Alexei Poltoraninin voitto luistelusuksilla ilman voiteita ja tasatyönnöllä perinteisen tyylin kilpailussa Tour de Skillä on herättänyt kysymyksiä maastohiihdon tulevaisuudesta. Onko perinteinen hiihtotapa poistumassa ohjelmasta kokonaan?
Poltoranin on ensimmäinen, joka on voittanut tällä virityksellä pidemmillä matkoilla maailmancupissa. Sveitsin Dario Cologna tuli kolmanneksi samalla taktiikalla Davosissa joulukuussa. Davosissa latu oli kuitenkin helppo, nyt se oli raskas. Harva uskoi, että noin raskaalla ladulla kukaan jaksaisi lykätä tasatyöntöä noin kovaa. Ja jaksoiko todellisuudessa Poltoraninkaan?
Kazakstanilaista syytettiin nimittäin siitä, että hän olisi ottanut paljonkin luistelupotkuja matkan varrella. Jokaiseen niemeen ja notkelmaan ei valvojia riitä, joten pieni vippaskonstailu on mahdollista, jos urheilijan moraali antaa periksi. Nyt luisteluhiihdon jälkiä oli etenkin ruotsalaishiihtäjien mukaan ladulla valtavasti.
Perinteet kunniaan
On kerrassaan karmaisevaa, jos tämä tilanne johtaa siihen, että perinteisellä tyylillä ei enää pian hiihdetä lainkaan. FIS:n maastohiihtokomiteassa vaikuttava entinen huippuhiihtäjä Vegard Ulvang esitti MTV3:n lähetyksessä aika pelottavan vision: hän kysyi, tarvitaanko tasatyöntöä tai perinteistä hiihtoa tulevaisuudessa enää ollenkaan. Mielestäni olisi valtava tappio maastohiihdolle, jos perinteinen tyyli hylättäisiin ja kaikki kilpailut käytäisiin vapaalla. Itse lähtisin siitä, että perinteisen kilpailut olisi sääntöjen mukaan hiihdettävä perinteisen suksilla ja pulinat pois. Tämä olisi kaikkein helpoin ja tasapuolisin ratkaisu.
Tasatyönnöllä hiihtäminen on paitsi monotonista myös äärimmäisen typerän näköistä lykkimistä. Sitä paitsi tasatyöntö on todella yksipuolista verrattuna perinteiseen vuorohiihtoon. Normaali perinteisen hiihto on esteettisen kaunista, jopa jylhää katsottavaa. Sellaista hiihtämistä ainakin minä haluan nähdä jatkossakin. Jos perinteinen tyyli lakkautetaan, lopetetaan samalla suuri osa siitä valtavan pitkästä hiihtämisen perinteestä, joka lajin historiasta löytyy. Teko olisi mielestäni täysin anteeksiantamaton. Nyt järki päähän siellä FIS:n johtavilla paikoilla, älkää murhatko perinteistä maastohiihtoa.
Niskanen taipui
Iivo Niskanen on tapellut tähän saakka Tourilla ansiokkaasti, mutta torstaina hänenkin oli taivuttava. Niskanen lähti 25 kilometrin kilpailuun tapojensa mukaan antamaan kaikkensa ja vähän ylikin. Valitettavasti matkaa oli tänään viitisen kilometriä liikaa. 20 kilometriin asti Niskanen pysyi isossa letkassa, joka taisteli sijoista 5-11. Kun nyykähdys tuli, se tapahtui aika rajusti. Niskanen alkoi jäädä koko ajan lisää ja porukkaa lappasi lopussa ohi. Niskanen jäi viimeisellä vitosella tuosta omasta porukastaan lähes minuutin. Sijoitus on nyt 16:s ja ero kärkeen 2.36, kymmenen joukkoon matkaa on kuitenkin vain 28 sekuntia ja viiden sakkiinkin vain 51 sekuntia. Jäljellä on vielä lauantain perinteinen 15 kilometriä sekä sunnuntain Alpe Cermisin loppunousu, joten lauantain onnistuessa nappiin mahdollisuuksia erinomaiseen sijoitukseen yhä on. Niskanen sippasi siksi karusti, että huominen lepopäivä tekee hänelle taatusti eetvarttia.
Miesten kilpailussa on kaksi starttia ennen ”ruutulippua” neljä ukkoa 2,5 sekunnin sisällä. Ja 16:ntena oleva Niskanenkin on keulasta vain 2.36. Naisten puolella norjalaisylivoima on karmaiseva. Marit Björgen murskaa kaikki muut joka ikisessä startissa ja hän on reuhtonut eroa Heidi Wengiin jo kaksi minuuttia, Therese Johaugiin jo kolme minuuttia. Kuulostaa jopa uskomattomalta, mutta sijalta 17 kymmenenneksi noussut Laura Mononen oli ladulla torstaina kolmanneksi nopein Björgenin ja Wengin jälkeen. Mononen on minuutin päässä viitossijasta, joten saumoja nousuun on, jos lauantain perinteinen kulkisi hieman paremmin kuin Tourilla tähän asti. Loppunousun kiipeämisessä kevytrakenteinen Mononen pärjää taatusti. Anne Kyllösen vapaa ei toiminut tänään lainkaan ja hän oli vasta 20:nneksi nopein. Kokonaissijoitus on nyt 15:s, mutta eroa esimerkiksi Monoseen on vain yhdeksän sekuntia.