Näin isät yhdistävät työn ja perhe-elämän: "En koe, että olisin mistään joutunut luopumaan"

Huomenta Suomessa vierailleet isät kertoivat, miten ovat luoneet omassa elämässään uraa perhe-elämästä tinkimättä. 

Digitan johtajan Henri Viljasjärven mukaan lapsen hankkiminen on valinta ja kiinteä osa elämää siinä missä työntekokin. Hän on neljän tyttären isä. 

Onhan se tasapainoilua. Siinä hetkessä sitten ratkotaan pieniä asioita, VIljasjärvi sanoo.

Hänen mukaansa vanhemmuus on etenkin nykypäivänä hyvin yhdistettävissä muuhun elämään. Viljasjärven perheessä perhe-elämän ja työn yhteensovittamisessa hyödynnetään esimerkiksi yhteistä kalenteria perheen vanhempien kesken.

Kalenterikutsut liikkuvat molempiin suuntiin. Sovimme normaalin työajan ulkopuolisista asioista, miten ne ja lapsen arki saadaan hoidettua.  Sellaista tekemistä vanhemmuuteen liittyy, mutta en koe, että olisin mistään joutunut luopumaan, Viljasjärvi sanoo. 

Vanhempainvapaa vahvisti isän ja lapsen suhdetta

Suomen ekonomien pääekonomisti Elias Erämaja kertoo, että lasten hoitamisvastuun jakaminen lasten äidin kanssa oli hänelle arvovalinta. Hänellä on kaksi pientä poikaa. 

Halusin, että jos lapsia saan, niin tällainen tasa-arvoinen vanhemmuus toteutuisi ainakin jollakin tavalla. Molempien lasten kohdalla lähdin siitä, että vanhempainvapaat jaetaan tasapuolisesti, Erämaja kertoo. 

Erämaja jäi esikoisensa kanssa kotiin tämän ollessa puolivuotias. Hän pystyi tuolloin yhdistämään vauva-arkeen joitakin työtehtäviä. 

Kävin vetämässä pari puhekeikkaa vauvan kanssa niin, että vauva oli mukana. Tuntui, että vauva tykkäsi, minä tykkäsin, työnantaja tykkäsi ja yleisökin tykkäsi, Erämaja kertoo. 

Hänen mukaansa työnantajan joustavuus ja oma halu ovat keskeisiä pikkulapsiarjen ja työn yhdistämisessä. Nuoremman poikansa kanssa Erämaja oli kotona puoli vuotta. Tuolloin hän keskittyi kotona olemiseen eikä pyrkinyt yhdistämään vanhempainvapaaseen työtehtäviä. 

Viljasjärvi on sitä mieltä, että isän vanhempainvapaalla on suuri merkitys isän ja lapsen suhteen muodostumisen kannalta. 

Näen asian myös niin, että teki ihan hyvää tällaisen yli 20 vuotta työelämässä olleen jäädä kuukaudeksi tekemään ihan jotain muuta, olla siellä vauva-arjessa ja saada sitä kautta vähän uutta perspektiiviä siihen työntekoonkin, Viljasjärvi kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat