Li Andersson arvostelee taktista äänestämistä: "SDP:n strategia oli heillekin huono"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ruoti puolueen heikkoa vaalimenestystä puhuessaan lauantaina puoluevaltuustolle Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Andersson nosti yhtenä merkittävänä syynä esiin sen, että monet liikkuvat äänestäjät äänestivät taktisesti SDP:tä vasemmistoliiton sijaan. Tähän vaikuttivat hänen mukaansa muun muassa asetelma pääministerivaalista sekä SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin hyvin vasemmistolainen puhetapa.

Andersson myönsi, ettei vasemmistoliitto onnistunut viestissään kirkastamaan nimenomaan vasemmistoliiton roolia ja tarpeellisuutta. Äänestäjille ei hänen mukaansa myöskään onnistuttu viestimään, miksi taktinen äänestäminen ei toimi Suomen vaalijärjestelmässä.

Andersson huomautti, että SDP:n paikkamäärä kasvoi vaaleissa kolmella, mutta samalla vasemmistoliiton ja vihreiden paikat laskivat yhteensä 12:lla. Näin punavihreä hallituspohja muuttui käytännössä mahdottomaksi.

– Demarien strategia haalia ääniä muilta punavihreiltä puolueilta oli toisin sanoen lopulta huono myös demareille itselleen. Kiinnostavaa onkin nähdä, aiotaanko SDP:ssä käydä yhtään mitään kriittistä analyysiä tämän strategian vaikutuksista, Andersson totesi.

Hän ennakoi, että vastaava asetelma tullaan kuitenkin näkemään myös neljän vuoden kuluttua, varsinkin jos maahan syntyy nyt oikeistohallitus.

– Niin SDP kuin vihreät tulevat kuitenkin puheenjohtajavaihdoksen myötä siirtymään nyt enemmän oikealle. Tämä on selvää jo nyt puheenjohtajaehdokkaiden puheenvuorojen ja kannanottojen perusteella. Me sen sijaan seisomme tukevasti oman politiikkamme ja omien arvojemme takana vasemmalla.

"Rikkaat saavat enemmän, köyhät vähemmän"

Andersson arvosteli puheessaan voimakkaasti hallitusneuvotteluissa olevien puolueiden suunnitelmia. Hän huomautti, että neuvotteluissa olevien puolueiden muodostama hallitus olisi Suomen historian oikeistolaisin hallitus.

Andersson arvosteli erityisesti sitä, että samaan aikaan kun palveluista ja sosiaaliturvasta halutaan leikata, on halua myös alentaa rikkaimpien verotusta.

– Rikkaat saavat enemmän, köyhät vähemmän. Sitä oikeistolainen politiikka on aina tarkoittanut. Sitä se tulee tarkoittamaan nytkin. Ja tämä on Petteri Orpon ja hänen kumppaneidensa oma valinta.


Lue myös:

    Uusimmat