Vasemmistoliiton väistyvä puheenjohtaja Li Andersson kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että hän on yhä häkeltynyt tuloksestaan. Hänen henkilökohtainen äänimääränsä on murskaavasti Suomen eurovaalihistorian suurin.
Vasemmistoliiton Li Andersson kommentoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa ennätyksellistä vaalitulostaan. Hän keräsi yhteensä 247 604 ääntä, ja hän sai yli 151 000 ääntä enemmän kuin toiseksi eniten ääniä kerännyt Eero Heinäluoma (sd.).
– Olihan tuo aivan järisyttävä hetki. Olin varautunut siihen, että joudumme jännittämään toista parlamenttipaikkaa, sillä se ei näyttänyt varmalta mielipidemittauksissa. Nyt tulikin kolme paikkaa!
Hänen mukaansa tuloksen taustalla vaikuttavat sekä puolueen EU-vaaliteemat että kritiikki kotimaista hallituspolitiikkaa kohtaan.
– Puhuin paljon vaalikampanjassani siitä, että Suomessa on nähty, mitä tarkoittaa, kun perinteinen oikeisto ja laitaoikeisto tekevät yhteistyötä. Suomalaiset äänestäjät halusivat äänestää sen puolesta, ettei samanlaista koeta koko Euroopan tasolla.
Anderssonista on ollut hienoa kuulla, että ihmiset arvostavat asiaperusteista politiikantekoa.
– Asioista voi olla eri mieltä ja voi haastaa, mutta sen voi tehdä asiallisella tavalla. Ei tarvitse olla epämiellyttävä toista kohtaan tai käyttää henkilöön meneviä argumentteja.
Brysseliin jo huomenna
Andersson rikkoi Paavo Väyrysen nimissä olleen Suomen eurovaalien ääniennätyksen lähes 90 000 äänellä. Hän ei tuloksesta huolimatta ole tottunut kutsumaan itseään äänikuningattareksi.
– Olen keskittynyt siihen, että neuvottelut Brysselissä alkavat. Käymme neuvotteluja ryhmien koostumuksista ja valiokuntapaikoista.
Vaalivoiton juhlinnan jälkeen arki koittaa nopeasti. Andersson kertoo lentävänsä jo huomenna Brysseliin.
– En ole ehtinyt vielä järjestää kaikkia käytännön asioita.
Lentoliput löytyvät jo tälle viikolle, mutta loput asiat järjestynevät omalla painollaan.
– Tässä pitää olla valmis ryhtymään hommin heti. Enköhän minä jonkin asunnonkin löydä pikkuhiljaa, hän naurahtaa.
Ympäristö- ja ilmastopolitiikka tapetilla parlamentissa
Muun muassa Ranskassa ja Saksassa juhlivat laitaoikeiston edustajat. Anderssonin mukaan edessä on kovia poliittisia vääntöjä.
– Tärkeintä on se, että kaikki puolueryhmittymät, jotka ovat sitoutuneita oikeusvaltioperiaatteeseen, tekevät yhteistyötä.
Lue lisää: Laitaoikeisto otti murskavoiton Ranskassa
Andersson toivoo, että yhteistyöllä voidaan torjua laita- ja äärioikeiston vallan kasvua. Hänen mukaansa on tärkeää vaikuttaa siihen, että ympäristöpolitiikkaa jatketaan.
– Kokoomuksen EPP-ryhmittymistä on kuulunut jo ennen vaaleja puheenvuoroja, joissa toivottaisiin taukoa ilmastopolitiikkaan. Pelkään sitä, että laita- ja äärioikeiston nousu vaikuttaa eniten harjoitettavaan politiikkaan.
4:56Video: Mitä EU-vaaleista jäi käteen?