Li Andersson harkitsee presidenttiehdokkuutta – toivoo muiden vasemmistoliittolaisten tekevän samoin

Useiden puolueiden presidentinvaaliaikeista saadaan tietoa vielä tämän kuun aikana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson harkitsee presidenttiehdokkuutta. Hän kertoi asiasta STT:lle tekstiviestitse maanantaina.

Niin ikään hän toivoo muiden ehdokkuudesta mahdollisesti kiinnostuneiden vasemmistoliittolaisten harkitsevan ehdolle asettumista.

Andersson kertoo, että näillä näkymin vasemmistoliiton presidentinvaaliehdokas valitaan lokakuussa puoluevaltuuston kokouksessa.

Ainakin yhden kilpakumppanin presidentinvaaliehdokkaiksi tähän mennessä lähteneet Mika Aaltola, Pekka Haavisto (vihr.), Jussi Halla-aho (ps.), Harry Harkimo (liik.) ja Olli Rehn saanevat vielä elokuun aikana, sillä kristillisdemokraattien on määrä päättää presidenttiehdokkaastaan kuun viimeisenä viikonloppuna kokoontuvassa puoluekokouksessaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on Joensuun puoluekokouksessa ehdolla jatkamaan puheenjohtajana, mutta hän ei sunnuntaina halunnut kommentoida STT:lle sitä, tullaanko hänet näkemään myös puolueen presidenttiehdokkaana.

Elokuun lopulla saadaan tietoa myös RKP:n presidentinvaalikuvioista, sillä puoluehallitus käsittelee ehdokaskysymystä kuun lopulla.

– Mikäli päätämme esittää ehdokkaan asettamista, niin kutsumme ylimääräisen puoluekokouksen koolle asettamaan ehdokkaan luultavasti lokakuussa, puoluesihteeri Fredrik Guseff viestitti STT:lle.

Puolustusministeri Häkkänen harkitsee vakavasti

Myös kokoomuksen ehdokaskysymykseen saattaa tulla ainakin osittaista valaistusta vielä kuluvan kuun aikana, sillä puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi viime viikolla Luumäellä päättävänsä elo-syyskuun vaihteeseen mennessä, asettuuko hän ehdolle.

Häkkäsen mukaan laaja joukko kokoomuksen kansanedustajia ja kenttäväkeä on pyytänyt häntä asettumaan presidenttiehdokkaaksi, joten asia on "vakavassa harkinnassa".

Häkkäsen mukaan kokoomuksen ylimääräinen puoluekokous kokoontuu valitsemaan ehdokasta todennäköisesti syyskuun loppupuolella tai lokakuun alkupuolella.

SDP:n presidenttiehdokkaasta saadaan tietoa vasta myöhemmin syksyllä, sillä asia ei ole esillä Jyväskylässä syyskuun alussa pidettävässä puoluekokouksessa, jossa puolueelle valitaan uusi puheenjohtaja Sanna Marinin jälkeen. Presidenttiehdokkaan valitsee puoluevaltuusto jossain vaiheessa puoluekokouksen jälkeen.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm ei osannut sunnuntaina arvioida STT:lle missä vaiheessa syksyä puoluevaltuusto presidenttiehdokkaasta päättää.

– Tuskin ihan heti puoluekokouksen jälkeen, Rönnholm viestitti STT:lle.

Halla-aho välttyy kannattajakorttien keruulta

Valitsijayhdistysten kautta ehdokkaaksi asettuneiden Aaltolan, Haaviston ja Rehnin täytyy ennen ehdokkuutensa varmistumista saada kerätyksi 20  000 äänioikeutetun allekirjoittamaa kannattajakorttia. Haavistolla on vihreiden tuki takanaan, ja viime viikolla keskusta kertoi asettuvansa Rehnin taakse.

Myös keskustakonkari Paavo Väyrynen kerää kannattajakortteja, ja lisäksi useat pienpuolueiden edustajat kokoavat nimiä asettuakseen ehdolle valitsijayhdistysten kautta.

Jussi Halla-ahon tie presidenttiehdokkaaksi on astetta vaivattomampi, sillä perussuomalaiset erittäin todennäköisesti valitsee hänet puolueen ehdokkaaksi puoluekokouksessaan Tampereella ensi viikonloppuna, joten hänen ei tarvinne kannattajakortteja kerätä.

Kannattajakorttien keruulta välttyy myös Harry Harkimo, jonka Liike Nyt nimesi ehdokkaakseen jo viime kesänä.

Päivitetty 11.00: Juttua laajennettu.

Lue myös:

    Uusimmat