua hypätään ja kaksi yhdistetyn kilpailua. Yhtäkään näistä ei pystytty tuuliolojen vuoksi hyppäämään.
Ja kun lauantaina olisi pystytty, petti mäen jäähdytyslaitteisto inhimillisen, mutta aika paljon maksaneen virheen vuoksi. Hiihtoliitolle viikonloppu oli taloudellisesti raskas, mikä on iso harmi, kun Lahden MM-kotikisoihin on aikaa reipas vuosi. Hieno uutinen tänään oli se, että Puijo on valmis järjestämään helmikuussa nyt väliin jääneistä kilpailuista toisen, mikä auttaa talouspuolella oleellisesti.
Niaskasella mainio kauden avaus
Jos perjantain sprintit antoivat odottaa hyvää etenkin Suomen miehille, paljastui distanssimatkojen karu totuus lauantaina ja sunnuntaina.
Kerttu Niskanen oli paras suomalainen sekä minitourilla että sunnuntain 10 kilometrin perinteisellä, jossa peräti neljä suomalaista pääsi 12 joukkoon: Niskanen oli kolmanneksi nopein, Krista Pärmäkoski seitsemäs, Laura Mononen 11:s ja Riitta-Liisa Roponen 12:s. Pärmäkoski jäi Niskasesta 28 sekuntia, Mononen 56 ja Roponen 58 sekuntia.
Pärmäkosken läpimurtoa odotellaan yhä
On se kumma, että Pärmäkoski ei vain saa tehtyä sitä lopullista kansainvälistä läpimurtoaan. Kaiken piti olla kunnossa, joten jostain kinnasi tänä viikonloppuna. Olisiko valmistautuminen mennyt jossakin kohtaa pieleen, hankala sanoa. Hiukan enemmän kyllä odotin häneltä. Lauantain vapaalla viitosella hän oli vasta 19:s ja kympin perinteisellä seitsemäs.
Kerttu Niskanen teki tasaista jälkeä minitourilla, vapaalla kuudes, perinteisellä kolmas. Hän hävisi Therese Johaugille päivän hiihdossa vain 21 sekuntia, kakkonen oli Ruotsin yllättäjä Ida Nilsson 10 sekuntia Niskasta nopeampana. Palkintopallipaikka oli Niskasen uran kuudes maailmancupeissa, viime kaudella tuli kolmossija Davosin perinteisen kympillä. Kuten Niskanen itse sanoi, tämä oli hänen uransa paras maailmancupin avausviikonloppu, joten odotukset jatkon suhteen ovat korkealla.
Miehille katastrofipäivä
Miehet lähtivät takaa-ajoasemista 15 kilometrin perinteiselle, mutta suomalaispanos jäi yllättävän vaisuksi. Pidon puutetta valitellut Iivo Niskanen aloitti todella kovaa, mutta toisella puolikkaalla vauhti alkoi hiipua. Eikä Sami Jauhojärvikään pystynyt nousemaan aivan odotetusti, vaikka 15 sijaa petrasikin. Tämän piti olla suomalaisille erittäin hyvä matka, mutta päivän tuloslista kertoo tylyä kieltään: Iivo Niskanen oli päivän nopein suomalainen, mutta vasta 18:s, Jauhojärvi oli päivän 19:s lähes tasa-ajoin noin 46 sekuntia päivän nopeinta miestä, Norjan Niklas Dyrhaugia, hitaampana. Ville Nousiainen oli 30:s eli niukin naukin maailmancupin pisteillä. Näiden numeroiden valossa miesten kilpailu oli lähinnä katastrofi suomalaisille.
Niskasen sijoitus Rukan minitourilla oli 27, hyvää paluuta tekevän Anssi Pentsisen 32, Jauhojärven 33, Nousiaisen 35 ja Matias Strandvallin 43. parhaan suomalaisen edellä oli mm kahdeksan norjalaista ja viisi venäläistä.
Vapaa tyyli yhä ongelmana
Suomalaisten suuri ongelma on edelleen vapaa tyyli. Lauantaina Kerttu Niskanen oli sentään kuudes, mutta 30 parhaan joukkoon tulivat lisäksi vain Pärmäkoski (19.), Roponen (22.) ja Kyllönen (30.).
Miesten tilanne on vielä tylympi: Anssi Pentsinen oli ainoana maailmancupin pisteillä, 29:s. 50 parhaan joukkoon mahtuivat hänen lisäkseen vain Ville Nousiainen (41.) ja Iivo Niskanen (44.). Tosin Niskanen kaatui pahasti, ilman sitä hän olisi saattanut olla hyvinkin 15 parhaan joukossa.
Mikä siinä on, että vapaa ei kulje? Eikö sitä harjoitella riittävästi tai oikealla tavalla? Tosin miehillä ei perinteinenkään kulkenut tänään juurikaan paremmin.
Lillehammerissa pakko parantaa
Martin Johnsrud Sundby on selvästi maailman paras hiihtäjä tällä hetkellä, kenelläkään ei ollut hänen vauhtiinsa asiaa. Norjalaisten kokonaispanos oli jälleen kerran järisyttävä, kymmenen parhaan joukossa oli seitsemän norjalaista!
Viikon päästä maailmancup jatkuu Norjan Lillehammerissa. Siellä ohjelmassa on naisten ja miesten skiathlon sekä viestit. Parannettavaa jäi todella paljon.
Lue Lex Hollon kaikki blogit täältä